Eind februari was daar de aankondiging van de Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+. Van buiten grotendeels hetzelfde als bij de Galaxy S8, maar er is toch aardig wat veranderd. In de afgelopen weken zijn we bij DroidApp druk in de weer geweest met de Samsung Galaxy S9 review. Wat heeft de telefoon te bieden? Nou, heel veel.
Review Samsung Galaxy S9
Helemaal aan het begin van de geruchten over de Galaxy S9 hadden we een geheel nieuw design verwacht. Later bleek dat de vormgeving minder fors op de schop zouden gaan dan gedacht. Het ontwerp heeft veel weg van de voorloper, de Galaxy S8, maar toch zijn er een aantal verbeteringen doorgevoerd.
Wij testen de Samsung Galaxy S9. Het andere toestel uit de reeks is de Galaxy S9+. De Plus heeft een dual-camera, een groter scherm (6,2 inch) en een grotere accu. De prijs van die versie ligt ook honderd euro hoger. Het grootste deel van de Galaxy S9 review komt dus voor een groot deel overeen met die van de S9+.
De Samsung Galaxy S8 was misschien wel de meest verkochte smartphone vorig jaar. Gaat de Galaxy S9 dit succes voortzetten? We hebben de telefoon in de afgelopen weken uitgebreid getest. Alle ervaringen lees je in onze Samsung Galaxy S9 test.
Verkooppakket
Om de zwartgekleurde doos van de S9 vinden we een omhulsel. Eenmaal in de doos vinden we als eerst het toestel zelf. Daaronder vinden we het pinnetje voor het simkaartslot, het nodige papierwerk, de adapter, de USB-C laadkabel en de AKG headset. Daarbij worden ook twee verloopstukjes meegeleverd. Dit betreft een stuk voor van Micro-USB naar USB-C en een adapter voor USB-C naar USB (bijvoorbeeld voor je USB-stick). Die eerste kan handig zijn als je op kantoor bijvoorbeeld nog een Micro-USB oplader hebt liggen; zo kun je je S9 gewoon nog opladen. Een vrij uitgebreid pakket dus!
Design en interface
De verschillen tussen de S8 en de S9 zijn qua ontwerp minimaal te noemen; zeker aan de voorzijde zal het voor het merendeel niet eens te zien zijn. De S8 was al een erg mooi toestel en dat is bij de S9 niet anders. We zien dunne schermranden en een AMOLED-display dat doorloopt aan de zijkanten. Onderaan is de schermrand iets minder dik dan bij de S8 het geval was.
De Galaxy S9 heeft een schermgrootte van 5,8 inch en wat ons direct opviel is dat het toestel niet enorm groot is. Klein is anders, maar hij voelt net wat compacter aan. Aan de voorzijde zien we verder een 8 megapixel front-camera en er is ruimte gelaten voor de sensoren en de LED-notificatie.
Duidelijk verbeterd
In vergelijking met de S8 zijn de grootste wijzigingen aan de achterkant te vinden. De plaatsing van de vingerafdrukscanner is positief verbeterd en zit nu niet meer naast, maar onder de camera. Dit is veel natuurlijker en prettiger in het gebruik. De behuizing is nog steeds van glas, wat een premium uitstraling geeft, maar wel kwetsbaar blijft. Toch hebben we het tijdens de Galaxy S9 review periode ondervonden dat het glas van de S9 duidelijk veel minder snel krast dan bij de S8 het geval was. Jammer vinden we dan het beeldmerk aan de achterzijde van DUOS; wat aangeeft dat we te maken hebben met een dual-sim variant. Zonde van het mooie design.
Wat niet verandert is, is de Bixby-knop. Die vinden we nog steeds aan de linkerkant van de telefoon. Bixby is de ‘slimme’ assistent van Samsung, maar zeker voor ons nutteloos omdat het nog steeds niet overweg kan met de Nederlandse taal. Gelukkig zijn er applicaties die de knop een andere functie toewijzen zodat je bijvoorbeeld je favoriete app kunt openen met de toets. Ook de volumetoets vinden we links van de Galaxy S9.
