Huawei heeft met de Huawei Mate 10 Pro een toestel in de markt gezet die is voorzien van alle snufjes van dit moment. Weet de Mate 10 Pro ook te overtuigen of is groter toch niet altijd beter? Je leest het in onze uitgebreide Huawei Mate 10 Pro review.
Huawei Mate 10 Pro review
Huawei heeft een aantal maanden geleden de Mate 10 serie geïntroduceerd en je hebt al kunnen lezen wat we van de Mate 10 Lite vinden. Toch zou de Mate 10 Pro ons net dat beetje extra moeten bieden met nog betere specificaties en een groter scherm. Of dat ook daadwerkelijk zo is zullen we moeten ontdekken. De reguliere Mate 10 is in de Benelux niet verkrijgbaar, daardoor is het prijsverschil tussen het instapmodel en het high-end model van Huawei groot.
Verkooppakket
Het verkooppakket is iets wat Huawei wel begrijpt, naast de telefoon vinden we nog meer in de doos. Zoals een siliconen case die je om de Mate 10 Pro kunt bevestigen. Deze case geeft de telefoon iets meer grip zonder dat deze echt dikker wordt. Daarnaast vinden we nog de USB Type-C kabel en bijbehorende adapter in de verpakking. Ook een headset is in het verkooppakket terug te vinden. Deze headset heeft een USB Type-C aansluiting.
Design en interface
De Huawei Mate 10 Pro is een fraai ontworpen smartphone met een glazen achterzijde. De glazen achterzijde is wel gevoelig voor krasjes dus een case, bijvoorbeeld de standaard meegeleverde siliconen case, is erg handig om te gebruiken. De telefoon is met een 18:9 display uitgerust waardoor je aan de voorzijde veel scherm en weinig rand zult vinden. Qua gewicht is de telefoon misschien iets zwaarder dan je gewend zal zijn van een ander kleiner toestel, maar dit went. Ook past de Mate 10 Pro ondanks zijn formaat nog prima in een broekzak.
Als we een rondje maken rond het toestel hebben we aan de voorzijde het 6,0 inch OLED-display. Daarboven is slechts een kleine rand te vinden met een luidspreker en de front camera. Aan de bovenzijde van het toestel is een infrarood sensor te vinden waarmee je apparaten in huis kunt bedienen.
Aan de rechterzijde vinden we de volumetoetsen en de aan- uitknop. Onder aan het toestel is de USB Type-C poort te vinden waarmee je de Mate 10 Pro kunt opladen of data over kunt zetten. Op de Mate 10 Pro is helaas geen 3,5mm aansluiting voor een hoofdtelefoon aanwezig.
De achterzijde is zoals gezegd van een hard glas gemaakt met daarin een dual-camera verwerkt. Ook de vingerafdrukscanner is op een prettige plek aan de achterzijde geplaatst. Voor het maken van foto’s in het donker is ook een LED-flitser aanwezig.
Interface
Huawei levert op de Mate 10 Pro een nieuwe versie van EMUI mee, EMUI 8.0 is de eigen schil van Huawei over het Android besturingssysteem. Ten opzichte van de vorige versie zijn er kleine verschillen en wat interessante nieuwe functies bijgekomen. Zo heeft de Mate 10 Pro een dynamische wallpaper die gedurende de dag verandert. Ook zet Huawei met EMUI 8.0 vol in op AI Machine Learning waarmee de telefoon je probeert te helpen bij alledaagse dingen.
EMUI 8.0 voorspelt soms welke handelingen je wilt gaan verrichten of adviseert je een nachtmodus in te schakelen als het al laat wordt. Op de Mate 10 Pro kun je ook het scherm opdelen in meerdere kolommen, bijvoorbeeld in de e-mail app zodat je zowel je inbox als een losse mail tegelijk kunt bekijken. Ook heeft de Mate 10 Pro een PC modus maar daarover later meer.
Via het startscherm kun je door deze naar beneden te vegen snel zoeken door je telefoon. Zo vind je altijd razendsnel wat je zoekt op je smartphone. Ook kun je ervoor kiezen om een app lade te gebruiken of alle apps op je startscherm te plaatsen. Ben je niet blij met de standaard icoontjes dan kun je wellicht een prima alternatief vinden in de Thema-app op het toestel.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Dat de Mate 10 Pro best aan de maat is maakt hem niet onprettig om mee te telefoneren. We hebben tijdens de testperiode geen vreemde dingen kunnen ontdekken en ook de gesprekskwaliteit is dik in orde. De dialer heeft veel mogelijkheden maar net als bij de Mate 10 Lite zal je voor sommige opties zoals een telefoonnummer plakken even moeten zoeken.
