Waar een deel van de fabrikanten niet (meer) gelooft in een verzadigde markt voor de smartwatch, is dat bij Samsung wel anders. Zij hebben enige tijd geleden de Samsung Gear Sport uitgebracht. Dit is een smartwatch vol mogelijkheden, bedoeld voor de sportievelingen. Wij testen het horloge in de Samsung Gear Sport review.
Samsung Gear Sport
De Samsung Gear Sport is niet zomaar een smartwatch. Dit valt direct op bij het uitpakken van het horloge. De wearable is speciaal bedoeld voor actievelingen die graag een rondje hardlopen en hun bewegingen bij willen houden.
Het apparaat draait niet op Android Wear (tegenwoordig Wear OS), maar op Tizen, de eigen skin van Samsung. Zelf ben ik in het bezit van een Android Wear-device, en dus ben ik benieuwd naar de mogelijkheden en prestaties van de Gear Sport. Die gaan we bespreken in de Samsung Gear Sport review.
Samsung is al lange tijd actief in de smartwatch-markt. Denk hierbij aan de Samsung Gear S2 en S3. Ook andere activiteitstrackers zijn uitgebracht door de Koreaanse fabrikant, zoals de Gear Fit. De Samsung Gear Sport is echt bedoeld voor de actieve mensen en dat zien we ook aan de uitstraling, waar we later in de review op terug zullen komen.
Voordat je aan de slag kunt met de Samsung Gear Sport dien je eerst een rits applicaties van Samsung te downloaden op je smartphone. Dit betreft niet alleen de Samsung Gear app, voor het beheren van het horloge, maar ook andere extensies. Als dat eenmaal achter de rug is, kun je echt aan de slag met het instellen en personaliseren van de smartwatch.
Verkooppakket
De Samsung Gear Sport wordt geleverd in een vierkante doos waarin we als eerst het horloge zelf vinden. Daaronder vinden we iets van papierwerk en is er ruimte gelaten voor de cradle. Dit is eigenlijk een klein houdertje waarin je de Gear Sport kunt klikken om het op te laden. Een lampje kleurt groen als deze is opgeladen en oranje als het opladen bezig is. Je dient de meegeleverde Micro-USB adapter dus te gebruiken om in de cradle te steken.
We zien ook dat Samsung een extra deel van het bandje meelevert (het gedeelte met de gaatjes). Netjes! Mocht je overigens het bandje toch niks vinden, dan kun je het bandje altijd vervangen.
Design en uitstraling
Samsung levert met de Gear Sport een horloge af die bedoeld is voor de fanatieke sportievelingen. Dit is al direct te zien aan het blauwe, siliconen bandje. Er is ook een model met een zwarte band; de blauwe kleur vind ik persoonlijk toch wat goedkoper ogen, en goedkoop is dit horloge zeker niet. Aan de andere kant kan de blauwe kleur ook meer sportiviteit uitstralen. Door het gebruik van siliconen is het soms even wikken voordat het bandje echt goed dicht zit.
De smartwatch van Samsung is met je smartphone te koppelen via WiFi of via Bluetooth. Tevens is er ondersteuning voor GPS voor het vaststellen van je locatie. Aan boord van de Samsung Gear Sport is ook NFC, die bijvoorbeeld werkt met betaaldienst Samsung Pay, maar deze is niet beschikbaar in Nederland.
De Gear Sport is volgens Samsung tot 50 meter diepte waterdicht. Echter is het dan weer niet de bedoeling om er mee te duiken of tijdens watersporten waarbij hoge druk is. Je kunt in de instellingen en speciale watermodus inschakelen, waarbij de functionaliteit iets wordt beperkt en het scherm niet spontaan reageert op bijvoorbeeld waterdruppels.
Scherm
De rand is draaibaar en ligt iets boven het scherm, zodat in het gunstigste geval het scherm niet direct schade oploopt bij stoten of vallen. Het AMOLED-scherm heeft een grootte van 1,2 inch en heeft een resolutie van 360 x 360 pixels. Wat ik erg waardeer is de manier van bedienen. Het scrollen door menu’s of content met de rand is erg prettig, daarnaast kun je ook met het touchscreen van het beeldschermpje aan de slag. Dit werkt goed en nauwkeurig. De bouwkwaliteit is erg degelijk en goed. De helderheid van het scherm kan vrij fel waardoor ook op zonnige dagen het schermpje afgelezen kan worden.
