Sony is één van de weinige spelers die een écht compact toestel uitbrengt met high-end specificaties. Dit keer is het de Sony Xperia XZ2 Compact, het kleinere broertje van de grote XZ2. We zijn heel benieuwd of het kleinere toestel zijn beloften waar kan maken. Alles over dit toestelletje lees je in de Sony Xperia XZ2 Compact review.
Sony Xperia XZ2 Compact review
We hebben in april al de uitgebreide review gepubliceerd van de Xperia XZ2, nu is het de beurt aan de Sony Xperia XZ2 Compact. Het was voor mij wel een enorme omschakeling; van de Nokia 7 Plus review naar een duidelijk veel kleiner toestel. Even had ik het idee dat het niet zou wennen, maar inmiddels zitten enkele weken testen erop en delen we graag onze bevindingen van de compacte Sony.
Verkooppakket
De Sony Xperia XZ2 Compact wordt in hetzelfde formaat pakket geleverd als de Xperia XZ2. We zien als eerst het toestel, met daaronder de benodigdheden voor de telefoon. Er is ruimte voor een adapter, verloopkabeltje van USB-C naar 3,5 millimeter en een USB-C kabel. Ook wordt er een headset meegeleverd met het toestel.
Design en interface
Sony past met de Xperia XZ2-serie een nieuwe stijl toe. Dit zien we ook terug bij de Xperia XZ2 Compact. Het toestel is anders dan bij de XZ2 niet volledig uit glas vervaardigd. De achterkant is bij de Compact gemaakt van kunststof. De grootte van het toestel is misschien wel dé key-feature van het toestel. Sony is eigenlijk kort gezegd de enige fabrikant die écht compacte toestellen nog voorziet van high-end specificaties.
Het was enorm wennen; een flink kleiner toestel dan toestellen die ik normaal gebruik. Verrassend genoeg went het toch wel erg goed en is dit eindelijk een echt toestel die zonder dat er een (rubberen) hoesje nodig is, gewoon in je broekzak blijft terwijl je zit.
Aan de voorkant van de smartphone zien we het 5,0 inch display met een Full-HD+ resolutie. De beeldverhouding van het scherm is 18:9. Boven het scherm is de LED-notificatie te vinden, net als de speaker, 5 megapixel front-camera en de bekende sensoren. Onder het scherm zit een hele smalle strook waarin de speaker van het toestel geïntegreerd zit. De XZ2 Compact is voorzien van IP68-certificering waardoor het stof- en waterdicht is.
Zijkanten
Als we kijken naar de zijkant zien we links ruimte voor de simkaart en de geheugenkaart. Hiervoor heb je geen pinnetje nodig. Aan de rechterkant zien we de volumetoets, de power-button en de sluitertoets voor het maken van foto’s. De power-button zit minder snel in je handpalm dan bij de XZ2 al wil het nog incidenteel nog wel eens voorkomen dat we het toestel vergrendelen tijdens het gebruik. Toch voelt de power-button wat fragieler aan dan we hadden verwacht. Hij functioneert overigens zonder problemen.
De bovenzijde van de Xperia XZ2 Compact is leeg gelaten, los van een gaatje voor de microfoon. De onderzijde biedt enkel een USB-C poort. Helaas heeft Sony ook bij het compactere toestel de 3,5 millimeter aansluiting voor een headset weggelaten. Wel kun je met het meegeleverde adapterkabeltje (USB-C naar 3,5mm) een eigen headset gebruiken. Maar laden en tegelijkertijd muziek luisteren is dus niet mogelijk.
Bij de Xperia XZ2 Compact valt aan de achterkant op dat de camera een stuk hoger zit dan bij de Xperia XZ2, gewoon op normale hoogte. Dat was ook wel logisch, gezien de XZ2 zelf een stuk langer is. De camera beschikt over dezelfde 19 megapixel camera als zijn grote broer en deze levert een lichtgevoeligheid van f/2.0. Er is een LED-flitser aanwezig, net als PDAF autofocus.
