Begin dit jaar kondigde Asus drie nieuwe ZenFones aan op het Mobile World Congress: de ZenFone 5Z, de ZenFone 5 en de ZenFone 5 Lite. Alle drie de modellen hebben een fraai design en op papier mooie specificaties. In dit artikel gaan we dieper in op de ZenFone 5, in de Asus ZenFone 5 review.
Asus ZenFone 5 review
Asus heeft al heel wat telefoons op de markt gebracht. Toch is Asus bij ons in Nederland, wat smartphones betreft, een kleine speler. Daar wil Asus met de vijfde generatie van de ZenFone-serie verandering in brengen. Nadat eerder de ZenFone 5 al op de markt werd gebracht, is ook de ZenFone 5Z in de winkels te vinden. Wat heeft de ZenFone 5 te bieden? Dat bespreken we in deze review.
Verkooppakket
De Asus ZenFone 5 wordt geleverd in vrij standaard doos. Hierin vinden we uiteraard de telefoon zelf, de lader met kabel en de gebruikelijke boekjes. Wat opvalt is dat er geen oordopjes meegeleverd zijn.
Design en interface
De Asus ZenFone 5 ziet er mooi vormgegeven uit. Het toestel is uitgevoerd met minimale schermranden. Hierdoor lijkt en voelt het toestel niet groot, maar toch heeft het een scherm van maar liefst 6,2 inch. Dit scherm heeft een resolutie van 2246 x 1080 pixels met een dichtheid van 402 ppi. Op papier dus niet het allerbeste scherm, maar in de praktijk vind ik het een erg mooi scherm.
Door zijn formaat ligt hij ook prettig in de hand. Ook dit toestel heeft een zogenaamde notch bovenaan het scherm met in de notch de selfie-camera van 8 MP verwerkt, Deze notch is behoorlijk breed, waardoor je snel het overzicht van je notificaties kwijt bent. Hoewel het scherm met notch er mooi uitziet, vind ik een notch toch niet erg praktisch. De achterkant is gemaakt van glas en glanst mooi. Hierdoor ziet het toestel er al met al erg goed uit.
Aan de achterkant vinden we de dubbele camera van 12 megapixel en van 8 megapixel en de vingerafdrukscanner terug. De vingerafdrukscanner had iets lager mogen zitten. Nu is de scanner wat lastig te bereiken als je wat kleinere handen hebt. Een handige functie is dat je over de vingerafdrukscanner naar beneden te veegt, je de notificatiebalk naar beneden haalt.
Links van de ZenFone 5 is de lade voor de SIM-kaart(en) en/of een SD-kaart geplaatst. Hierin kun je twee SIM-kaarten kwijt, of één SIM-kaart en een SD-kaart van maximaal 2TB. Aan de rechterkant zitten de volumeknoppen en de aan- en uitknop. Kijkend naar de onderkant, zien we de speaker, de 3,5mm aansluiting en de USB-C aansluiting. De 3,5mm aansluiting vinden we lang niet meer in alle smartphones terug en dat is jammer. Gelukkig heeft Asus ervoor gekozen om er toch één te plaatsen.
Interface
We kijken naar de interface van de ZenUI skin die Asus over de Android Oreo-skin heeft gelegd. Dit is wat mij betreft toch het grootste minpunt. Asus legt namelijk een toch wel erg nadrukkelijke schil over Android heen.
Bovendien levert Asus diverse apps mee die geen of weinig meerwaarde hebben. Zo is een app geïnstalleerd met de naam “Selfiemaster”. Met deze app kun je selfies maken en bewerken waardoor je er een stuk jonger uitziet en eventuele rimpels kunt verwijderen. Dit zal bepaalde doelgroepen best aanspreken, maar zulke functies zitten vaak al bij apps als Snapchat ingebouwd.
Ook heeft Asus een app toegevoegd om de smartphone op te schonen. Wat wel een goede toevoeging is, is de gezichtsherkenning. Hierdoor ontgrendel je met je eigen gezicht op een handige en snelle manier de smartphone. Deze functie neemt deels het nadeel van de hoog geplaatste vingerafdrukscanner weg. Overigens werken beide ontgrendelingsfuncties correct en snel. Een andere handige functie is het ontwaken van het toestel door twee keer te tikken op het scherm. Dit is geen unieke functie, maar werkt toch erg prettig.
ZenUI geeft ons wel toegang tot het menu met de applicaties. Uiteraard is het ook weer mogelijk om de startschermen vol te stoppen met icoontjes van snelkoppelingen naar apps en widgets. Bovenin beeld vind je de notificatiebalk met meldingen, die je zoals net besproken, ook via de vingerafdrukscanner kunt openen.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Het geluid tijdens het bellen is prima, gewoon zoals het hoort. Hierover geen klagen. Ook het bereik prima bij de ZenFone 5, zonder een vreemd of onverklaarbaar slecht bereik. Asus levert wel een eigen bel-app mee. Deze is iets anders dan de standaard bel-app van Google, maar doet wat hij moet doen.
Ook met het internetten heb ik geen problemen ondervonden. Alles gaat lekker snel. De ZenFone 5 ondersteunt de gebruikelijke 4G netwerken en WiFi. De smartphone van Asus kan overweg met zowel 2.4GHz als 5GHz WiFi-netwerken. De standaard webbrowser die Asus heeft geïnstalleerd is de bekende browser Google Chrome.
Op het gebied van connectiviteit is de Asus ZenFone 5 ook uitgerust met NFC, Bluetooth 5.0 en natuurlijk GPS. Er is verder een kompas, nabijheidssensor, gyroscoop en lichtsensor ingebouwd in het toestel.
