De Nokia 7 Plus is een smartphone met een rijk aanbod aan specificaties en mogelijkheden, maar zonder het bijbehorende hoge prijskaartje. In onze uitgebreide Nokia 7 Plus review testen we het toestel in de praktijk. Is het toestel een lot uit de loterij met haar dual-camera, groot scherm, metalen behuizing en Android One?
Nokia 7 Plus review
HMD Global kwam vorig jaar met de introductie van de eerste lichting Android-smartphones. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en is Nokia weer helemaal terug van weggeweest. Met de Nokia 7+ heeft het van oorsprong Finse bedrijf een erg interessante smartphone in het portfolio. Er wordt gesproken over een mid-end smartphone, maar gezien het ontwerp en de specificaties is het bijna een high-end smartphone op papier. Hoe zit dat in de praktijk? We hebben de afgelopen weken uitgebreid de 7 Plus onder de loep genomen. Onze ervaringen lees je in de Nokia 7 Plus review.
Verkooppakket
De Nokia 7 Plus wordt geleverd in een vierkante doos met alle benodigdheden die we nodig hebben. Naast het toestel zelf vinden we een USB-C kabel, adapter, een headset en het nodige papierwerk. Uiteraard is voor het openen van het simkaartslot een pinnetje aanwezig. Erg fijn is dat HMD Global ook een transparant siliconen hoesje meelevert om de zij- en achterkant van je nieuwe Nokia te beschermen.
Design en interface
In een wereld waar veel smartphones op elkaar lijken, pakt Nokia het een klein beetje anders aan. Dit zien we terug in het ontwerp van de 7+ met een koperen rand. Deze koperen rand is zowel bij de zwarte als de witte variant te vinden en zien we aan de zijkanten en achterkant van de telefoon. Het toestel is vervaardigd uit metaal en is erg netjes afgewerkt.
Voorop is het 6,0 inch IPS LCD display geplaatst met een Full-HD+ resolutie en een beeldverhouding van 18:9. Op zonnige dagen is het beeldscherm van de Nokia 7+ op zich goed af te lezen, al had het ietsje feller gemogen. Op de laagste stand is het prettig het scherm af te lezen. De telefoon heeft boven het scherm een 16 megapixel front-camera, een luidspreker en wat sensoren. Helaas is een LED-notificatie voor nieuwe meldingen niet aanwezig.
Links van de smartphone is het slot voor de simkaart en geheugenkaart te vinden. Rechts van de Nokia 7 Plus vinden we de bekende toetsen; de volumetoets en de power-button. Aan de bovenzijde is ruimte voor de 3,5 mm aansluiting gemaakt en aan de onderkant van de telefoon zit de USB-C aansluiting samen met de speaker.
De metalen achterkant van het toestel biedt een dual-camera (13MP + 12MP), de LED-flitser en de vingerafdrukscanner. De Nokia ligt goed in de hand en dankzij de meegeleverde siliconen cover heb je ook meer grip op het grote toestel.
Interface
De Nokia 7 Plus is één van de eerste toestellen van HMD Global welke is voorzien van Android One. We komen hier later in de Nokia 7 Plus review uitgebreider op terug. Echter betekent dit dat er geen extra laag over de Android-interface zit en dus geen overbodige apps van derden al geïnstalleerd zijn.
De standaard Android-skin bevalt meer dan prima. De startschermen geven toegang tot je snelkoppelingen en widgets; en het linkerscherm geeft toegang tot de Google App, voorheen Google Now. Bovenin beeld sleep je het notificatiepaneel naar beneden en door van beneden naar boven te vegen opent het menu zich en dat gaat allemaal vliegensvlug.
Het scherm van de Nokia 7 Plus kun je op laten lichten door twee keer op het scherm te tikken. De smartphone heeft helaas geen Always On Display, maar wel een soort variant erop. Bij nieuwe meldingen kun je instellen dat het scherm oplicht. Daarbij krijg je de klok met notificatie-icoontjes te zien wanneer je de telefoon oppakt.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Met de Nokia 7 Plus kun je gebruik maken van twee simkaarten; HMD Global heeft de smartphone namelijk voorzien van dual-sim ondersteuning. Doe je dit, dan neemt de tweede simkaart wel de plek in van de geheugenkaart. Bellen met de Nokia gaat zonder problemen en de persoon aan de andere kant van de lijn is goed en duidelijk te verstaan en we komen geen gekke dingen tegen. Bellen gaat overigens gewoon via de standaard Android dialer.