Op de Mate 10 Pro kun je zonder problemen sms berichten ontvangen en versturen. Ook Whatsappen of het sturen van berichten in andere chat-apps is geen enkel probleem. Standaard vinden we het Swype toetsenbord op dit toestel maar je kunt zelf eenvoudig een ander toetsenbord installeren. De Mate 10 Pro heeft als standaard internetbrowser Google Chrome. Gebruik je liever een andere browser dan kun je eenvoudig switchen.
Het toestel bevat alle denkbare verbindingsmogelijkheden van een high-end telefoon zoals 4G. In tegenstelling tot de Mate 10 Lite ervaren we op de 10 Pro geen signaalverlies of een zwakkere 4G antenne. Verder heeft de telefoon ondersteuning voor WiFi, Bluetooth 4.2 en NFC. GPS ondersteuning voor het bepalen van je locatie is uiteraard ook aanwezig op deze telefoon. Hoewel de telefoon het Europese Galileo voor plaatsbepaling zou kunnen gebruiken, zien we voornamelijk het Amerikaanse GPS en Russische Glonass gebruikt worden.
De Huawei Mate 10 Pro beschikt over een flink aantal sensoren zoals een luchtdruk sensor. Een gyroscoop, Ook de stappenteller ontbreekt niet op de Mate 10 Pro, via de app Gezondheid krijg je via deze sensor meer informatie over je dagelijkse beweging. Er is een IR-blaster ingebouwd waarmee je het toestel kunt gebruiken als afstandsbediening voor bijvoorbeeld televisie of radio.
Multimedia: muziek en film
De Huawei Mate 10 Pro heeft een groot 6 inch OLED-display met een 18:9 beeldverhouding. Dat betekent dat je meer beeld hebt om naar te kijken bijvoorbeeld bij films. In de praktijk zijn de meeste video’s 16:9 maar bij games komt het langere display wel goed tot zijn recht. De resolutie van het scherm blijft wel wat achter ten opzichte van de concurrentie, deze is namelijk 2160 x 1080 pixels (Full-HD+). Het scherm is zowel in het donker als in fel licht prettig te bedienen en een genot om naar te kijken.
Voor het bekijken en beluisteren van multimedia zijn een aantal apps voorgeinstalleerd op de Mate 10 Pro zoals Google Play Films en Muziek. De YouTube app ontbreekt ook niet op de telefoon en mocht je gebruik maken van bijvoorbeeld Netflix of Pathé Thuis dan kun je deze via de Play Store downloaden.
Mocht je in het bezit zijn van een hoofdtelefoon met 3,5 millimeter aansluiting dan kan je deze wel weer opbergen. De Mate 10 Pro beschikt namelijk alleen over een USB Type-C aansluiting voor hoofdtelefoons en headsets. Er zijn echter wel kabels beschikbaar waarmee je alsnog van je oude headphones gebruik kunt maken. Gelukkig levert Huawei ook een headset mee waarmee je prima uit de voeten kunt. De ingebouwde luidsprekers geven een prima geluid af en kan bovendien best luid.
Camera: foto’s en video’s
Aan de achterzijde van de Huawei Mate 10 Pro zijn twee camera’s te vinden, één lens maakt opnames in zwart-wit met een resolutie van 20 megapixel. De tweede, 12 megapixel, lens zorgt voor een RGB opname die gecombineerd wordt tot één foto. De prestaties van deze dual-camera opstelling zijn goed te noemen, zowel in het donker als overdag weet de camera prachtige foto’s af te leveren.
Via de instellingen kun je de opname resolutie en het beeldformaat aanpassen. Bij een aantal van deze instellingen heb je de beschikking over een 2x optische zoom waarmee je objecten iets dichterbij kunt halen. Ook is de lens zeer lichtgevoelig met een f-getal van f/1.6 wat slechts iets beter is dan bijvoorbeeld de Galaxy Note 8 van Samsung.
Met de 8 megapixel frontcamera kun je prima selfies maken, de lens is wel minder lichtgevoelig (f/2.0) dan de camera aan de achterzijde. Houd hier rekening mee met het maken van selfies op bijvoorbeeld een avondje stappen.
In de camera applicatie zijn ook tal van modi te vinden waaronder het maken van een 3D-panorama, Monochroom foto’s en lichtschilderijen. Wil je verder experimenteren met fotografie op je telefoon dan kun je de pro-modus gebruiken. Hierin pas je zelf de belichting en ISO-waardes aan om zelf tot de beste foto te komen.
Via de instellingen kun je met de optie “horizontaal niveau” een lijn weergeven zodat je altijd een rechte foto maakt. Ook kun je spraakbesturing inschakelen voor de camera en kun je als extra hulpmiddel ook rasters inschakelen. Benieuwd naar alle foto’s die we met de Mate 10 Pro hebben gemaakt, bekijk dan ons fotoalbum!
