Motorola heeft een flinke naam opgebouwd als het gaat om goede toestellen tegen een gunstige prijs. De Moto G6-serie bestaat uit drie devices en in dit artikel testen we uitgebreid de Moto G6. Het toestel is erg interessant geprijsd en de verwachtingen zijn erg hoog. Worden die ook waargemaakt? Je leest het in onze uitgebreide Moto G6 review.
Moto G6 review
De Moto G6 is op papier een uitstekende smartphone met een erg interessante prijs. Daarbij zit de concurrentie niet stil en zijn er erg veel alternatieven. Echter gelooft Motorola dat het een erg goed toestel op de markt heeft gebracht. Een belangrijke concurrent in dit segment is bijvoorbeeld de Nokia 6.1. We zijn erg benieuwd of de Moto G6 zijn verwachtingen waar weet te maken en hoe het toestel presteert in de praktijk.
Verkooppakket
Het verkooppakket van de Motorola Moto G6 bestaat natuurlijk meer dan alleen het toestel zelf. Er is een USB-C kabel, adapter en een degelijke siliconen cover om de zijkant en achterkant te beschermen. Een headset wordt niet meegeleverd met de telefoon.
Design en interface
Om eerlijk te zijn; het design van de Moto G6 ziet er erg goed uit. Aan de voorkant van de telefoon zien we het 5,7 inch display; een beeldscherm met een verhouding van 18:9 met een Full-HD+ resolutie; erg netjes. Wat opvalt is dat het scherm ook in de volle zon nog prima af te lezen is. ‘s Avonds is de helderheid voldoende, maar het had een tikkie minder fel mogen zijn. Echter ervaren we het niet als storend.
De Moto G6 heeft aan de voorzijde verder een 8 megapixel front-camera met flitser en is onder het scherm de vingerafdrukscanner te vinden. Deze doet goed zijn werk, maar hier komen we later in de review op terug. Links is het toestel niet voorzien van knoppen of aansluitingen. Rechts vinden we de power-button en volumetoetsen die degelijk aanvoelen.
Aan de bovenzijde van de Moto G6 is de sleuf voor de simkaart te vinden. Overigens is hier niet ruimte voor één simkaart, maar is er standaard dual-sim ondersteuning. Een erg groot voordeel is dat je gewoon dan nog een geheugenkaart kunt toevoegen, waardoor het plaatsen van een geheugenkaart niet ten koste gaat van een tweede (nano-) simkaart.
Aan de onderzijde van de Moto G6 vinden we de 3,5 millimeter aansluiting en is er een USB Type-C aansluiting aanwezig. Netjes. Dit wil in dit segment nog weleens een Micro-USB aansluiting zijn. Dit is dus niet het geval bij de G6 van Motorola.
Als we het design verder bekijken zien we aan de achterzijde een dual-camera met een resolutie van 12 megapixel + 5 megapixel. Deze module steekt iets uit aan de behuizing van de Motorola. Verder vinden we het Motorola-logo onder de glazen behuizing. Het toestel ligt heel erg goed in de hand en is prettig in gebruik. Daarnaast voelt de Moto G6 degelijk aan. Wel is de achterkant erg gevoelig voor vingerafdrukken, maar daar ontkom je eigenlijk niet aan met een dergelijk materiaal.
Interface
Motorola gebruikt de Stock Android interface, maar voegt hier wel een aantal extra’s aan toe. Dit zien we terug in de vorm van bijvoorbeeld Moto Actions. Door naar links te swipen over het homescreen krijg je de Google Feed te zien; voorheen Google Now. Het startscherm kun je indelen met widgets en snelkoppelingen en door van beneden naar boven te vegen opent het menu.
In het menu vind je bovenin de meest gebruikte applicaties, een functie die we van de kale Android-versie kennen. De applicaties in deze rij passen zich aan op de volgorde die je vaak gebruikt. Daarbij vind je natuurlijk ook alle geïnstalleerde toepassingen terug in het menu. Vanuit het notificatievenster krijg je toegang tot de snelle instellingen en de meldingen die binnen zijn gekomen.
Helaas is geen LED-notificatie aanwezig. Motorola heeft echter een heel fijn alternatief die een LED-notificatie overbodig maakt. Wanneer het toestel wordt opgepakt, of je zwaait een keer boven het toestel, dan licht het scherm op. Je ziet vervolgens bolletjes met icoontjes van apps waarvan je notificaties hebt. Je kunt ze ingedrukt houden voor een voorvertoning van de melding en er overheen vegen om de melding te openen of juist om te verbergen. Een ideale toevoeging.
