HMD Global doet erg goede zaken met de Android-smartphones met merknaam Nokia. De Nokia 6.1, ook wel bekend als Nokia 6 (2018), is de tweede generatie van het populaire toestel. Deze versie is op een aantal gebieden verfijnd. Wij hebben de smartphone uitgebreid getest en alles lees je in de Nokia 6 (2018) review.
Nokia 6.1 / Nokia 6 (2018) review
We beginnen met de toelichting van de naam. Rond de aankondiging werd niet helemaal duidelijk welke naam het toestel nou mee had gekregen. Er werd uitgegaan van Nokia 6 (2018). Later werd duidelijk dat de naamgeving van Nokia-toestellen aangeduid wordt met .1 erachter. Dit betekent dat de namen Nokia 6 (2018) en Nokia 6.1 over hetzelfde toestel gaan. Wij testen de nieuwe ‘6’ in onze uitgebreide Nokia 6 (2018) review, ofwel de Nokia 6.1 review. We zullen in de review ook spreken over de Nokia 6.1.
Verkooppakket
De herkenbare vierkante doos van de Nokia 6.1 herbergt de verschillende accessoires die bij de smartphone geleverd worden. Het toestel wordt uitgerust met een pinnetje voor de simkaart, de USB-C kabel, een adapter en een headset. Een cover ter bescherming zoals we zagen in de Nokia 7 Plus review, is bij de 6.1 niet aanwezig.
Design en interface
Zoals we van de nieuwe lichting Nokia-toestellen gewend zijn, is het toestel voorzien van een erg nette behuizing, zeker in deze prijsklasse. Het toestel is aan de zijkant en achterkant vervaardigd uit aluminium. Het toestel ligt degelijk in de hand en is wat breder dan we de afgelopen tijd zagen. De Nokia 6.1 is namelijk gewoon nog van een 16:9 beeldverhouding scherm voorzien. Dit in een tijd waar steeds meer merken overstappen naar het iets meer langwerpige 18:9. Een keuze van Nokia waar niks mis mee is.
De Nokia 6 van dit jaar is voorzien van een 5,5 inch Full-HD beeldscherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Boven het display zien we de speaker grille, het Nokia logo en de 8 megapixel front-camera. Een LED-notificatie is helaas niet aanwezig op de van oorsprong Finse smartphone.
Aan de achterzijde van de Nokia 6.1 zien we de vingerafdrukscanner, met daarboven de camera en LED-flitser. Ons testexemplaar voor de Nokia 6.1 review is de zwart gekleurde. De koperen randen zorgen voor een extra designelement in de vormgeving van de telefoon. Aan de linkerkant van de telefoon is ruimte voor dual-sim of een geheugenkaart + simkaart.
Rechts van de telefoon zijn de volumetoetsen en power-button van de telefoon te vinden. Deze liggen degelijk in het toestel en hier voelen we dus geen speling. Aan de bovenzijde van de Nokia zien we de 3,5 millimeter aansluiting, onderaan de USB-C poort en de speaker.
Verschil tussen Nokia 6 (2017) en Nokia 6 (2018)
We hebben de Nokia 6 (2017) van vorig jaar vergeleken met het nieuwe model. We zien een aantal verschillen. Wat direct opvalt is dat de terug-, menu-toets en multitask-toets niet meer onder het scherm zitten als touch-sensitive toetsen, maar gewoon deel uitmaken van de interface op het scherm zelf. Daarbij is de vingerafdrukscanner naar de achterkant verplaatst. Waar de Nokia 6 van vorig jaar nog beschikte over een Micro-USB poort, is deze bij de 6.1 vervangen door een USB-C poort.
Daarnaast is de processor nog steeds een octa-core variant, maar in plaats van 1.4 GHz rekenkracht, is dit 2.2 GHz rekenkracht. Verder zijn de verschillen vrij minimaal te noemen. Los van dat de Nokia 6.1 direct van Android One is voorzien. Dit betekent dat updates nog sneller, direct vanuit Google worden uitgerold. Een enorm ‘probleem’ is dit niet, omdat HMD Global al dik heeft bewezen serieus met het ontwikkelen van updates bezig te zijn, ook voor de eerder uitgebrachte devices. De beveiligingsupdate van juni was zelfs veel eerder voor de Nokia 6 van vorig jaar beschikbaar.
