Een kleine drie maanden geleden presenteerde de Chinese fabrikant Xiaomi de Xiaomi Mi A1. Dit toestel valt op door de erg interessante prijs waarvoor we nog niet eerder zulke goede specificaties tegenkwamen. Voor deze prijs krijg je heel veel waar voor je geld kan ik je alvast verklappen. Je leest alles in de Xiaomi Mi A1 review.
Xiaomi Mi A1 review
De Mi A1 wordt door Xiaomi uitgebracht onder het Android One programma. In het kort houdt dit in dat je een smartphone krijgt met een kale versie van Android, zodat het toestel snel van updates voorzien kan worden. Ook zal het toestel gegarandeerd een update krijgen naar Android 8.0 Oreo (nog dit jaar) en Android P. Heel erg netjes voor een mid-range smartphone. Zoals je in ons uitgebreide artikel over Android-updates kon lezen, is het uitrollen van updates van veel fabrikanten geen hobby.
Verkooppakket
In de verpakking vinden we naast de telefoon de gebruikelijke boekjes, de lader met USB kabel en een pinnetje om de sim-lade te openen. Er is ondersteuning voor dual-sim, maar kies je voor een tweede simkaart dan neemt deze wel de plaats in van een eventuele geheugenkaart. Helaas wordt er geen headset meegeleverd, maar dankzij de 3,5 millimeter aansluiting kun je je eigen headset gebruiken.
Design en interface
De Mi A1 lijkt erg op een iPhone. Of dit erg is? Ik vind van niet. Het toestel ziet er gewoon erg goed uit. Aan de voorzijde van de telefoon zien we het 5,5 inch Full-HD scherm dat een strakke resolutie weet te leveren van 1920 x 1080 pixels. Boven het scherm zit de selfie camera geplaatst, welke een resolutie heeft van 5 megapixel. Uiteraard zijn boven het scherm ook de nodige sensoren en dergelijke te vinden. Tevens is er een LED-notificatie die oplicht bij nieuwe berichten.
Onder het scherm zijn de touch-sensitive toetsen te vinden. De toetsen worden dus niet op het scherm zelf getoond en kunnen daarom niet van volgorde veranderd worden. Wel kunnen deze toetsen gewoon oplichten zodat ze ook in het donker zijn te vinden. De indeling is anders dan bij traditionele smartphones en vergelijkbaar met de standaard indeling van Samsung. Dit kan in het begin even wennen zijn.
Met een aluminium achterkant voelt het toestel ook nog eens erg degelijk aan. Hier zit ook de vingerafdrukscanner geplaatst. De dubbele camera aan de achterkant is aan de linkerkant geplaatst en steekt iets uit. Deze camera’s hebben beide een resolutie van 12 megapixel. Hiernaast zit de flitser.
De aan- en uitknop zit, net als de volumeknoppen, aan de rechterkant geplaatst. Aan de linkerkant zit de lade om je SIM-kaart en eventueel een SD-kaart te plaatsen. Boven op de Xiaomi Mi A1 zit de infraroodsensor verwerkt. De speaker en de USB Type-C aansluiting zit aan de onderkant van de Mi A1.
Interface
Zoals gezegd wordt de Xiaomi Mi A1 uitgebracht onder het Android One programma. Het toestel wordt dus geleverd met een kale versie van Android. Wel heeft Xiaomi een paar eigen apps voorgeïnstalleerd op de Mi A1. Dit zijn de apps voor de camera en voor de infraroodsensor.
Het grote voordeel van een kale versie van Android is dat het toestel snel te updaten is naar een nieuwe versie van Android. Uiteraard krijgt het toestel de maandelijkse beveiligingsupdates zodat ook op het gebied van beveiliging de telefoon goed onderhouden wordt. Door de kale versie van Android in combinatie met de snelle Snapdragon 625 processor en 4GB werkgeheugen, draait alles bijzonder soepel.
Je kunt het menu met geïnstalleerde toepassingen tevoorschijn toveren door op het homescreen van beneden naar boven te vegen. Daarbij kun je widgets en snelkoppelingen plaatsen op de homescreens en de notificaties weergeven via de notificatiebalk.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Een kale versie van Android betekent dat je belt, internet en SMS’t met de standaard apps van Google. Hier is uiteraard niets mis mee en ze zien er goed uit, maar mocht je toch alternatieve apps willen gebruiken, dan zijn er genoeg te downloaden uit de Google Play Store.
De Xiaomi Mi A1 beschikt over de gebruikelijke netwerken, 2G, 3G en 4G en uiteraard WiFi. Het bereik en snelheid van internet is dik in orde. Zoals eerder aangegeven is er ondersteuning voor dual-sim zodat je bijvoorbeeld werk en privé gescheiden kunt houden op je smartphone.
Een pluspunt van de netwerkondersteuning zien we terug bij de WiFi-verbinding. Naast 2.4GHz netwerken worden ook de 5GHz netwerken ondersteund. Deze netwerken zijn doorgaans stabieler en in staat hogere snelheden af te leveren. NFC is niet aanwezig op de Xiaomi Mi A1, Bluetooth en GPS uiteraard wel.