Communicatie: bellen, internetten, netwerken
Dat de Moto G6 een voordelige smartphone is, betekent niet dat er ingeleverd hoeft te worden op de mogelijkheden. Dit zien we onder andere terug bij de communicatiemogelijkheden van het toestel van Motorola. Zoals eerder aangegeven beschikt het toestel over dual-sim ondersteuning. Daarbij kun je naast dual-sim ook gewoon nog een geheugenkaart plaatsen; een groot pluspunt.
De gesprekskwaliteit is bovengemiddeld goed. De persoon aan de andere kant van de lijn is luid en duidelijk te verstaan en ook het volume kan hard genoeg. We hebben niks te klagen over de belkwaliteit van de Moto G6. Het ontvangst van de Moto G6 is goed.
Ook qua WiFi is de Moto G6 rijk uitgerust voor zijn prijs. Niet alleen is er 2.4 GHz WiFi-ondersteuning maar ook 5GHz, wat netjes is. Natuurlijk is het ook mogelijk om via 4G te internetten. Voor het internetten is de Chrome browser aanwezig. Voor het SMS-werk is er de Android Berichten app, samen met het Gboard toetsenbord.
Op het gebied van connectiviteit heeft de smartphone nog meer te bieden. Er is Bluetooth en zelfs NFC is gewoon op de G6 te vinden. De locatiebepaling vindt plaats via GPS en het kompas, en er zijn verder verschillende sensoren, waaronder een gyroscoop, proximity sensor en magnetometer.
Multimedia: muziek en film
Motorola heeft de Moto G6 voorzien van een uitgebreid aanbod mogelijkheden op het gebied van multimedia. Natuurlijk is er de muziekspeler, maar ook een FM-radio is geïnstalleerd op de telefoon. Je dient voor het ontvangst een headset aan te sluiten op de 3,5 millimeter aansluiting.
De geluidskwaliteit van de speaker op de Moto G6 heeft onze verwachtingen enorm overtroffen. Het volume kan hard en ook op het meest maximale volume klinkt het geluid warm en vol. We durven te stellen dat de G6 hierin absoluut niet onderdoet voor high-end toestellen. Het luisteren naar muziek is een feestje met de Moto G6.
Aan de voorzijde is de telefoon voorzien van een 5,7 inch Full-HD+ beeldscherm. Dit scherm is op zonnige dagen nog goed afleesbaar en daarmee prima om tijdens een picknick een videootje te kijken. De beeldkwaliteit is goed, scherpe beelden en een prima weergave.
Camera: foto’s en video’s
In dit prijssegment moeten er vaak concessies gedaan worden. Je wilt een goedkoop toestel, maar dan is de camerakwaliteit lang niet altijd je van het, zo is al gebleken in de Nokia 6.1 review. Aan de achterzijde van de Moto G6 is een dual-camera te vinden met een sensor van 12 megapixel en een sensor van 5 megapixel. De secundaire camera zorgt voor de dieptebewerking.
Aan boord van de camera-app zijn een hoop instellingen te vinden. Er is een speciale portretmodus, panoramastand en de mogelijkheid om tekst te scannen. Die laatste is niet in de Nederlandse taal beschikbaar vooralsnog. Ook zijn er gezichtsfilters en kun je een aantal andere interessante features gebruiken.
Een van deze fotomodi is ‘uitsnede’. Dankzij de dubbele camera is het mogelijk om een onderwerp uit te snijden en vervolgens te voorzien van een nieuwe achtergrond. Deze functie werkt het beste als de achtergrond een neutrale kleur heeft en duidelijk van het gewenste object te onderscheiden is. Toch zijn de resultaten best aardig, maar verwacht geen hele kunstwerken. Het is jammer dat je niet achteraf zelf nog wat teveel opgeslagen achtergronden kunt uitgummen om het object beter uit te snijden.
Een andere functie in de camera-app van de Moto G6 die we willen benoemen is Spotkleur. Hiermee kun je een kleur selecteren en wordt alleen de aangegeven kleur vastgelegd. Alle andere kleuren wordt in grijswaarden opgeslagen. Dit kan extra dynamiek aan een foto geven.
Als we kijken naar de fotokwaliteit, zijn we positief verrast. De camera schiet voor zijn prijs goede kwaliteit foto’s, al is dit natuurlijk wel afhankelijk van de omgeving en situatie. Er kan gebruik gemaakt worden van een LED-flitser. Daarnaast kan het toestel overweg met een diafragma van f/1.8, wat in deze prijsklasse meer dan netjes is.