Het opstellen van berichten gaat via de netjes uitziende Android Berichten app van Google zelf. Standaard is op de 7+ het Gboard toetsenbord geïnstalleerd. Dit keyboard heeft een breed aanbod van mogelijkheden zoals het maken van een eigen thema en het invoegen van gif’jes. Natuurlijk kun je uit de Play Store altijd nog een alternatieve toetsenbord-app downloaden.
Op het gebied van connectiviteit komt de Nokia 7 Plus ook niks tekort. Ondanks dat het in het mid-end segment geplaatst wordt, blijkt ook hier weer uit dat alle voorzieningen geboden worden. Natuurlijk is er 4G-ondersteuning en is er volledige WiFi-ondersteuning; zowel 2.4 GHz als 5 GHz netwerken worden ondersteund. Daarnaast is er Bluetooth 5.0, GPS, NFC, een proximity sensor, kompas en een gyroscoop.
Voor het internetten is de Chrome browser op het toestel te vinden. Deze doet prima zijn werk en zoals verwacht komen we hier geen problemen tegen. De verbindingen zijn stabiel en het scherm is door zijn grootte van 6,0 inch uitstekend geschikt om eens lekker te gaan internetten.
Multimedia: muziek en film
De grootte van het scherm is niet alleen uitstekend geschikt om te gaan internetten. Ook het bekijken van een film(pje) is op de Nokia niet echt een straf. De kleuren komen goed tot hun recht, details komen goed tot uiting en de kijkhoek van het scherm is prima. Zoals eerder aangegeven had het scherm iets feller mogen zijn in het zonlicht, maar wij konden hier prima mee leven.
De Nokia 7 Plus kan natuurlijk ook gebruikt worden voor het beluisteren van muziek. Nokia heeft de telefoon gewoon voorzien van een 3,5 millimeter aansluiting, dus je kunt direct een headset aansluiten. De muziekspeler op het toestel is Google Play Music, de muziekdienst van Google zelf. Een FM-radio is helaas niet aanwezig op de smartphone; een functie die we nog maar zelden terugzien op smartphones.
De speaker van de Nokia zit aan de onderzijde, naast de USB-C poort. De geluidskwaliteit is prima te noemen, zeker voor de prijs die je voor het toestel betaalt. Hij kan iets minder hard dan bijvoorbeeld de Xperia XZ2, maar hiermee scoort HMD Global prima; niet bijzonder, gewoon goed.
Camera: foto’s en video’s
Toegegeven; de Nokia-toestellen van vorig jaar blonken niet altijd even goed uit met hun camera. HMD Global heeft dat in de laatste tijd serieus genomen en is hiermee aan de slag gegaan. De Nokia 7 Plus is voorzien van een dubbele camera met een sensor van 13 megapixel en een sensor van 12 megapixel, beide ontwikkeld met de technologie van ZEISS. De camera’s leveren een lichtgevoeligheid met een diafragma van f/1.75-/f/2.6 en er is een dual-tone flitser aanwezig aan de achterzijde.
Voor degenen die een Lumia toestel hebben gehad, zullen de camera-app wel herkennen. De bediening is nagenoeg hetzelfde en deze wordt geroemd. Als je geen Lumia gewend bent, dan is het toch even wennen. Je kunt naar de Pro-modus met handmatige instellingen schakelen als je de sluitertoets naar boven veegt. Je kunt dan dingen aanpassen zoals de witbalans, focus, het diafragma en dergelijke.
In de camera-app op de Nokia vind je nog een aantal andere opties. Je kunt bijvoorbeeld schakelen naar de panorama-stand en Livebokeh. De live bokeh functie zorgt bijvoorbeeld bij portretten ervoor dat het gezicht scherp is en de achtergrond vervaagd. Uit onze tests blijkt dat de Nokia 7+ hier goed mee om kan gaan en dat de kwaliteit van deze foto’s echt goed is.