Aan de rechterzijde is enkel de power-button te vinden. Het slot voor de simkaart en de geheugenkaart vinden we bovenaan de telefoon. De onderkant van de Samsung Galaxy S9 geeft toegang tot de USB-C poort en (gelukkig) de 3,5 millimeter aansluiting voor een headset. Tevens is hier de speaker geplaatst, waar we later in de Galaxy S9 review op terug komen.
Interface
Over Android 8.0 Oreo ligt de Samsung Experience 9.0 interface. Deze skin was voorheen bekend onder de naam TouchWiz. De bediening van de S9 is prima in orde en laat zich gemakkelijk wijzen. Het startscherm kun je voorzien van snelkoppelingen, widgets en natuurlijk ook van een eigen achtergrond.
Een leuke toevoeging is video-achtergrond, waarbij je een video als wallpaper in kunt stellen. Hiervoor kun je een eigen video gebruiken, maar ook een video uit de Samsung Galaxy Apps applicatie. Een aantal hiervan zijn ook gratis te downloaden. Tevens kun je een ander thema kiezen voor je Galaxy S9..
Door het menu kun je horizontaal scrollen en openen kan snel door van beneden naar boven te vegen. Vanuit de notificatiebalk krijg je toegang tot snelle instellingen zoals WiFi en dergelijke en natuurlijk je meldingen. Samsung Experience ziet er goed uit, al is het soms wat lastiger sommige opties te vinden. Dit heeft ook te maken met de vele mogelijkheden die het toestel te bieden heeft. In dat geval kan dat zoekfunctie bij de instellingen uitkomst bieden.
Mocht je direct inzicht willen hebben in de tijd, datum en meldingen; dan is er het Always On Display. Dankzij het AMOLED-display vraagt dit niet al te veel van je accu. Je kunt kiezen uit verschillende stijlen en weergaven van het AOD scherm. Daarbij kun je een inschakel- en uitschakeltijd instellen zodat bijvoorbeeld in de nacht het standby-scherm automatisch uitgeschakeld wordt en ‘s ochtends weer aangezet wordt. Door over de klok te vegen, krijg je ook toegang tot de muziekspeler, agenda-items en een volgend alarm. Dit kun je zelf inschakelen.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
De telefoon-app van de Samsung Galaxy S9 laat je snel een nummer invoeren, je contacten raadplegen en natuurlijk iemand bellen. In ons geval is dit een Galaxy S9 DUOS, wat staat voor ondersteuning voor dual-sim. Het tweede sim-slot gaat wel ten koste van de ruimte voor een geheugenkaart. De belkwaliteit is uitstekend, zo kunnen we concluderen uit onze beltesten. Gesprekken zijn duidelijk, het volume kan vrij hard en de gesprekskwaliteit is warm.
Toetsenbord
Samsung voorziet haar toestellen van de eigen Samsung Toetsenbord app. Deze is met de komst van de nieuwe Experience 9 skin uitgebreid met verschillende opties. Het typen gaat prima en je kunt uiteraard gebruik maken van de tekstvoorspelling. Daarbij is er een snelkoppelingsbalk die je toegang geeft tot stickers (ook van je AR Emoji), emoji, gif’jes en eventuele spraakinvoer. De berichten-app bundelt de SMS’jes, dus wellicht zul je deze toepassing niet vaak gebruiken. Een handige toevoeging is wel dat bijvoorbeeld een preview van een URL getoond wordt onder een bericht.
Voor het internetten kun je bij de installatie van de S9 ervoor kiezen om de Samsung Internet browser te gebruiken; Google Chrome is ook standaard al geïnstalleerd op het toestel. Internetten gaat snel en soepel en hier is niks op aan te merken.