Aan de rechterkant van het scherm zitten twee knoppen. De bovenste laat je een stap terug gaan, de rechter is de power-button en stuurt je tevens naar het menu met toepassingen en snelkoppelingen.
Wanneer je een melding binnenkrijgt voel je een stevige trilling, zonder dat het storend is. Handig, want als je aan het sporten bent voel je lang niet altijd een lichte trilling. Overigens kun je bij de instellingen aangeven dat je de intensiteit van het trilsignaal wilt verminderen.
De smartwatch van Samsung draait op Tizen en het kan verbinden met zowel de Apple iPhone (iOS) als met Android-apparaten. Gedurende onze Samsung Gear Sport review periode hebben we het toestel verbonden met de Moto G6, Moto G6 Plus en LG G6. Echter gaat het koppelen bij een niet-Samsung smartphone niet direct vanzelf. Voordat je de watch kunt gebruiken dienen er drie applicaties geïnstalleerd te worden om alles te kunnen gebruiken. Dat is best fors.
Customized Moment Bar
De Customized Moment Bar is het venster met snelle instellingen. Deze kun je openen door van boven naar beneden te vegen over het scherm. Je kunt hier de batterijbespaarmodus, vliegtuigmodus, afspeelknop en meer vinden. Tevens kun je een icoontje ingedrukt houden en bepaalde opties verbergen of de volgorde veranderen.
De afspeelknop kan bijvoorbeeld handig zijn voor degenen die tijdens het sporten muziek luisteren. Je hoeft dan niet helemaal je smartphone uit je zak te halen om de muziek even te pauzeren. Er is geen speaker in de watch zelf aanwezig.
Mogelijkheden
Alles draait bij de Gear Sport om gezondheid, sporten en goed bezig zijn. Aan mogelijkheden op dit gebied geen gebrek. De tools die aanwezig zijn kunnen je ook er aan herinneren om bijvoorbeeld te gaan bewegen omdat je al te lang stilzit. Je krijgt dan een oefening te zien om je spieren weer te laten bewegen, handig! Ook wordt aangeboden andere dingen bij te houden als je dat wilt, zoals de hoeveelheid water die je inneemt.
Aan boord van de Gear Sport zit ook een hartslagmeter. Deze laat zich niet altijd even prettig bedienen. Als je instelt dat hij om de tien minuten moet meten, doet hij dit soms een tijd niet. De Gear Sport kan ook bijhouden hoe je het doet met traplopen. Dit werkt in de praktijk ondermaats. Met grote regelmaat worden hele trappen vergeten, terwijl jij net je best aan het doen was met een nieuw record te verbreken.
De Gear Sport is tevens in staat je slaap bij te houden, maar hiervoor moet je uiteraard wel ‘s nachts het horloge om je pols hebben. Door te draaien aan de schijf krijg je verder widgets te zien van het aantal verbrande calorieën, het aantal gelopen stappen en kun je meer trainingen toevoegen.
Naast de standaard widgets die je op de verschillende schermen kunt vinden, kun je ook nog zelf kiezen welke widgets getoond moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan snelkoppelingen naar het zetten van een alarm of een snel overzicht van contactpersonen.
Antwoorden en apps
Wanneer een bericht binnenkomt, krijg je hiervan een melding op de smartwatch. Vanaf het scherm kun je reageren met vooringestelde antwoorden zoals een emoji of korte tekst zoals ‘Ja’, ‘Nee’, ‘Liever niet’, of ‘tot later’. Daarnaast is het mogelijk om te typen op het ienemiene-toetsenbord of middels spraak. Overigens vinden we het apart dat we sommige meldingen met antwoord-mogelijkheden pas krijgen als we het horloge om de pols hebben, en niet als hij op tafel ligt.
Voor de watch is er een verscheidenheid aan applicaties beschikbaar. Hierbij gaat het uiteraard ook om een reeks Samsung-apps, maar ook apps van andere ontwikkelaars. Denk aan Nu.nl, Buienradar, 9292, Parkmobile, Spotify, een niet-officiële Google Maps applicatie en nog verschillende andere opties.
Echter is het goed mogelijk dat je een reeks notificaties mist. Via de bijbehorende Samsung Gear app kun je gerichter instellen van welke apps je notificaties wilt doorkrijgen op je smartwatch. Aan de ene kant is dat erg prettig, aan de andere kant is de kans aanwezig dat je hier pas later achterkomt.