Multimedia: muziek en film
De Mi A1 heeft een 5,5 inch Full-HD scherm. Helaas is het scherm wat flets, waardoor het kijken van films een iets mindere beleving kan opleveren. Het geluid van zowel de speaker als van je headset aangesloten op de 3,5 mm aansluiting is prima te noemen.
Een klein minpuntje is dat de speaker onderaan het toestel zit. Het luisteren van muziek en kijken van films kan met de standaard apps van Google die met Android worden meegeleverd. Denk hierbij aan Google Play Music, Play Movies en natuurlijk de YouTube app. Ook hier geldt weer dat er ruim voldoende alternatieven in de Google Play Store te vinden zijn.
Camera: foto’s en video’s
De dubbele camera aan de achterkant zijn twee lenzen van 12 megapixel. Met deze twee lenzen is het mogelijk om mooie portretfoto’s te maken, die worden voorzien van diepte. Bij weinig licht valt de kwaliteit tegen, maar overdag is de fotokwaliteit, zeker voor deze prijs, van bovengemiddelde kwaliteit te noemen. Dat de low-light prestaties minder zijn, komt mede door de lichtgevoeligheid die bij de Mi A1 ligt op f/2.2-f/2.6. Wel is de camera voorzien van autofocus en de twee keer optische zoom om onderwerpen dichterbij te halen zonder kwaliteitsverlies.
Een overzicht van foto’s die we met de Mi A1 hebben gemaakt, kun je het Flickr fotoalbum bekijken.
Filmen doe je met de Mi A1 in 2160p (4K) met 30fps of 720p met 120fps. De kwaliteit van de filmpjes is heel redelijk. Aan de voorkant zit een selfiecamera die foto’s maakt van 5 megapixel en filmpjes schiet in 1080p.
Overige mogelijkheden
De Xiaomi Mi A1 heeft ondanks zijn lage prijs nog een aantal extra’s te bieden. De extra opties hebben we in de Xiaomi Mi A1 review gebundeld onder het kopje ‘overige mogelijkheden’.
Vingerafdrukscanner
Achterop het toestel zit de vingerafdrukscanner geplaatst. Deze is erg snel. Door van boven naar beneden te vegen over de vingerafdrukscanner, veeg je de notificatiebalk naar beneden. Door omhoog te vegen over de vingerafdrukscanner klap je de notificatiebalk weer in. Uiteraard kun je de vingerafdrukscanner ook voor bepaalde apps gebruiken en kun je het toestel ontgrendelen met de scanner.
Iets wat we tegenwoordig in lang niet alle smartphones terugvinden is een notificatie lampje. Xiaomi heeft er voor gekozen om in de Mi A1 wel een LED-notificatie lampje te plaatsen. Hoewel deze niet erg fel is, is het toch een handige toevoeging.
Nog iets wat we in lang niet alle smartphone terugvinden is een infrarood sensor. Met deze sensor is het mogelijk om bijvoorbeeld je TV te bedienen. Ook een erg handige toevoeging. De Xiaomi Mi A1 is niet water- of stofdicht. Het toestel heeft dan ook geen IP rating meegekregen.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De Mi A1 is een erg snelle smartphone. Je zult nergens een hapering ondervinden, het toestel kan alle apps aan. De Snapdragon 625 processor is een snelle, maar ook erg zuinige processor. Hierdoor haal je met gemak het eind van de dag.
Ben je een lichte gebruiker dan is anderhalve dag of misschien wel twee dagen mogelijk. De totale accucapaciteit van de Xiaomi bedraagt 3080 mAh waarmee we een gemiddelde screen-on-time bereiken van zo’n 4-5 uur. Het opladen duurt door het gemis van snel opladen wel een stuk langer dan bij high-end smartphones.
Qua opslagruimte is de telefoon ook rijkelijk uitgerust. Er is namelijk 64GB opslagruimte beschikbaar om je bestanden op te slaan. Mocht je hier niet genoeg aan hebben, dan kun je dit nog uitbreiden met een geheugenkaart van maximaal 128GB. Wel gaat dit ten koste van het tweede simkaartslot.
Beoordeling
Voor zo’n 250 euro heb je aan de Xiaomi Mi A1 een erg goede koop. Je zult niet snel zo’n uitgebreide smartphone vinden voor zo’n interessante prijs. De smartphone heeft een prima presterende accu, een snelle processor en scoort eigenlijk nergens echt slecht. De Xiaomi Mi A1 is officieel niet uitgebracht in Nederland, maar je kunt het toestel wel aanschaffen bij Nederlandse webwinkels. Namelijk bij Mobiel en Belsimpel.
Een overzicht van actuele prijzen, details en specificaties vind je via onderstaande button op de Xiaomi Mi A1 pagina.
Xiaomi Mi A1
-
8/10
-
8.5/10
-
8.5/10
-
9/10
-
9/10
-
10/10
Beoordeling
Pluspunten
- Snel
- Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
- Kale Android-versie
- Snelle updates
- Dubbele camera
- Accuduur
Minpunten
- Camera in low-light
- Lange oplaadtijd
- Toetsindeling is andersom