Interface
Nokia maakt ook bij de Nokia 6.1 gebruik van de Stock Android-interface. Dit aangevuld met de voordelen die Android One te bieden heeft. Door van beneden naar boven te vegen open je het menu met apps. Door zijwaarts te scrollen kun je de verschillende startschermen weergeven of de Google-app met je feed openen. Bovenin beeld is uiteraard de notificatiebalk aanwezig die je uit kunt vegen en de volgorde van de snelkoppelingen aan kunt passen.
Doordat deze smartphone voorzien is van Android One vinden we geen overbodige bloatware en voorgeïnstalleerde apps op de telefoon, los van een reeks Google-apps. Er is geen Always On Display aanwezig, maar wanneer een melding binnenkomt, licht het scherm op. Tevens kan het scherm oplichten als je de telefoon oppakt.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
De Nokia 6.1 biedt ondersteuning voor dual-sim. Een tweede simkaart gaat dan wel ten koste van het slot voor de geheugenkaart. Bellen gaat de Nokia prima af; de persoon aan de andere kant van de lijn is luid en duidelijk te verstaan en we krijgen deze berichten ook terug van de ander. Standaard is de Android Telefoon-app aanwezig met dialer en deze is lekker overzichtelijk. Ditzelfde geldt voor de SMS-app; Android Berichten. Geen poespas en modern ogend.
Uiteraard vinden we op het toestel de Chrome browser terug. Het toetsenbord is natuurlijk ook van Google; Gboard. Mocht je alternatieven willen, dan is er in de Google Play Store genoeg aanbod om uit te kiezen. Het is jammer dat er geen LED-notificatie aanwezig is op het toestel.
Als we kijken naar de connectiviteitsmogelijkheden van de Nokia 6.1 zit het helemaal goed. Er is natuurlijk ondersteuning voor het 4G-netwerk, maar ook op WiFi-gebied is de Nokia 6 (2018) compleet. Er kan verbinding gemaakt worden met zowel 2.4GHz netwerken als 5GHz netwerken. We zien verder GPS, Bluetooth en ook NFC is aanwezig. De Nokia is verder uitgerust met lichtsensor, accelerometer, nabijheids-sensor en kompas.
Toch merken we dat de telefoon duidelijk sneller overschakelt naar HSDPA (3G+) dan andere toestellen; wanneer de 4G-verbinding iets minder sterk wordt. Ook de WiFi-antenne lijkt iets zwakker dan die van andere toestellen. Problemen in de verbinding zelf hebben we niet gemerkt in de Nokia 6.1 review periode.
Multimedia: muziek en film
Omdat op de Nokia verder geen overbodige apps te vinden zijn, vinden we voor het beluisteren van de muziek geen eigen muziekspeler. Vanuit de fabriek wordt de Google Play Music app meegeleverd. Uiteraard kun je uit de Play Store gewoon andere apps downloaden voor het beluisteren van muziek.
De speaker van de Nokia 6.1 vinden we aan de onderkant van het toestel, links naar de USB-aansluiting. De geluidskwaliteit is aardig, op lager volume wel te verstaan. Op hoger volume kan de speaker het niet aan en klinkt het overstuur, schel en met ruis.
Voor het bekijken van filmpjes kan het 5,5 inch display gebruikt worden. De kwaliteit is met Full-HD prima. Daarnaast is de Nokia 6.1 ook voorzien van een FM-radio, dat zien we niet vaak meer. Een headset dient vervolgens als antenne. Echter klinkt het allemaal mooier dan het is, want de FM-radio hebben we niet echt als pluspunt gezien. Het toestel kan geen enkele zender vinden en dus is de app gewoonweg nutteloos. Heel ver in de verte horen we een zender, maar we krijgen hem ook in de buitenlucht niet ‘scherpgesteld’.
Camera: foto’s en video’s
We begonnen de Nokia 6.1 reviewperiode met een hoop bugs. Deze waren het gevolg van een vergaande mei security-patch update. Deze bugs maakten het gebruik van de camera zeer frustrerend. De camera liep om de haverklap vast en foto’s werden regelmatig niet gemaakt of veel later als je het toestel al had weggestopt. We verwachten dat deze problemen met de security-patch van juni wordt opgelost, maar deze is nog altijd niet beschikbaar voor de smartphone.