Samsung heeft met de Gear Sport een uitgebreide smartwatch. Echter komt dit wel vooral door Samsung zelf. Zij hebben het grootste aandeel in de mogelijkheden qua ondersteuning en apps. Een enorme hoeveelheid mogelijkheden aan apps van derden is er niet echt.
Een onmisbare app voor de bezitter van de Samsung Gear Sport is Samsung Health, dit is de gezondheids-app van Samsung. Hierin kun je bijvoorbeeld je statistieken van trainingen terugvinden en aanvullende informatie over je beweging en dergelijke bekijken. Het is jammer dat er geen directe koppeling is met Google Fit.
S Voice
De eigen spraakgestuurde assistent van Samsung, S Voice, is ook op het horloge te vinden. Door twee keer op de power-button te drukken kun je bijvoorbeeld aangeven dat iemand gebeld moet worden of dat je een herinnering op een bepaald tijdstip in wilt laten gaan. Opmerkelijk is dat hij ook opgeroepen kan worden met het spraakcommando ‘Hi Siri’, de concurrent van Apple.
Accuduur
De accu van de Samsung Gear Sport houdt het gemiddeld zo’n 2,5 a 3 dagen uit. Het uithoudingsvermogen is erg afhankelijk van wat je ermee doet. Laat je de klok altijd aan staan, hoe fel zet je de helderheid, kies je voor de stand voor accubesparing en welke features zet je aan. Alles is natuurlijk van invloed op de levensduur van de accu.
Het opladen duurt ongeveer zo’n drie uur, en dat is best een poos voor een accu die een capaciteit heeft van 300 mAh. Het opladen gebeurt dus door het horloge op de zogenoemde cradle te leggen en deze aan te sluiten met de Micro-USB kabel. Het is niet mogelijk om de kabel direct in het horloge te steken.
Beoordeling
In de afgelopen weken heb ik de LG G Watch R, draaiende op Wear OS/Android Wear, in de la gelegd en de dagen doorgebracht met de Gear Sport van Samsung. Ik moet zeggen dat ik erg positief ben over de prestaties van de Gear Sport. Mede door de draaibare ring gaat het bedienen erg soepel en natuurlijk is er dan ook nog het touchscreen. Dit is echt wel een pluspunt van de Gear Sport. De accuduur is oké en voor degenen die alles over hun gezondheid willen weten, komt het horloge goed van pas.
Echter is er wel een kanttekening. De app registreert lang niet altijd direct dat je bezig bent met fietsen, een trap op aan het lopen bent of wat dan ook. Daarnaast vind ik de adviesprijs van 349 euro erg fors. Voor die prijs krijg je wel een fijne watch, dat dan weer wel. Overigens kun je de Gear Sport al voor een lagere prijs vinden, al rond de 250-270 euro.
Mocht je geïnteresseerd zijn in de Samsung Gear Sport. Hij is verkrijgbaar bij Coolblue, Bol.com, MediaMarkt en Samsung.
Specificaties
Omdat we graag een volledig beeld schetsen van de Samsung Gear Sport, zetten we ook de belangrijkste specificaties van het horloge voor je op een rij.
- Afmetingen: 44,6 x 42,9 x 11,6 millimeter
- Gewicht: 50 gram
- Batterijcapaciteit: 300 mAh
- Geheugen: 4GB, een deel is beschikbaar voor de gebruiker
- RAM-geheugen: 750MB
- Scherm: 1,2 inch, Super AMOLED, resolutie 360 x 360 pixels
- Processor: 1.0 GHz dual-core processor
- Connectiviteit: Bluetooth 4.2, WiFi 2.4 GHz, NFC, GPS, Glonass
- Kleuren: blauwe band, zwarte band
Samsung Gear Sport
-
8.8/10
-
8.8/10
-
8/10
-
7.9/10
Beoordeling
Pluspunten
- Meldingen bij lang stil zitten
- Draaibare ring
- Goed scherm, kan fel genoeg
- Nette accuduur
- Trillen is goed te voelen
Minpunten
- Lang tijd nodig voor opladen
- Tracken lang niet altijd nauwkeurig
- Veel Samsung-apps nodig
- Aanbod apps is toch wel jammer