De Samsung Galaxy S9 is qua connectiviteit uitgebreid uitgerust. Je hebt uiteraard toegang tot 4G en WiFi. Daarbij is er GPS, NFC en Bluetooth 5.0 aanwezig. De S9 biedt verder een barometer, proximity-sensor, gyroscoop, accelerometer en tal van andere sensoren. Tevens is boven het scherm een duidelijke LED-notificatie te vinden die in verschillende kleuren kan laten weten of je een oproep hebt gemist of nieuwe notificatie hebt.
Multimedia: muziek en film
Op het gebied van multimedia is de Galaxy S9 weer verder verbeterd. Zowel de S9+ als de ‘normale’ Galaxy S9 bieden stereo-speakers. Dit merk je direct aan de geluidskwaliteit; deze is namelijk subliem bij de Samsung Galaxy S9. Het geluid kan hard en klinkt ook op maximaal volume nog erg goed. Tevens heeft Samsung niet bespaard op de 3,5 millimeter aansluiting en kun je dus gewoon een headset aansluiten.
Qua beeldscherm is het met de Galaxy S9 ook goed gesteld. Dankzij de toepassing van Super AMOLED spatten de kleuren van het scherm; en niet onbelangrijk; het scherm is ook in de volle zon goed afleesbaar. Waarin we in de afgelopen jaren verbetering hebben gezien is de aanraakgevoeligheid van de randen. Zeker bij de S6 en S7 Edge, was bij de lichtste aanraking het scherm ‘geblokkeerd’ omdat je met je hand(-palm) per ongeluk de rand aanraakte. Nu gebeurt dat bij de S9 nog wel eens, maar veel minder snel dan voorheen.
Voor het beluisteren van muziek kun je de muziek-app van Samsung gebruiken, maar kun je natuurlijk ook terecht bij de app Google Play Music. Een FM-radio is, net als bij de S8, niet aanwezig op de high-end smartphone uit Zuid-Korea.
Camera: foto’s en video’s
De camera van de Samsung Galaxy S9 is misschien wel de belangrijkste feature van de uitgebreide high-end smartphone. Waar de Galaxy S9+ over een dual-camera beschikt, heeft de S9 zelf een enkele 12 megapixel camera. Nieuw aan de camera is het variabele diafragma. Dankzij het naar eigen zeggen genoemde ‘Dubbel Diafragma’, kan de camera zich aanpassen aan fel licht en heel weinig licht. Dit is te vergelijken met het menselijk oog; waarbij de pupil groter wordt als het donker is, kleiner wordt als er fel licht is. Dit moet de fotokwaliteit ten goede komen.
Wanneer je bijvoorbeeld in de handmatige modus schakelt tussen een diafragma van f/1.5 en f/2.4 zie je ook daadwerkelijk de opening groter en kleiner worden. Een diafragma van f/1.5 is erg laag voor een smartphone. Dit betekent dat in donkere omgevingen de camera alsnog goede foto’s moet kunnen maken, zonder onnodige hoeveelheid ruis.
In de afgelopen weken hebben we de Galaxy S9 camera uitgebreid getest. Met grote regelmaat waren we onder de indruk van de fotokwaliteit van het toestel, maar daarover zometeen meer. De camera-app is voorzien van een enorme hoeveelheid opties. Door te swipen door de camera-interface kun je wisselen tussen bijvoorbeeld de voedsel-modus, de slow-motion functie, het maken van AR Emoji of de professionele stand. De volgorde en het aantal opties waartussen je snel kunt schakelen is gelukkig wel in te stellen. Over AR Emoji komen we in het volgende hoofdstuk terug.
Foto’s maken: een plezier!
Het maken van een foto met de Galaxy S9 gaat enorm snel. Wij hebben vooral de automatische stand gebruikt, ondanks dat je met de handmatige modus de instellingen nauwkeuriger kunt aanpassen. De automatische stand zal door de meeste mensen gebruikt worden. De fotokwaliteit was bij de Galaxy S8+, zoals je kon lezen in de Galaxy S8 review, al dik in orde, de Galaxy S9 lijkt dit succes gewoon voort te zetten.