Multimedia: muziek en films
De ZenFone 5 heeft een erg mooi scherm. Dat de pixeldichtheid iets minder is dan bij andere toestellen, merk je vrijwel niet. Hierdoor is het kijken naar films prettig. Het heldere scherm is ook in fel zonlicht prima af te lezen. Over het geluid van de speaker ben ik iets minder te spreken. Het geluid klinkt nogal blikkerig en dat is jammer.
De apps die Asus meelevert om muziek te luisteren en films te kijken zijn de standaard apps van Google; Google Play Muziek en Google Play Films. Uiteraard zijn er voldoende alternatieve apps in de Google Play Store om films te kijken en muziek te luisteren.
Camera: foto’s en video’s
Achterop het toestel, aan de linker bovenzijde net als bij de iPhone X, heeft Asus de dubbele camera geplaatst. De ene lens maakt foto’s van maximaal 12 megapixel en heeft optische beeldstabilisatie. De tweede lens schiet foto’s van 8 megapixel en heeft elektronische beeldstabilisatie.
De dubbele camera maakt het mogelijk om groothoekfoto’s te maken. De camera-app heeft ontzettend veel voorgeprogrammeerde functies, maar je kunt ook gebruik maken van de Pro modus waarbij je alles zelf handmatig kunt instellen. Ook is er integratie van Google Lens.
De kwaliteit van de foto’s is zeker goed te noemen. De kleuren worden mooi en realistisch weergegeven. Ook de scherpte is goed in orde. Ook wanneer het begint te schemeren weet de ZenFone 5 hier nog aardig wat van te maken.
Wil je foto’s bekijken die we met de Asus ZenFone 5 hebben gemaakt? Je kunt het hele fotoalbum van de ZenFone 5 vinden in dit fotoalbum.
Video
Filmen kun je met de Asus ZenFone 5 in 4K, in Full-HD en HD. In Full-HD heb je de mogelijkheid om in 60 frames per seconde te filmen en in 120 FPS te filmen. Ook heb je de mogelijkheid om een filmpje te schieten in slow-motion. Wat niet altijd prettig is, is dat wanneer je overschakelt in de camera-app naar video opnemen, dat de app meteen begint met opnemen. Hiervoor hoef je dus niet op de record knop te klikken. Dit is niet altijd even handig.
Overige mogelijkheden
Wat tegenwoordig lang niet alle telefoons hebben is een notificatie lampje. Asus heeft in de notch, naast de speaker een LED-notificatie lampje geplaatst. Samen met de 3,5mm aansluiting, is dit toch wel een aangename functie. Daarnaast heeft Asus nog een aantal extra functies toegevoegd.
Eén daarvan is de kindermodus. In deze modus kun je een aantal apps kiezen die je kind mag openen en hoelang je kind mag spelen. Een andere functie is de mogelijkheid om een app te clonen. Zo kun je bijvoorbeeld twee Facebook accounts gebruiken op hetzelfde toestel. Ook heb je de mogelijkheid om de camera snel te openen door twee keer op de volumeknop te klikken als het scherm uit is.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De ZenFone 5 beschikt over een mid range processor, namelijk de Qualcomm Snapdragon 636. Deze octa-core processor kan de dagelijkse taken met gemak aan. Ik heb dan ook geen haperingen geconstateerd tijdens het testen van het toestel in de Asus ZenFone 5 review. Alles draait soepel, ook met gamen heeft de telefoon weinig moeite. De smartphone moet het doen met een accu van 3300 mAh. Dit is ruim voldoende om de dag door te komen. Bij normaal gebruik haal je het eind van de dag met zo’n 30 tot 40 procent over. De screen-on-time ligt boven de 5 uur en dat is toch erg netjes te noemen.
Asus heeft de ZenFone 5 64GB aan opslagruimte meegegeven. Dit is voldoende om veel apps, foto’s en bestanden op te slaan, zeker als je het geheugen uitbreidt met een SD-kaart. Deze kan maximaal 2TB groot zijn. Het werkgeheugen is 4GB groot, wat tegenwoordig de standaard is. Dit is dan ook ruim voldoende om te multitasken met de ZenFone 5.
Beoordeling
De Asus ZenFone 5 heeft mij positief verrast. Het toestel is snel, heeft een goede accu en goede camera. Het enige nadeel, en dit is toch wel een groot nadeel vind ik, is de software. Als Asus deze smartphone voorzien had van een kale, standaard versie van Android of Android One, dan zou ik zeker overwegen om de ZenFone aan te schaffen. Echter zullen er zeker mensen zijn die de eigen interface van Asus kunnen waarderen.
Omdat Asus eerder nog niet echt actief was in Nederland, is het nog even aankijken hoe het updatebeleid van Asus is. Voor voorgaande ZenFone devices werd wel een Android-versie update aangeboden. Een directe concurrent voor de ZenFone 5 is de Nokia 7 Plus, die we eerder hebben besproken in de Nokia 7 Plus review.
Alle details over de Asus ZenFone 5, inclusief de actuele prijzen en specificaties, vind je via onderstaande button op de Asus ZenFone 5 pagina.
Je kunt de Asus ZenFone 5 direct aanschaffen bij Coolblue, Mobiel, Belsimpel, Bol.com en MediaMarkt.
Asus ZenFone 5
-
8/10
-
7/10
-
8.7/10
-
8/10
-
9/10
-
8/10
Beoordeling
Pluspunten
- Camera
- Accuduur
- Design
- Prestaties
Minpunten
- Software
- Updatebeleid onzeker
- Bloatware