2x zoom
Met de camera kun je met één druk op de knop kiezen voor 2x zoom. Je zoomt dan in zonder dat je veel in hoeft te leveren op beeldkwaliteit. Je haalt een onderwerp namelijk dichterbij met hulp van de tweede camera. Het kan in sommige situaties handig zijn, al verschilt de kwaliteit soms wel. Overdag zien we soms net wat meer pixelvorming en is de foto een stuk lichter. Bijvoorbeeld tijdens een concert zien we toch wel wat kwaliteitsverlies.
Als we kijken naar de fotokwaliteit van de Nokia 7 Plus dan kunnen we concluderen dat Nokia flinke stappen heeft gezet. Zeker voor een toestel van 399 euro is de fotokwaliteit bovengemiddeld goed. Kleuren worden doorgaans goed vastgelegd en de beelden zijn scherp en rijk aan details. Bij grotere contrastverschillen kan de camera het er wel wat moeilijker mee hebben. Hieronder zie je een versie van de 2x zoom van de Nokia 7 Plus. Je kunt in het Flickr fotoalbum de volledige resolutie bekijken.
In de avonduren mogen we niet klagen, al zijn er wel wat verbeterpunten. Er moet in die avonduren wel nog wat licht zijn, anders heeft de camera het moeilijk. Wel zien we dat soms de foto’s niet altijd even scherp zijn. Al kunnen we dat voor de prijs van deze telefoon hem niet al te zwaar aanrekenen. Foto’s tijdens een concert (zonder 2x zoom) zien er doorgaans prima uit.
Hieronder vind je een tweetal foto’s die met de Nokia 7 Plus zijn gemaakt. In het fotoalbum op Flickr vind je tientallen foto’s die we tijdens de Nokia 7 Plus review periode hebben gemaakt met het toestel.
Videocamera
Filmen met de Nokia 7 Plus kan in 4K, maar ook in Full-HD (1080p) en lager. Ook de camera hebben we natuurlijk uitgebreid getest. De Nokia mocht mee naar een concert; we waren erg benieuwd naar de uitkomsten. We dachten na onze Sony Xperia XZ2 review dat het onmogelijk zou zijn dat een toestel het beter zou doen qua opnemen van geluid; maar de Nokia 7 Plus weet misschien wel te overtreffen.
Het geluid klinkt erg goed en dat is misschien wel mede te danken aan OZO Audio. Deze zorgt voor een realistischere opname van het geluid en hiervoor maakt het gebruik van drie microfoons die het geluid uit de juiste hoek vastlegt. Ook de beeldkwaliteit is bovengemiddeld goed, al valt op dat bij het handmatig focussen (bijvoorbeeld bij een concert) de focus niet lang op die plek blijft staan.
Hieronder vind je twee video-samples. De eerste is in de buitenlucht gemaakt in 4K. De tweede is een opname in Full-HD, van een concert waarvan het optreden met de Nokia 7 Plus is vastgelegd.
Galerij
Er is geen aparte galerij-app te vinden op het toestel. De beelden die je maakt worden opgeslagen in de Google Foto’s app. Desgewenst kun je vanuit deze applicatie ook aangeven dat je direct een back-up wilt maken van je foto’s in de cloud. Deze worden dan verzameld in je Google-account. Het is ook mogelijk deze functie uit te schakelen.
Overige mogelijkheden
De Nokia 7+ is een smartphone met een rijkelijke basisuitrusting. Er is een metalen behuizing, maar er zijn ook nog enkele andere features. Denk aan de schone Android-installatie met Android One en de vingerafdrukscanner. We gaan in dit onderdeel wat dieper in op de overige mogelijkheden die de smartphone te bieden heeft.
Android One
Android One is vergelijkbaar als de Android-interface zoals we die kennen uit de Pixel- en Nexus-toestellen. De keuze van Nokia voor Android One is vrij logisch; je kunt je veel meer op toestellen zelf richten en de updates komen vrijwel direct van Google. Met een Android One toestel ben je voor minimaal drie jaar verzekerd van beveiligingsupdates en minimaal twee jaar van software-updates zoals Android-versies. We bespraken eerder het rampzalige updatebeleid van veel fabrikanten in ons opinie-artikel. Nokia heeft al een goede naam omtrent het updatebeleid en met de Nokia 7 Plus zal het dankzij de toepassing van Android One alleen maar beter worden.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner bevindt zich bij het toestel aan de achterzijde van de smartphone. Je kunt deze gebruiken voor het ontgrendelen van je toestel of om bijvoorbeeld acties in de bank-app, Play Store of andere apps te verrichten. In het menu vind je de optie om te vegen over de vingerafdruksensor om meldingen te openen; handig! Daarbij kun je meerdere vingers opslaan op het toestel zodat je hem bijvoorbeeld zowel met je linkerwijsvinger als rechterwijsvinger kunt ontgrendelen.