De fotokwaliteit die de Galaxy S9 weet te realiseren is zeer goed te noemen. Niet alleen overdag weet de smartphone geweldige kiekjes te maken, ook in donkere omgevingen is de kwaliteit bovengemiddeld goed. We durven te stellen dat de Galaxy S9 de beste camera heeft van alle smartphones die op dit moment te verkrijgen zijn.
We zien de details zowel overdag als ‘s nachts goed en de kans op een bewogen foto is vrij klein. Dit komt mede door de optische beeldstabilisatie en de vele extra technologieën die de camera van de S9 mee heeft gekregen. De doortekening is prima te noemen en ook de kleuren komen waarheidsgetrouw tot hun recht. Wat verder positief opvalt is dat de kleuren niet overdreven vastgelegd worden, maar precies goed. Er is eigenlijk gewoon niks op of aan te merken op de camera van de S9. De S9 bewijst dat je echt niet persé een telefoon met dual-camera hoeft aan te schaffen om mooie foto’s te maken.
Hieronder vind je een paar foto’s die we met de Samsung Galaxy S9 gemaakt hebben, in de automatische modus. Mocht je benieuwd zijn naar nog meer foto’s onder verschillende omstandigheden, bekijk dan ons Galaxy S9 fotoalbum op Flickr.
Front-camera
Net als bij de S8 is de S9 voorzien van een 8 megapixel front-camera aan de voorzijde. Naast het maken van een selfie kun je nog een aantal extra opties kiezen; zoals de brede selfie. Dit kan vergeleken worden met een soort panorama-foto waarbij je je telefoon naar links en rechts voor je gezicht beweegt, zodat ook je vrienden of de omgeving vastgelegd wordt.
Met de feature ‘selfiefocus’, waartussen je in de camera-app ook kunt schakelen, vervaagt de achtergrond en brengt de focus naar je gezicht. Tevens kun je onderin beeld, net als bij het maken van foto’s met de camera aan de achterkant, stickers toevoegen met effecten zoals konijnenoren en watermerken. De kwaliteit van de selfie-camera is goed te noemen. De beelden zijn scherp en kleurgetrouw.
Video
De videocamera op de Galaxy S9 laat je in 4K filmen met 60 frames per seconde. Dit kan vermoedelijk vanwege de warmteproductie maximaal 5 minuten. De kwaliteit van de video’s is van hoge kwaliteit; kleuren worden perfect vastgelegd, net als de details en het contrast. Beelden lopen namelijk volledig vloeiend. Eventueel kun je instellen dat je ook in een lagere resolutie (zoals UHD met 30fps, QHD, 1080p Full-HD of lager).
Hyperlapse
Je kunt nog meer soorten filmpjes maken met het toestel. Een voorbeeld is Hyperlapse. Hiermee kun je video’s versneld opnemen. Deze beelden worden in Full-HD opgenomen met 30 frames per seconde. Een voorbeeld daarvan vind je hieronder.
Slow-motion
De slow-motion functie wordt door Samsung flink onder de aandacht gebracht. Met de slow-mo videocamera kun je slow-motion video’s maken in 720p HD met 240 frames per seconde. Dat is toch wel een tegenvallertje; de Xperia XZ2 maakt het ook mogelijk en kan dit in 1080p Full-HD. Het idee is leuk, de uitvoering schiet toch wel flink tekort.
Om een slow-motion video te maken moet het bewegende onderwerp zich in het vierkant bevinden. Probeer maar eens een snel voorbijvliegende vogel precies in korte tijd in het kader te krijgen. Mocht dat eenmaal gelukt zijn, dan denkt het toestel er te lang over om te beginnen met het vastleggen van de actie in vertraagde opname. Hierdoor is het ons erg vaak overkomen dat het toestel te laat is met het maken van een slow-mo video. Ook wordt niet de hele video in slow-mo opgenomen, maar kleine gedeeltes die je achteraf niet kunt aanpassen.