Rechts van de camera valt een witte stip op; wat niet de flitser is. Dit betreft de RGBC IR-sensor. Deze sensor wordt gebruikt bij het maken van foto’s en zorgt voor een betere kleur vastlegging en past hier bijvoorbeeld de instellingen voor de witbalans op aan. Alles dus voor betere foto’s. Onder de camera bevindt zich de vingerafdrukscanner. Anders dan bij de XZ2 is de behuizing van de Compact vervaardigd uit plastic. Het toestel ligt uitstekend in de hand.
Over het scherm van de Xperia XZ2 Compact zijn we prima te spreken. Op zonnige dagen, zoals eerder deze maand, is het scherm zonder problemen goed af te lezen. Echter is de laagste stand voor de helderheid nog wat aan de felle kant, dit hadden we liever nog iets minder fel gezien.
Interface
De interface is gelijk aan die van de Sony Xperia XZ2, de grote broer. Het toestel heeft geen Always On Display, maar het vergrendelscherm kan wel oplichten als het toestel wordt opgepakt. De bediening wijst zich vanzelf. De startschermen geven ruimte voor het plaatsen van snelkoppelingen en widgets, en de applicaties worden verder verzameld in het menu. Taken worden erg snel uitgevoerd en hebben geen haperingen of vervelende vertragingen opgemerkt bij de Compact.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Sony levert de Xperia XZ2 Compact met de bekende bel-app van Google zelf. Deze geeft een netjes overzicht in je contactpersonen en natuurlijk het logboek. Over de belkwaliteit zijn we erg te spreken. We hebben in de afgelopen weken veel belletjes moeten verrichten, en dat was met de Xperia XZ2 Compact erg prettig om te doen.
Het volume kan hard genoeg en de persoon aan de andere kant van de lijn is zonder gebreken te verstaan. Wat ons wel is opgevallen, is dat na het bellen, bij het weghalen van de telefoon bij het oor, het scherm niet altijd direct oplicht, waardoor het even duurt voordat je de oproep op kunt hangen. In theorie zou dit met een software-update verholpen moeten zijn.
Mocht je nog sms’en, dan kun je hiervoor de voorgeïnstalleerde Android Berichten app gebruiken. Ook deze werkt prettig. Voor het typen van berichten is er het SwiftKey toetsenbord, maar kun je ook gebruik maken van een toetsenbord naar eigen keuze zoals Gboard.
Internet
Voor het internetwerk is er de Chrome browser. Deze voert zijn taken uit zoals we gewend zijn en ook hierin hebben we niks aan te merken. De Xperia XZ2 Compact mag dan ‘klein’ zijn, het toestel zit boordevol opties en mogelijkheden op het gebied van connectiviteit. Er is WiFi 2.4GHz/5GHz ondersteuning, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, proximity-sensor, gyroscoop, kompas en andere belangrijke sensoren zijn aanwezig.
Multimedia: muziek en film
De Xperia XZ2 Compact is voorzien van stereo-speakers. De tweede speaker bevindt zich onder het scherm; waar een dunne kier de plaatsing van deze luidspreker onthult. Hij is nauwelijks te zien, netjes verwerkt! De smartphone biedt voor het beluisteren van muziek standaard de Play Music app, maar je kunt natuurlijk ook aan de slag met apps uit de Play Store zoals Spotify.
Het bekijken van filmpjes op de Sony Xperia XZ2 Compact is geen enkel probleem. Zoals we eerder al schreven, is het display ook op zonovergoten dagen prima en zonder problemen af te lezen. Het LCD-scherm van de Compact levert scherpe beelden met rijke details. Wel zien we soms wat strepen over het scherm, die na een tijdje weer verdwijnen. Daarbij kun je in het menu met instellingen eventueel de weergave van de schermmodus aanpassen, mocht je hier aan willen sleutelen.
We vinden het jammer dat de Sony Xperia XZ2 Compact, net als de XZ2, niet voorzien is van een 3,5 millimeter aansluiting. Bij het toestel wordt wel een verloopkabeltje meegeleverd van USB-C naar 3,5mm, maar dit betekent wel dat je niet tegelijkertijd kunt opladen en muziek kunt luisteren met een headset op. Gelukkig is daarbij het voordeel dat de accuduur bij de XZ2 Compact uitstekend genoeg is, maar daarover zometeen meer in de Xperia XZ2 Compact review.
