Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, is helemaal klaar met het gebruik van de smartphone tijdens het rijden. De minister wil appen achter het stuur zwaarder bestraffen, en daarbij heeft de minister het over celstraffen.
Celstraf voor appen achter het stuur
Het bedienen van je smartphone tijdens het rijden kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen; dat is wel bekend. Toch kan een grote groep automobilisten de verleiding niet weerstaan om de telefoon ‘even snel’ tijdens het rijden te pakken. Minister Grapperhaus is aan de slag gegaan met een nieuw wetsvoorstel en deze is nu gemaakt. Er worden als het aan hem ligt zwaardere straffen opgelegd voor allerlei vormen van gevaarlijk rijgedrag, zo meldt de NOS.
Automobilisten die achter het stuur bellen, appen of op een andere manier hun telefoon gebruiken, kunnen een maximale gevangenisstraf krijgen van twee jaar. Als je dan door het gebruik van je smartphone in de auto ook nog een dodelijk ongeval veroorzaakt, wil de minister de veroorzaker maximaal zes jaar achter de tralies hebben. Daarbij zal de minister ook de maximale straf voor rijden onder invloed verhogen en door rood rijden zwaarder bestraffen.
Grapperhaus heeft het plan ingediend bij het Openbaar Ministerie en de Raad van State. Zij geven eventueel nog commentaar over het plan. Daarna zal de Tweede Kamer het wetsvoorstel bespreken. Op dit moment kun je een boete krijgen van 230 euro als je betrapt wordt op het gebruik van je smartphone achter het stuur. Het wetsvoorstel heeft betrekking op het gebruik van de mobiele telefoon in de hand of het gebruik tijdens het rijden.
Autohouder
Vandaag kwam ook in het nieuws dat een automobilist geen boete hoeft te betalen omdat hij betrapt is op het gebruik van de smartphone tijdens het rijden. Het gaat hierbij om het bedienen van het toestel terwijl het in een telefoonhouder zat. Hij kreeg hiervoor een boete, maar vocht deze aan. Het OM had gevraagd om een principiƫle uitspraak zodat dezelfde uitspraak zou gelden voor toekomstige gevallen, maar dat is niet gebeurd. Het gerechtshof concludeert dat in de wet staat dat een telefoon niet vastgehouden mag worden.
Als andere partijen van mening zijn dat hieronder ook het bedienen of aanraken van het apparaat moet vallen, dient er een wetswijziging voorgesteld te worden. Overigens betekent het niet dat automobilisten nu zonder problemen het toestel in de autohouder kunnen stoppen en kunnen gebruiken. Wanneer de politie van mening is dat er sprake is van gevaarlijk rijgedrag, kan alsnog een proces-verbaal opgemaakt worden.
Het gebruik van de smartphone in het verkeer zorgt voor veel afleiding. Volgens eerder onderzoek zou de kans op een ongeluk met factor 6 toenemen. Eerder verscheen al een emotionele video, waarin de veroorzakers van een dodelijk ongeval door de smartphone hun verhaal deden. Ook verscheen enkele maanden geleden een indrukwekkende commercial die mensen bewust moet maken van het smartphonegebruik in het verkeer.
Er zijn verschillende applicaties die het gebruik van de telefoon in het verkeer moeten afremmen. Een app als In-Traffic Reply kan bijvoorbeeld automatisch via WhatsApp een reactie sturen als iemand wat stuurt, en je bent onderweg.
Via NOS, (2)