Je kunt wel de positie van het vierkant aanpassen, maar om terug te komen op de voorbijvliegende vogel; dit schiet niet op in de praktijk. Daarnaast begint de Galaxy S9 pas vrij laat met het in slow-mo opnemen van de bewegingen, waardoor de kans dat je hét moment mist, groot is. Je kunt wel met handmatige de slow-motion starten, maar ook deze start pas te laat. In de bewerker kun je de vertraagde gedeelten eruit filteren, knippen of een ander muziekje eronder zetten. Een voorbeeld van een slow-motion video vind je hieronder.
Galerij
In de galerij-app van Samsung kun je de gemaakte foto’s en video’s bekijken. Tevens kun je ervoor kiezen om verhalen te tonen. Deze functie bundelt foto’s en video’s rondom een bepaald moment. Het is ook mogelijk om eigen verhalen te maken. Ook de andere albums kun je bekijken. Een slimme feature van een screenshot is bijvoorbeeld dat je direct de link van een webpagina kunt openen vanuit de screenshot.
Overige mogelijkheden
De Samsung Galaxy S9 is een smartphone boordevol mogelijkheden. We kunnen alle mogelijkheden wel bespreken, maar dan zijn we wel even bezig. Daarom lichten we de belangrijkste punten uit die we het bespreken waard vinden voor de Samsung Galaxy S9 review.
AR Emoji
De functie AR Emoji heeft van Samsung veel aandacht gekregen bij de introductie van de nieuwe smartphone. Met deze feature, die overigens door Apple Animoji genoemd wordt, kun je jezelf in een emoji veranderen. Hiervoor maak je een selfie waarna een profielschets gemaakt wordt en deze gebruikt kan worden met stickers. Voordat het definitieve eindresultaat opgeslagen wordt, kun je het haar, de bril en kleding aanpassen.
Tevens kan de AR Emoji op de Galaxy S9 de gezichtsuitdrukkingen overnemen. Denk aan het geven van een knipoog of het bewegen van je mond. Je tong uitsteken wordt niet herkend. Voel je je oké met het eindresultaat, dan worden 18 stickers gemaakt waarin je eigen AR Emoji te zien is. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken in chat-apps tijdens een gesprek met je vrienden; ze worden dan verzonden als GIF.
Naast je eigen karakter kun je in de camera-app, waar je de optie AR Emoji kunt vinden, ook kiezen uit andere karakters voor het maken van een AR Emoji. In Galaxy Apps vind je bijvoorbeeld Mickey Mouse die je eigen gezichtsuitdrukkingen over kan nemen. Daarbij kan je ook nog uit andere karakters kiezen.
We kunnen concluderen dat de functie op papier leuk is, maar in de praktijk vrijwel niks aan toegevoegde waarde heeft. De versie van de AR Emoji lijkt in de verste verte niet op mijzelf. We hebben ook andere ‘slachtoffers’ gevonden om een AR Emoji van te maken. Met (heel) veel fantasie zijn er trekjes van diegene te herkennen, maar realistisch? Nee. Leuk voor kinderen, dat wel.
Vingerafdrukscanner
Een dik pluspunt voor de Galaxy S9 ten opzichte van de S8 is de plaatsing van de vingerafdrukscanner. Deze zat bij de voorloper nog naast de camera, nu zit hij eronder. De plaatsing ervan bij de S8 was ook echt een minpunt; de plaatsing nu is echt veel beter. In de praktijk werkt de vingerafdrukscanner prettig en reageert deze snel.
Gezichtsherkenning/irisscanner
Hoewel de vingerafdrukscanner erg handig is, is het ontgrendelen met het gezicht en de iris ook erg handig gebleken in de review-periode. De Samsung Galaxy S9 combineert nu de twee opties om het toestel te ontgrendelen. Hierbij kijkt het dus niet alleen naar de iris of alleen naar het gezicht, maar allebei. Hiermee kan het toestel de gebruiker sneller herkennen en zo dus sneller ontgrendelen. Dit werkt in de praktijk erg goed en zelfs in situaties met wat minder licht is de Galaxy S9 in staat om mij te herkennen en dus het toestel te ontgrendelen.