Als we kijken naar de camera-app, is deze vrijwel gelijk met die van toestellen als de Nokia 7 Plus. Je kunt schakelen naar de panorama-modus en ook naar de Pro-modus waarmee je handmatig de instellingen kunt aanpassen. Het maken van foto’s gaat de Nokia 6.1 niet altijd echt gemakkelijk af. Foto’s zijn erg snel bewogen terwijl het toestel gewoon stil gehouden wordt.
In de camera-app kun je daarbij nog kiezen uit verschillende extra features. Zo is het mogelijk om HDR in te stellen, kun je de PiP-functie gebruiken en zo wel de camera voor, als de camera achter tegelijkertijd gebruiken en is er natuurlijk de flitser.
Wil je een overzicht met alle foto’s die we met het toestel hebben gemaakt, bekijk dan het Nokia 6.1 fotoalbum op Flickr.
De fotokwaliteit is vrij aardig, op een zonnige dag. Op een bewolkte dag zien de foto’s er erg koel uit en missen we de kleuren zoals deze in werkelijkheid zijn. Daarbij valt op dat de beelden toch vaak niet scherp zijn, iets wat we in de afgelopen weken met regelmaat opgemerkt hebben bij het toestel. Ook valt de doortekening in de details tegen. Voor de prijs van de Nokia 6.1 zijn de resultaten schappelijk maar niet perfect. In de avonduren is de kwaliteit erg matig, maar daarmee is dit toestel geen uitzondering in dit prijssegment.
Front-camera
Dan is er ook nog de 8 megapixel front-camera bij de Nokia te vinden. Voor zo af en toe een selfie voldoet deze camera, maar verwacht geen hoge kwaliteit foto’s. Ook hierbij valt op dat de beelden toch wel lang niet allemaal scherp zijn.
Videocamera
Met de videocamera van de Nokia 6.1 kun je niet alleen ‘normale’ filmpjes maken, maar ook kiezen voor slow-motion video’s en een timelapse. Opvallend is dat de Nokia 6 (2018) zelfs in 4K filmpjes kan schieten; dat zien we niet vaak in de prijsklasse waarin de Nokia is geplaatst. Andere opties zijn Full-HD 1080p en HD 720p. Samen met het opnemen wordt gebruik gemaakt van OZO Audio waarbij de microfoons zich focussen op het geluid van hetgeen wat je aan het filmen bent. Vanuit de videocamera kun je ook een livestream starten naar Facebook en YouTube.
De videokwaliteit van de Nokia 6.1 is vrij goed. Beelden zijn scherp en ook de geluidsopname bij een video is duidelijk. Hieronder kun je een video bekijken die we met de Nokia 6.1 hebben gemaakt. In de tweede video is duidelijker het voordeel van OZO Audio te horen met waar de focus wordt gelegd op het geluid.
Overige mogelijkheden
Qua overige mogelijkheden is de Nokia niet enorm uitgerust, dit komt door de toepassing van Android One. Wel heeft de Nokia 6 nog wat extra’s te bieden en die bespreken we in dit onderdeel van de Nokia 6.1 review.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner bevindt zich niet langer meer aan de voorzijde, zoals bij de vorige Nokia 6 het geval was, maar aan de achterkant van de telefoon. Doorgaans doet de scanner zijn werk voldoende, al lijkt hij soms minder snel te zijn. Daarnaast heeft hij soms wat meer moeite met het herkennen van de vingers. De vingerafdrukscanner kan gebruikt worden voor het ontgrendelen van de smartphone, maar ook om bijvoorbeeld om er verticaal over heen te vegen en zo het venster met meldingen en notificaties te openen. Wel dien je deze laatste functie dan nog handmatig in te schakelen in het menu met instellingen. De Nokia heeft geen gezichtsherkenning.