Camera: foto’s en video’s
De Xperia XZ2 Compact beschikt over dezelfde 19 megapixel camera als zijn grote broer. Dit betekent dat het toestel geen optische beeldstabilisatie biedt, een diafragma heeft van f/2.0 en een aantal technische namen op de specificatiepagina heeft staan. De camera geeft je de mogelijkheid om ook in de handmatige modus foto’s te maken. Daarnaast is het mogelijk om de resolutie met beeldverhouding aan te passen.
We zijn blij dat Sony ook bij de XZ2 Compact een fysieke sluitertoets heeft geplaatst. Daarbij kun je, door deze ingedrukt te houden, meerdere foto’s achter elkaar maken. Er zijn ook verschillende extra’s te vinden zoals AR-effect (met dino’s en andere augmented reality onderdelen), panorama, creatief effect en bokeh. Met bokeh worden twee foto’s gemaakt; bij de één is de achtergrond scherp, bij de andere foto is de voorgrond scherp. Deze twee worden gecombineerd en de manier van vervaging kun je op verschillende manieren nog aanpassen.
Het maken van foto’s gaat prima en natuurlijk zijn we benieuwd naar het resultaat. Dit zou niet moeten verschillen met die van zijn grote broer. En daar lijkt het inderdaad ook op. De kwaliteit is weer goed en de foto’s kennen natuurgetrouwe kleuren. Foto’s zijn scherp, al zijn in sommige gevallen de randen niet altijd scherp. Dit was bij de XZ2 ook het geval. Ondanks het niet bijzondere diafragma (f/2.0 is voor high-end smartphones aan de hoge kant) weet de camera in donkere omgevingen nog aardige foto’s te maken. Wel treedt daarbij sneller ruis op dan wanneer de camera een lagere lichtgevoeligheid zou hebben.
We hebben hieronder enkele samples van foto’s die we met het toestel hebben gemaakt. Het fotoalbum van de Xperia XZ2 Compact met veel meer foto’s die we met het toestel hebben gemaakt, vind je hier terug.
Videocamera
De videocamera van de Xperia XZ2 Compact laat je video’s maken in 4K-kwaliteit. Daarbij kun je ook nog kiezen uit een lagere resolutie zoals Full-HD. Een video-sample hiervan vind je hieronder.
Slow-motion
Net als bij de XZ2 kun je ook slow-motion video’s maken, dit kan in Full-HD resolutie. De werking hiervan is hetzelfde als bij zijn grotere broer. Doordat je voordat de actie plaatsvindt op de knop moet drukken, en vervolgens de vertraagde actie wordt gestart, gebeurt het vaak dat je te laat bent. Het is jammer dat je niet in kunt stellen hoe lang de vertraagde actie moet duren. Toch kun je aardige slow-motion video’s maken zoals je hieronder kunt zien.
Front-camera
Aan de voorkant van de Xperia XZ2 Compact komen we de 5 megapixel camera tegen. Deze levert een lichtgevoeligheid van eveneens f/2.0. De kwaliteit van de foto’s is goed en dankzij de brede beeldhoek, kun je ook gemakkelijk met je vrienden een selfie maken.
Galerij
De galerij-app van Sony bundelt de foto’s en video’s. Er is ondersteuning voor de integratie van je thuisnetwerk, zodat je ook via de Album-app bij je foto’s kunt. Vanuit de galerij op het toestel kun je er ook voor kiezen een foto te bewerken, te delen en natuurlijk te verwijderen.
Overige mogelijkheden
De Sony Xperia XZ2 Compact is een uitgebreide high-end smartphone. Dit betekent dat het toestel van nog meer gemakken is voorzien. In dit onderdeel van de Sony Xperia XZ2 Compact review lichten we enkele functies en features van het toestel uit.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner op het toestel doet zijn werk meer dan goed. Hij is nauwkeurig en registreert aanrakingen snel. De scanner kan gebruikt worden om het toestel mee te ontgrendelen maar ook bijvoorbeeld als extra beveiliging in apps.
Bloatware
Net als bij de XZ2 is het toestel vanuit de fabriek voorzien van een reeks voorgeïnstalleerde apps. Denk hierbij aan verschillende Amazon-apps en een virusscanner. Daarbij kun je vooraf ook aangeven of je bepaalde Sony apps wilt installeren; maar dit kan ook altijd later nog. Wat betreft de AVG virusscanner en de Sony-apps hadden we liever zelf ervoor gekozen om apps wel of niet te installeren. Anderzijds hebben we het bij fabrikanten wel eens erger gezien met bloatware.