Bixby
Bixby is de naar eigen zeggen ‘slimme’ assistent van Samsung. We zien ook de speciale Bixby-knop terug aan de linkerkant van het toestel. Gelukkig is het mogelijk om de knop uit te schakelen, maar we hadden liever gezien dat Samsung de mogelijkheid aan had geboden om zelf een actie te koppelen aan de knop. Dit kan nu alleen via een omweg.
Bixby geeft je een overzicht die voor jou relevant (zouden) zijn. Denk aan agenda-items, het weer, het laatste nieuws, interessante muziek uit Google Play Music en andere content. Daarbij kun je bijvoorbeeld ook je Facebook- en LinkedIn-account koppelen. Bixby is echter nog meer dan alleen het overzicht met content voor de dag.
Bixby Vision
Een voorbeeld is Bixby Vision. Hiermee kun je met de camera een product scannen en hier meer informatie over krijgen. Hiervoor wordt weer gebruik gemaakt van Augmented Reality. We hebben dit uiteraard even getest, maar dit gaat nog lang niet altijd vlekkeloos. Een zeehond wordt vergeleken met een tijger of ‘big cat’ en bij een theezakje worden ook suggesties getoond als een wollen tapijt en vloerkleed. Soms weet Bixby het wel juist te omschrijven, zoals bij een portemonnee.
Met Bixby Vision kun je ook snel teksten vertalen door de camera op een tekst te richten. Dit is ook mogelijk naar de Nederlandse taal. Even scannen, en de vertaling wordt direct in het scherm weergegeven. Door een wijnetiket te scannen kun je tevens meer informatie krijgen over een wijn en ook kun je gerelateerde afbeeldingen vinden bij het scannen van een voorwerp.
Bloatware
De bloatware, ofwel vooraf geïnstalleerde toepassingen, is bij de Galaxy S9 niet minder dan bij voorgaande toestellen. Bij het instellen van je apparaat krijg je nog wel de mogelijkheid om bepaalde Samsung-apps wel of niet te installeren; een reeks andere apps wordt standaard al op het toestel gezet. Denk aan de Microsoft Office-apps zoals Word, PowerPoint en Excel, maar ook de apps van LinkedIn, Facebook en Skype. Het had niet gehoeven; gebruikers kunnen tegenwoordig zelf prima keuzes maken in de Play Store.
Galaxy Apps
Een andere toevoeging die we tegenkomen op de Galaxy-toestellen van Samsung is Galaxy Apps. Dit is de eigen app-winkel van Samsung en geeft tevens extra content voor je toestel. Hier vind je naast games en apps ook sticker-packs (bijvoorbeeld voor AR Emoji) en content voor Apps Edge.
Apps Edge
Over Apps Edge gesproken; de bekende snelkoppelingsbalk die we kennen van de Edge-toestellen zien we natuurlijk ook terug bij de Galaxy S9 en S9+. Je kunt de panelen vullen met snelkoppelingen naar apps, of ervoor kiezen om met één druk op de knop twee apps in één venster te openen. Met People Edge kun je direct snel contact opnemen met een favoriete contactpersoon en tevens kun je snel een aangepaste screenshot maken met de handige tools in Slim Selecteren. Je kunt in het menu met instellingen van Edge-vensters de verschillende panelen in- of uitschakelen en nieuwe toevoegen.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Samsung heeft de Galaxy S9 voorzien van de nieuwste, razendsnelle Exynos 9810 octa-core processor. Op papier belooft deze al veel en ook in de praktijk hebben we niks aan te merken op de prestaties van de processor. Alle taken worden razendsnel uitgevoerd en hebben geen lag of vastlopers gehad die aan de telefoon te wijden zijn. Daarbij is de S9 uitgerust met ‘gewoon’ 4GB aan RAM-geheugen en dit is gewoon voldoende. De S9+ heeft 6GB werkgeheugen, maar de doorsnee consument zal hier echt geen verschil in merken.
