Ondanks dat HTC goede en mooie telefoons maakt, gaat het al een tijd niet goed met de fabrikant. Na de HTC 10 is HTC gestart met de HTC U lijn. Na de HTC U Play is de HTC U11 Life de tweede mid-ranger uit de U lijn. Het bijzondere van deze smartphone is dat het toestel op Android One draait, een kale versie van Android. We bespreken het toestel in de HTC U11 Life review.
HTC U11 Life review
Zoals gezegd draait de HTC U11 Life op Android One. Dit is een kale Android versie, dus zonder HTC Sense of een andere schil. HTC heeft er een paar handige opties aan toegevoegd. Het grote voordeel dat de HTC U11 Life op Android One is dat het toestel de maandelijkse beveiligingspatches krijgt van Google. Of dit goed is uitgewerkt lees je in deze HTC U11 Life review.
Verkooppakket
Het verkooppakket bestaat uiteraard uit de telefoon zelf, de gebruikelijke boekjes en de lader met bijbehorende USB-C kabel. Ook wordt er een USB-C headset meegeleverd. Ik ben geen audiofiel, maar kan wel vertellen dat deze HTC USonic headset erg mooi geluid geeft. HTC ziet net als bij de grote broer, de HTC U11 af van een 3,5 millimeter aansluiting.
Design en interface
De HTC U11 Life ziet er mooi uit, net zoals zijn grotere broers uit de U lijn. Het grote verschil met zijn grote broers is dat de HTC U11 Life gemaakt is van plastic. Hierdoor voelt het toestel licht en goedkoop aan. De glimmende achterkant ziet er mooi uit, maar is erg gevoelig voor vingerafdrukken. In de praktijk zou de behuizing ook gevoelig zijn voor krassen. Hoewel ik liever geen hoesje gebruik, gebruik ik bij deze smartphone wel een hoesje om krassen op de achterkant te voorkomen.
Bovendien steekt de camera aan de achterkant iets uit, te meer een reden om een hoesje te gebruiken. Deze camera en de camera aan de voorkant hebben een resolutie van beide 16 megapixel. Aan de voorkant zit het 5,2 inch Full-HD scherm. Over het scherm ben ik zeer te spreken. Het is helder en geeft kleuren bijzonder mooi weer. Onder dit scherm zit de vingerafdrukscanner, de terugknop en de recent-knop. De vingerafdrukscanner doet tevens dienst als thuisknop.
Aan de bovenkant van het scherm zitten de speaker en de selfiecamera. Aan de rechterzijkant vinden we de aan- en uitknop en de volumeknop. Deze knoppen voelen net als de achterkant goedkoop aan. Aan de onderkant zit de speaker en de USB-C poort. Een 3,5mm poort zit er helaas niet op. De linkerkant heeft HTC leeggelaten. Aan de bovenkant zit de SIM tray. Hier kun je ook een SD-kaart van maximaal 256GB in kwijt, mocht de opslagruimte van 32GB niet voldoende zijn.
Interface
Zoals eerder gezegd, draait de HTC U11 Life op Android One met een paar toevoegingen van HTC. Het startscherm kun je uiteraard helemaal naar je eigen smaak indelen met apps en widgets. Door op het startscherm omhoog te vegen open je de app drawer met al je geïnstalleerde apps. Door op het startscherm van links naar rechts te vegen, open je de Google feed.
Ook heeft HTC een aparte optie toegevoegd voor de USonic headset. Hiermee kun je je headset instellen hoe jij het geluid graag wilt horen of je kunt je HTC U11 Life laten kiezen welk profiel er het best bij je past. Met deze optie wordt audio afgestemd op je individuele gehoor. Dit werkt overigens geweldig. Het geluid van de USonic headset is echt fantastisch.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Over bellen met de HTC U11 Life heb ik geen klachten. Geluid is van beide kanten goed. Bellen doe je met de standaard telefoon app van Google. Ook hier heb ik geen klachten over. De app doet gewoon wat het moet doen. Er is ruimte voor een nano-simkaart. Daarbij is er natuurlijk ondersteuning voor 4G, WiFi 2.4 GHz en 5 GHz, Bluetooth 5.0, NFC en is er GPS. Daarnaast heeft HTC het toestel uitgerust met verschillende sensoren zoals een gyro-sensor, kompas, proximity sensor en accelerometer.
Internet
Het internetten met de HTC U11 Life gaat ook prima. Het toestel ondersteunt de gebruikelijke netwerken en natuurlijk WiFi. De WiFi verbinding is minder dan andere toestellen is mij opgevallen. Daar waar ik met een ander toestel een goed signaal heb, is het bij de HTC U11 Life een stuk minder. De webbrowser is, omdat het een Android One toestel is, uiteraard Google Chrome. Tijdens het testen heb ik verder geen signaalverlies geconstateerd als het gaat om het 4G en GSM netwerk.
Multimedia: muziek en film
De HTC U11 Life beschikt over een erg mooi scherm. De kleuren worden mooi en vol weergegeven. In fel zonlicht is het scherm ook prima af te lezen. HTC heeft de speaker aan de onderkant geplaatst. In tegenstelling tot de meegeleverde headset, geeft de speaker wat minder goed geluid. Het is ook jammer dat HTC geen speaker aan de voorzijde van het toestel heeft geplaatst. Voor het kijken van films en luisteren naar muziek zijn de standaard apps van Google geïnstalleerd, zoals Google Play Music en YouTube. Uiteraard zijn apps als Netflix te downloaden via de Play Store.