3D Maker
Ook de Compacte versie is voorzien van 3D Maker; we zijn in de review van de Xperia XZ2 hier al dieper op ingegaan. Middels de front-camera kun je een 3D-scan maken van je gezicht of van een object. Vervolgens kun je deze in 3D printen, delen als stickers of iets anders mee doen. De werking van deze feature laat steken vallen. Het is een gimmick, meer niet.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De Sony Xperia XZ2 Compact behoort ondanks zijn formaat qua specificaties gewoon tot de high-end smartphone. Dit zien we onder andere terug bij de Qualcomm Snapdragon 845 processor; een razendsnelle octa-core processor; aangevuld met 4GB RAM en een opslagruimte van 64GB. Dit geheugen kun je tevens uitbreiden met een geheugenkaart van maximaal 2TB; ruimte genoeg dus.
In de praktijk zijn we zeker tevreden met de snelheid van het toestel. Het toestel voert taken snel uit en we hebben geen vervelende haperingen ontdekt. Wel is tijdens de Xperia XZ2 Compact review periode de camera een paar keer vastgelopen. De camera kon pas weer gebruikt worden als het toestel opnieuw werd opgestart.
Uithoudingsvermogen
De Sony Xperia XZ2 Compact is voorzien van een 2870 mAh accu. De accuduur is prima te noemen en verschilt nauwelijks met de resultaten van die van de grotere broer, de XZ2. We halen een gemiddelde screen-on-time van 5/5,5 uur, soms iets minder, soms duidelijk meer; zoals in de screenshot hierboven is te zien. We kunnen met echt intensief gebruik de dag doorkomen. Bij normaal gebruik zo’n anderhalve dag.
Echter is er een groot verschil met de XZ2; er wordt geen snellere oplader meegeleverd. Het volledig opladen van de batterij duurt zo’n drie uur. Het had voor deze prijs wel zo netjes geweest als Sony een snellader had meegeleverd. Wel kun je deze zelf nog aanschaffen en aansluiten. Er is in tegenstelling tot de XZ2 geen ondersteuning voor draadloos opladen; maar persoonlijk vind ik dit geen gemis.
Beoordeling
Sony is één van de weinige fabrikanten die het segment van kleine(re) toestellen met high-end specificaties écht serieus neemt. De Xperia XZ2 was een geweldig toestel, de Xperia XZ2 Compact is zeker net zo goed. De camera doet prima zijn werk en ook de geluidskwaliteit is erg goed. Jammer is het ontbreken van een 3,5 millimeter aansluiting en het moeten missen van een snelle lader. Het beeldscherm is uitstekend af te lezen op zonnige dagen, maar had op de laagste helderheid iets minder fel mogen zijn. Het is geen lichtbak, maar wel net íets te fel voor als je in bed ligt en nog met je smartphone in de weer bent.
Sony heeft een naam hoog te houden als we kijken naar het updatebeleid. Toestellen worden doorgaans maandelijks geüpdatet met een nieuwe beveiligingsupdate en ook vrij snel nadat Google begin mei de nieuwe beveiligingsupdate vrijgaf, kwam deze ook op de Sony binnen. Zoek je een compact maar krachtig toestel; dan kunnen we je de Xperia XZ2 Compact zeker aanbevelen.
Alle details over de Sony Xperia XZ2 Compact, inclusief de actuele prijzen, specificaties en meer, vind je via onderstaande button op de smartphone-pagina van het toestel.
Sony Xperia XZ2 Compact
-
8.5/10
-
8.9/10
-
8.9/10
-
9/10
-
9/10
-
8.7/10
Beoordeling
Pluspunten
- Compact, zonder in te leveren op specificaties
- LED-notificatie
- Ligt perfect in de hand
- Belkwaliteit
- Geluidskwaliteit
- Accuduur
- Updatebeleid
Minpunten
- Geen 3,5 mm aansluiting
- Laagste stand helderheid nog vrij fel
- Geen Quick Charge 3 lader meegeleverd
- Flink prijskaartje