Qua geheugen is de S9 voorzien van 64GB interne opslagruimte. Gelukkig geeft Samsung je daarbij ook nog de mogelijkheid om dit uit te breiden met een geheugenkaart. Dit gaat dan wel ten koste van van het tweede simkaartslot, indien je beschikt over een toestel met dual-sim (DUOS). Overigens is van de 64GB voor de gebruiker 52,55GB over, de rest is afgesnoept door het systeem en Android.
Uithoudingsvermogen
De accuduur is misschien wel het belangrijkste om te weten te komen bij de aanschaf bij een nieuwe smartphone. De Galaxy S9 heeft een 3000 mAh accu en deze is in ruim 1,5 uur opgeladen via de USB-C poort. Daarbij kun je de telefoon ook weer dankzij Qi ondersteuning draadloos opladen.
We kunnen na de weken in de Galaxy S9 review-tijd concluderen dat de batterijduur van de Galaxy S9 ondermaats is. Het einde van een volle dag halen we soms net wel, soms net niet bij vrij intensief gebruik. We behalen een gemiddelde screen-on-time van 3,5 uur, soms vier uur. Hier valt echt nog wel winst te behalen en hopen dat Samsung dit met een software-update ook weet te realiseren.
Beoordeling
We hebben meerdere weken met de Samsung Galaxy S9 rondgelopen en kunnen niet anders concluderen dat het toestel een geweldige smartphone is. De camera weet onder de meest uiteenlopende omstandigheden erg mooie plaatjes te maken. Het beluisteren van muziek wordt aangenaam dankzij de stereo-speakers en het toestel ziet er ook nog eens erg goed uit.
De accuduur is wel een punt van aandacht. Voor functies als AR Emoji hoef je het toestel niet te kopen; het is een gimmick en niets meer dan dat. De slow-motion functie moet beter uitgedacht worden om echt leuk resultaat er uit te halen. Dan de prijs; voor de Galaxy S9 moet je een bedrag van 849 euro neerleggen. Dat is een hele hoop geld voor een toestel dat veel overeenkomsten heeft met de Galaxy S8, die ook voorlopig nog wel bijgehouden zal worden met updates.
Kom je van de Galaxy S8, dan is de keuze voor een S9 misschien niet heel logisch; de verschillen zijn te minimaal. Zo kon je ook al lezen in ons uitgebreide artikel met de vergelijking tussen de Galaxy S8 en S9. Kom je van de S7 of ouder model is het een lastige beslissing; voor de Galaxy S8 betaal je nu namelijk maar liefst zo’n 300 euro minder. Zeker is wel; aan de Galaxy S9 heb je geen slechte koop, en dan heb je hem ook nog eens in een drietal mooie kleuren.
Alle details over de Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ vind je via onderstaande buttons op de toestelpagina’s. Hier vind je bijvoorbeeld de meest actuele prijzen, specificaties en het laatste nieuws rondom de telefoons. Daarbij raden we ook zeker een hoesje aan, omdat het toestel van glas is. Zie ook dit artikel met de originele Galaxy S9 hoesjes en accessoires.
Samsung Galaxy S9
-
9.6/10
-
9/10
-
9.7/10
-
9.3/10
-
7.6/10
-
8.7/10
Beoordeling
Pluspunten
- Schitterend scherm
- Geweldige camera
- Gezichtsherkenning werkt verrassend goed
- Geluidskwaliteit
- Plaatsing vingerafdrukscanner verbeterd
Minpunten
- Duur; Galaxy S8 is 300 euro goedkoper
- AR Emoji leuk op papier, in praktijk niet
- Batterijduur stelt toch wel teleur
- Slow-motion functie schiet tekort