Op de werking van de vingerafdrukscanner hebben we niks aan te merken. Deze werkt vlekkeloos en herkent je vinger vrijwel direct. Ontgrendelen gaat hierdoor soepel en zonder vervelende vertragingen.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
We zijn in de Nokia 7 Plus review weer aangekomen bij misschien wel het belangrijkste onderdeel; de accuduur en de prestaties. Als eerst beginnen we met de prestaties van de Nokia 7 Plus. Het toestel is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 660 processor; een octa-core SoC met een rekensnelheid van viermaal 2.2 GHz en viermaal 1.8 GHz. Een prima processor die ook in de praktijk niks tekort doet. Taken worden snel uitgevoerd en we merken geen vertragingen of haperingen in de afgelopen weken.
De smartphone heeft daarbij ook 4GB RAM-geheugen. De interne opslagruimte bedraagt 64GB waarvan 15GB door het Android-systeem wordt afgesnoept. Je kunt het geheugen uitbreiden met een geheugenkaart van maximaal 256GB, al gaat dit dan wel ten koste van het tweede simkaartslot.
Uithoudingsvermogen
Aan boord van de Nokia 7 Plus is een flinke accu aanwezig met een capaciteit van 3800 mAh. Dit is op papier veel en ook in de praktijk kunnen we ons op één acculading goed vermaken. Bij flink intensief gebruik houdt het toestel het gerust een dag uit; bij meer dan gemiddeld gebruik halen we ongeveer zo’n twee dagen. De screen-on-time bedraagt gemiddeld zo’n 5,5 uur, maar zoals je hierboven kunt zien, halen we ook wel eens meer dan 6 uur bij intensief gebruik met navigeren, en dat is erg netjes.
Het opladen kan weliswaar middels Quick Charge; toch vraagt dit wel wat tijd; mede vanwege de flinke capaciteit. Het laden voor een volle batterij neemt ongeveer zo’n 2,5 uur in beslag, al gaat het eerste grote deel een stuk sneller.
Beoordeling
Op papier zag de Nokia 7 Plus er al erg goed uit, maar wat op papier staat hoeft lang niet in de praktijk zo geweldig te zijn. Echter weet HMD Global met de Nokia 7 Plus een ijzersterk toestel neer te zetten. Het strakke design in combinatie met alle specificaties die je nodig hebt maken het toestel een voltreffer. De camera scoort bovengemiddeld goed in deze prijsklasse, en datzelfde geldt voor de snelheid, de accu en de algemene indruk. Je kunt voor 399 euro eigenlijk geen beter toestel vinden. Het beste? Dat is de combinatie van een schitterend toestel met Android One.
Eigenlijk hebben we maar één minpuntje gevonden en dan is het gemis van een LED-notificatie. Nokia speelt hier wel weer deels op in met een soort variant op het Always On Display. Verdere minpunten zijn er gewoonweg niet, het is een subliem toestel. De degelijkheid van Nokia-toestellen zien we ook terug bij de Nokia 7+. Klasse.
Alle details over de Nokia 7 Plus vind je via onderstaande button op de toestelpagina. Hier vind je de specificaties, gerelateerd nieuws, actuele prijzen en meer. Je kunt het toestel direct bestellen bij Coolblue, Belsimpel, Mobiel, Bol.com en MediaMarkt.
Nokia 7 Plus
-
8.8/10
-
8.5/10
-
8.5/10
-
9/10
-
9.1/10
-
9.8/10
Beoordeling
Pluspunten
- Prijs-kwaliteitverhouding
- (Video-)camera
- Hoesje bij pakket
- Android One
- Uithoudingsvermogen
Minpunten
- Geen LED-notificatie
- Helderheid beeldscherm had iets feller gemogen