Android One
We bespraken het al eerder; de Nokia 6.1 draait op moment van schrijven op Android 8.1 Oreo. Daarbij is de smartphone voorzien van Android One. Dit betekent dat je voor drie jaar garant bent van beveiligingsupdates en twee jaar van Android-versie updates. Deze krijg je ook vrij snel nadat Google deze heeft vrijgegeven binnen op je nieuwe Nokia. Tevens heeft dit als voordeel dat er geen overbodige bloatware en skin van de fabrikant zelf aanwezig is.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Zoals we bij de camera al besproken hadden, was het geen vlekkeloze start voor de Nokia 6.1 in onze review. Het toestel was soms erg traag en het duurde langere tijd voordat een app opgestart werd. We schreven op DroidApp eerder al over de reboot-problemen, deze zouden het gevolg zijn geweest van de mei beveiligingsupdate. We hebben de juni beveiligingsupdate om deze reden afgewacht voor het publiceren van de review. We lijken nu geen problemen meer te hebben hiermee, gelukkig maar.
De Nokia 6.1 is voorzien van een Snapdragon 630 octa-core processor met een snelle rekenkracht van viermaal 2.2 GHz en viermaal 1.8 GHz. Daarbij wordt de SoC bijgestaan met een werkgeheugen van 3GB, iets wat in voor deze prijs netjes is allemaal. De telefoon wordt verder geleverd met 32GB opslagruimte en dit is uit te breiden met een geheugenkaart; mits je geen gebruik maakt van dual-sim.
‘Snelheid’
Over de snelheid zijn we minder snel te spreken. Het toestel loopt met regelmaat vast, maar dit lijkt vooral te zijn gekomen met de beveiligingsupdate van mei. We hebben de afgelopen week afgewacht of de update van juni uitkomst zou bieden, maar deze is vooralsnog niet beschikbaar voor de Nokia 6.1 Omdat de bugs en problemen eerder al bekend waren, hadden we wel verwacht en gehoopt dat Nokia de update een beetje sneller uit zou rollen.
Accuduur
De accu heeft een nette capaciteit van 3000 mAh en kan in een uur of twee worden opgeladen via de USB-C aansluiting. We hebben de Nokia 6 2018 onder verschillende omstandigheden gebruikt, en de accuduur van de telefoon is dik in orde. Zelfs met intensief navigeren en enthousiast gebruik van de telefoon zelf komen we de dag net aan door. We behalen in die situatie zelfs een screen-on-time van 4 uur en een kwartier. We halen zonder de navigatie met regelmaat een schermtijd van 5 – 5,5 uur. Erg netjes.
Beoordeling
Op papier is de Nokia 6.1 misschien wel één van de beste opties als je op zoek bent naar een smartphone tot 300 euro. Waar high-end smartphones steeds minder in trek zijn en steeds duurder worden, is er enorm veel te kiezen in het segment tot 300 euro. De keuze is reuze en de concurrentie evenmin. Motorola hijgt in de nek van Nokia met de Moto G6-serie; erg stijlvolle toestellen met een iets lagere prijs.
Nokia heeft met de 6.1 het voordeel dat het deel uitmaakt van Android One. En dat is misschien wel het grootste pluspunt. Je bent voor langere tijd verzekerd van updates en nieuwe Android-versies. De Nokia 6.1 is gewoon een prima allrounder met een geweldige accuduur en een strak scherm. Daarbij is er zelfs NFC en 5GHz WiFi-ondersteuning aanwezig. Je krijgt dus een erg complete smartphone voor een nette prijs. Wel hopen we nog wat op verbeteringen in de camera, want daar laat het toestel aardig wat punten liggen. Ditzelfde geldt voor de geluidskwaliteit, waarbij het snel overstuur klinkt. We hopen dat met beveiligingsupdate van juni de bugs worden aangepakt.
Alle details, actuele prijzen en specificaties vind je via onderstaande button op de Nokia 6.1/Nokia 6 (2018) pagina. De smartphone is te koop via onderstaande winkels;
Nokia 6.1
-
8/10
-
7.9/10
-
7/10
-
6.5/10
-
9/10
-
7.7/10
Beoordeling
Pluspunten
- 5 GHz WiFi
- Android One: langere tijd gegarandeerd van updates
- Prijs-kwaliteitverhouding
- Accuduur
Minpunten
- Bugs in software
- Minder sterke antenne
- FM-radio werkt niet
- Camera laat punten liggen