Wat ons aan de fotocamera opvalt is dat de foto’s snel gemaakt worden. Zo wordt de kans op een gemist moment verkleind. Zowel binnen- als buitenshuis zijn de foto’s van goede kwaliteit. Onder goede lichtomstandigheden zijn ze rijk van kleur, hebben een goede verzadiging en een juiste doortekening.
In donkere omgevingen zijn de resultaten voor deze prijs bovengemiddeld te noemen. De ruis neemt wel toe, maar we hebben in dezelfde prijsklasse veel slechtere resultaten gezien. We hebben hieronder een aantal foto’s geplaatst die in de automatische stand met de Moto G6 gemaakt zijn. In het fotoalbum op Flickr kun je nog meer foto’s vinden die we met de Moto G6 onder verschillende omstandigheden gemaakt hebben.
Front-camera
De front-camera op de Moto G6 telt 8 megapixel en heeft een flitser. Je kunt gebruik maken van gezichtsfilters, mocht je daartoe interesse hebben. De kwaliteit is netjes, niet bijzonder maar gewoon zoals je mag verwachten.
Videocamera
Dat we bij de Moto G6 te maken hebben met een mid-end device zien we onder andere terug bij de videocamera. De hoogste resolutie waarin gefilmd kan worden is 1080p Full-HD. Echter kan dit dan wel weer met 60 frames per seconde ingesteld worden.
De videokwaliteit van de filmpjes die we met de Moto G6 hebben gemaakt is prima te noemen. Beelden zijn scherp, trouw aan de werkelijke kleuren en van goede kwaliteit. Inzoomen resulteert in een overweldigende hoeveelheid pixels, iets wat door de toepassing van digitale zoom logisch is. Vanuit de videocamera-app heb je nog verschillende extra mogelijkheden. Zo kun je een slow-motion video maken, timelapse schieten of direct vanuit de app live uitzenden op YouTube.
Galerij
Voor het bekijken van je foto’s is er de Google Foto’s app. Deze applicatie bundelt de foto’s van zowel de Moto G6 als foto’s die je online hebt gedeeld, of waar je voor uitgenodigd bent door anderen. Er is dus geen eigen Moto-galerij app op de G6 te vinden. Eventueel kun je vanuit Google Foto’s aangeven dat er automatisch een back-up wordt opgeslagen van je gemaakte foto’s en video’s.
Overige mogelijkheden
De Moto G6 is voorzien de Stock Android interface. Hierdoor weet het een pure Android-beleving neer te zetten. Echter heeft Motorola ook nog eigen features toegevoegd aan deze smartphone. We zetten de belangrijkste voor je op een rij in dit hoofdstuk van de Moto G6 review.
Moto
Het grootste voordeel van de Moto G6 vinden we misschien wel de Moto Actions. Er zijn in deze toepassing verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je snel een screenshot kunt maken door met drie vingers op het scherm te drukken. Ook kan er gekeken worden of je slim geheugen kunt besparen door te kijken naar gelijke foto’s. Tevens is er Moto Key, waarmee je snel toegang tot websites, apps en apparaten kunt krijgen met een vingerafdruk. Deze toepassing kun je ook installeren op je Windows computer.
Moto Actions
Moto Acties geeft je toegang tot een legio slimme functies. Het is mogelijk om de vingerafdrukscanner aan de voorzijde, ook direct te gebruiken voor 1-knopsnavigatie. De toetsen onderin het scherm worden dan verborgen. Je kunt naar het startscherm gaan door de vinger kort op de scanner te houden maar je kunt ook terug of het multitask-venster openen door horizontaal over de scanner te vegen. Dit vraagt enige gewenning, maar kan best ideaal werken.
Door twee keer snel je pols te draaien kun je de camera direct inschakelen en met twee keer schudden kun je de zaklamp starten. Daarnaast kun je de telefoon omdraaien om hem op ‘Niet storen’ te plaatsen en kan je het toestel oppakken om de beltoon te stoppen. Het zijn allemaal handige opties die je individueel kunt uitschakelen.
Vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning
Voor het vergrendelen van je telefoon kun je uit verschillende opties voor de beveiliging kiezen. Eén daarvan is de vingerafdrukscanner. Deze werkt erg snel en goed. Omdat deze aan de voorkant van de Moto G6 is geplaatst, hoef je niet achterop het toestel met je vinger te zoeken naar de scanner.
Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van gezichtsherkenning. Even de power-knop indrukken en kijken naar het toestel is voldoende om het toestel te ontgrendelen. Ook dit werkt erg goed. We zien een functie zoals deze, die ook wel Face Unlock wordt genoemd, lang niet zo vaak op een toestel in deze prijsklasse.