Video
We hebben het geluk gehad dat we de Huawei Mate 10 Pro konden testen tijdens verschillende omstandigheden waaronder een concert. Wanneer je een concertzaal in kijkt zie je tal van smartphone schermpjes die opnames maken, het is dan wel zo leuk als het resultaat het waard is om naar te kijken en te luisteren. Over de videokwaliteit die de Mate 10 Pro weet te leveren zijn we zeer positief.
Ook de geluidskwaliteit bij de video’s is zeer goed te noemen. Via de instellingen kun je ervoor kiezen om 4K-video’s op te nemen. Wanneer je in Full-HD opneemt heb je de mogelijkheid om met 60 frames per seconde op te kunnen nemen.
Overige mogelijkheden
Natuurlijk heeft Huawei ons meer te bieden en vinden we op de Mate 10 Pro een aantal extra apps. Een aantal van deze apps zijn games die Huawei nog altijd standaard op haar telefoons meelevert. Groot voordeel is dat je deze kunt verwijderen om een paar megabyte aan ruimte vrij te maken.
Translator
Op de Huawei Mate 10 Pro vind je ook een Translator-app terug die Huawei samen met Microsoft heeft verbeterd. De app is ook onderdeel van de AI ervaring op de Mate 10 Pro. Met de applicatie kun je in een soort splitscreen modus vertalingen maken. Ook kun je door het maken van een foto in één tik een lap tekst vertalen. Handig voor op een aanstaande vakantie of voor het vertalen van een tekst op het web.
PC Modus
Door de Mate 10 Pro aan te sluiten op een beeldscherm kun je gebruik maken van een PC modus. Je hebt hiervoor wel een speciale USB Type-C kabel naar HDMI nodig waarmee je een computerscherm aan je smartphone kunt verbinden. In de PC modus kun je vervolgens alle apps op het grote scherm bekijken en gebruiken. Voor de bediening heb je echter ook een bluetooth toetsenbord en muis nodig.
Vingerafdrukscanner
Omdat de Huawei Mate 10 Pro beschikt over een groot scherm is er aan de voorzijde geen ruimte meer voor een vingerafdrukscanner. Deze heeft Huawei aan de achterzijde geplaatst net onder de camera. In de praktijk werkt deze scanner uitstekend en is deze prima te bereiken als je de telefoon vast hebt.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Over de prestaties van de telefoon kunnen we duidelijk zijn, deze zijn voor de prijsklasse waarin het toestel zich bevindt dik in orde. De 4000 mAh batterij gaat met gemak twee dagen mee, en we noteren dan ook regelmatig scherm-aan tijden van 5 uur. Ook het opladen van de telefoon gaat razendsnel dankzij de SuperCharge technologie. In tien minuten tijd zien we het accupercentage van 38 naar 54 procent springen.
Onder de motorkap maakt de telefoon gebruik van de Kirin 970 processor, deze telt acht rekenkernen. Vier van deze kernen zijn bedoeld voor het lichte werk, de overige vier handelen het zware rekenwerk af. Ook beschikt het toestel over een NPU waarmee machine learning op het toestel beschikbaar is.
Verder beschikt het toestel over een ruime 6GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte. Met deze hoeveelheden kun je de komende twee jaar zeker vooruit met dit toestel. Op het moment van reviewen beschikte het toestel over Android 8.0 Oreo met de beveiligingspatch van november 2017. Het is te hopen dat Huawei netjes maandelijks het toestel van een beveiligingsupdate zal voorzien.
Beoordeling
Als we kijken naar het totaalplaatje dan weet de Huawei Mate 10 Pro een compleet pakket te bieden waarbij aan vrijwel alles is gedacht. Je kunt de Mate 10 razendsnel opladen, en er prachtige foto’s mee schieten. Ook op het gebied van functies en andere specificaties maakt dit toestel een prima partner voor de komende jaren.
Een case voor het toestel is wel een must want de achterkant is weliswaar fraai om naar te kijken, een krasje is zo gemaakt. Hoewel het gemis van een 3,5mm aansluiting voor een hoofdtelefoon niet een groot minpunt is, zal dit enige gewenning vereisen. Het is jammer dat Huawei niet een tussenkabeltje meelevert om de overstap naar USB Type-C audio prettiger te maken.
Voor 799 euro heb je de Huawei Mate 10 Pro in huis wat een flinke smak geld is voor een smartphone. Een zeer betaalbaar alternatief is de Mate 10 Lite die al voor 350 euro te krijgen is, het is jammer dat Huawei de gewone Mate 10 niet heeft uitgebracht in de Benelux.
Huawei Mate 10 Pro
-
8.2/10
-
8/10
-
8.8/10
-
9/10
-
8.5/10
-
7.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Camera
- Accuduur
- Oplaadsnelheid batterij
- Prestaties
- Design
Minpunten
- Achterkant gevoelig voor krasjes
- Geen 3,5mm audio aansluiting
- Bloatware
- Hoge prijs