De HTC U11 Life heeft helaas geen 3,5mm aansluiting meegekregen. De uitstekende USonic headset maakt dit wel weer een beetje goed, maar betekent ook dat je een adapter nodig hebt wil je een 3,5mm headset op de HTC U11 Life aansluiten. Deze adapter wordt overigens niet meegeleverd en zou je dus zelf moeten kopen.
Camera: foto’s en video
In tegenstelling tot een aantal van zijn concurrenten, heeft de HTC U11 Life geen dubbele camera meegekregen. om dit te compenseren, zouden de 16 MP camera’s mooie foto’s moeten schieten, maar dit helaas niet altijd het geval. Wel kan er een flink verschil in kwaliteit optreden door de camera nét wat anders te richten, waardoor de kans op erg fletse foto’s een stuk minder wordt.
Ook in het donker laten de foto’s te wensen over. Overigens heeft de camera app een pro-modus waar je verschillende instellingen kunt wijzigen. In deze modus is het ook mogelijk om foto’s te maken in RAW formaat.
Ben je benieuwd naar foto’s die we met de HTC U11 Life hebben gemaakt, dan neem een kijkje in het Flickr fotoalbum via deze link.
Video
Filmen kun je in Full-HD doen en in 4K resolutie. Het toestel maakt redelijke video’s, maar ook hier zijn de beelden wat flets en dat is toch jammer. Het geluid van de filmpjes is daarentegen wel goed.
Overige mogelijkheden
De HTC U11 Life mag dan wel over de Android One skin en niet de eigen skin beschikken, dat betekent niet dat het toestel verder geen bijzonderheden te bieden heeft. Denk aan Edge Sense, de vingerafdrukscanner en de waterbestendigheid. We zetten de details hierover op een rij.
Edge Sense
De handige toevoegingen die HTC aan deze smartphone heeft toegevoegd open je door in het toestel te knijpen. Zo kun je instellen dat je camera opent wanneer je kort in het toestel knijpt. Door nog een keer te knijpen maak je een foto. Super handig dus als je snel een foto wilt maken. Door lang te knijpen kun je bijvoorbeeld je zaklamp aanzetten of een andere actie kiezen.
Dit geldt uiteraard ook voor een korte knijp actie. Je kunt bijvoorbeeld ook instellen dat je een oproept beantwoord door kort te knijpen en kun je binnen een app een aantal opties instellen en kun je je knijpkracht niveau aanpassen. De functie heet Edge Sense en zagen we bijvoorbeeld ook terug bij de HTC U11 en U11 Plus.
IP67-certificering
De HTC U11 Life heeft een IP67 rating meegekregen. Dit houdt in dat het toestel volledig stofdicht is en dat hij waterdicht is tot 30 minuten onder water op een diepte van één meter. Het gaat hierbij wel om zoet water; dus niet direct zodra de temperatuur stijgt de U11 Life de zee in meenemen.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner op de HTC U11 Life is niet de snelste scanner, maar doet zijn werk naar behoren. Naast dat de scanner fungeert als thuisknop krijg je door deze knop lang ingedrukt te houden je Google feed te zien, net zoals je op het thuisscherm van links naar rechts veegt. Naast deze functies heeft de vingerafdrukscanner geen extra opties meegekregen.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De HTC U11 Life heeft een relatief kleine accu van 2600 mAh. Dit is toch ook wel een minpuntje. Zijn directe concurrenten hebben een grotere accu en gaan langer mee op één acculading. Door de energiezuinige Snapdragon 630 moet je met normaal gebruik wel het einde van de dag halen, maar als je de smartphone erg intensief gebruikt, dan zal je hem toch wel tussentijds moeten opladen. Ik haal gemiddeld een screen-on-time van 3 tot maximaal 4 uur.
Het toestel is niet de snelste in zijn klasse, maar toch redelijk snel. Met zware grafische games zal het toestel wat moeite hebben, maar met dagelijks gebruik is het een prima toestel. Ik heb geen vastlopers of vertragingen ondervonden in de periode dat ik het toestel nu heb.
HTC heeft de HTC U11 Life 32GB aan opslagruimte meegegeven en 3GB aan werkgeheugen. De opslagruimte kun je uitbreiden met een SD-kaart van maximaal 256GB. 3GB werkgeheugen is prima voor dagelijks gebruik, voor de net wat meer krachtigere taken was 4GB misschien een iets betere keuze geweest.
Beoordeling
De HTC U11 Life is net iets te weinig smartphone voor iets teveel geld. Met een wat grotere accu en een wat betere camera zou deze smartphone een topper zijn in de midrange klasse. Door de tekortkomingen zijn bijvoorbeeld de Moto X4 en de Xiaomi Mi A1 betere opties.
Het grote voordeel van dit toestel is dat het op Android One draait en daarom elke maand geüpdatet worden met de laatste beveiligingspatch van Google. Daarnaast levert HTC een prima headset mee. Alle details, actuele prijzen en meer vind je via onderstaande button op de HTC U11 Life pagina.
HTC U11 Life
-
7/10
-
8/10
-
7.5/10
-
7.5/10
-
6/10
-
6.7/10
Beoordeling
Pluspunten
- Android One
- USonic headset
- Knijpfuncties
- Mooi scherm
Minpunten
- Krasgevoelig
- Camera laat steken vallen
- Geen 3,5 millimeter aansluiting
- Relatief kleine accu
- WiFi-signaal