Bloatware
Wat bij het eerste gebruik, bij het instellen van de Moto G6 opvalt, is dat je eigenlijk min of meer door de stappen geleid wordt om Outlook te gebruiken. Voordat je snel op verder klikt, is het goed te weten dat je dit kunt omzeilen door een in latere stap je e-mailadres niet aangevinkt te laten.
Op de Moto G6 vinden we dan ook standaard een tweetal apps terug van Microsoft; dit is dus de Outlook app en ook LinkedIn is aanwezig. Verder valt het eigenlijk erg mee met bloatware, los van de Google-apps en een paar dingen die Motorola meelevert, zoals de bovengenoemde Actions app.
Updatebeleid
Het updatebeleid van Motorola was in het verleden niet altijd even rooskleurig. In mei heeft Motorola meer informatie gegeven aan DroidApp over het updatebeleid. Hierbij werd duidelijk dat de Moto G6 en Moto G6 Plus allebei één Android-versie als update krijgen. Daarbij zal de Moto G6 drie jaar lang bijgehouden worden met beveiligingsupdates. Deze zullen iedere 60-90 dagen uitgerold worden voor de G6.
Android One toestellen, zoals de Nokia 6.1, worden nóg beter bijgehouden met updates. Echter is de belofte van Motorola prima te noemen en erg netjes voor deze prijsklasse. Voor de G6 betekent dit concreet dat je in ieder geval de update naar Android P kunt verwachten. Een datum hiervoor is nog niet gedeeld.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De Snapdragon 450 octa-core processor doet in het dagelijks leven zijn werk prima. Taken worden zonder irritante vertragingen uitgevoerd. Soms merken we wel wat kleine haperingen tijdens het bedienen. Dit zien we soms ook bij het typen van een tekst; soms gebeurt het dan dat de tekst wat later volgt na het typen. Vervelende vertragingen en haperingen hebben we echter niet gemerkt. De Moto G6 beschikt over 3GB RAM-geheugen.
Motorola heeft de G6 voorzien van 32GB opslagruimte. Zoals eerder aangegeven kan dit uitgebreid worden met een geheugenkaart, zonder dat dit ten koste gaat van het slot voor de tweede simkaart. Het geheugen is met maximaal 128GB uit te breiden.
Accuduur
De Moto G6 heeft een 3000 mAh accu aan boord. Volgens Motorola moet het mogelijk zijn om een hele dag met de accu van de G6 rond te lopen. We hebben de smartphone onder verschillende omstandigheden getest. Je zult het bij intensief gebruik zeker een dag uithouden met de Moto G6. Gebruik je het toestel minder fanatiek, dan moet het mogelijk zijn om 1,5 dag uit de batterij te halen. We halen een gemiddelde screen-on-time die ligt tussen de 4 en 4,5 uur. Het opladen is met een klein uur en drie kwartier weer voltooid dankzij TurboPower.
Beoordeling
We kunnen bij deze Moto G6 review niet anders concluderen dat het een geweldig toestel is. De Moto G6 heeft een waanzinnige prijs-kwaliteitverhouding en heeft echt veel te bieden op het gebied van mogelijkheden. Voor 220-250 euro heb je een erg prettige smartphone die goede foto’s maakt, een erg goede geluidskwaliteit levert en een prima accuduur weet te realiseren.
De processor doet in het dagelijks leven goed zijn werk, al zijn er enkele kleine haperingen soms zichtbaar. Hinderlijke vastlopers hebben we niet gehad met de Moto G6. De belkwaliteit is goed, er is NFC, een FM-radio en de Stock Android interface. Het toestel heeft onze verwachtingen overtroffen en kent vrijwel geen nadelen.
Meer informatie en kopen
De smartphone heeft een adviesprijs van 250 euro, maar is al voor minder te vinden. Je kunt het toestel aanschaffen bij Coolblue, Bol.com, Belsimpel en Mobiel. Alle actuele prijzen van verschillende webwinkels, de abonnementsprijzen en specificaties vind je via onderstaande button op de toestelpagina van de Moto G6.
Leestip: De grote vergelijking: Nokia 6.1 vs. Moto G6 vs. Moto G6 Plus
Moto G6
-
9.3/10
-
9.6/10
-
8.5/10
-
7.9/10
-
8.8/10
-
9.8/10
Beoordeling
Pluspunten
- Design
- Geluidskwaliteit
- Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
- NFC
- Hoesje bij verkooppakket
- FM-radio
- Moto Actions
- Dual-sim + geheugenkaart
- Camera presteert netjes
Minpunten
- Soms lichte haperingen
- Geen headset meegeleverd