Dit jaar hebben we weer een groot aantal high-end smartphones waar we uit kunnen kiezen. DroidApp heeft zowel de LG G6 als de Samsung Galaxy S8+ en de Huawei P10 uitgebreid getest. Tijd voor de grote vergelijking, want welke is het beste? Ook kijken we uitgebreid naar welke smartphone de beste camera heeft.
Vergelijking Galaxy S8, LG G6 en Huawei P10
De meest populaitre Android-smartphones van dit jaar zijn inmiddels op de markt gebracht. DroidApp heeft in de afgelopen tijd wekenlang met het vlaggenschip van Samsung, Huawei en LG rondgelopen en daarom is het tijd voor een uitgebreide, onafhankelijke vergelijking. Wat zijn de verschillen tussen de Samsung Galaxy S8, de LG G6 en de Huawei P10? Waar moet je op letten bij het aanschaffen van één van deze drie toestellen en hoe presteert de camera?
Design
We beginnen met het design. Daar waar de LG en de Samsung voorzien zijn van een glazen behuizing met een metalen frame, heeft de Huawei P10 een aluminum achterkant. Dit kan net als bij glas krassen op termijn vertonen, maar is doorgaans wel wat degelijker. Kies je toch liever voor glas, dan is de LG G6 de beste keuze. Deze is duidelijk beter bestand tegen krassen dan de S8. Overigens is ook het scherm van de P10 ondanks de standaard screenprotector snel voorzien van krassen.
Formaat en beeldscherm
Het formaat van de toestellen hebben we hieronder voor je op een rij gezet.
- Huawei P10: 145,3 x 69,3 x 6,98 mm (gewicht: 145 gram)
- LG G6: 148,9 x 71,9 x 7,9 mm (gewicht: 163 gram)
- Samsung Galaxy S8: 148,9 x 68,1 x 8,0 mm (gewicht: 155 gram)
Dan even over het scherm en de resolutie. De grootte van het scherm van de P10 is 5,1 inch en heeft hiermee het ‘kleinste’ scherm. De Huawei P10 heeft ook van deze drie de laagste resolutie; 1920 x 1080 pixels Full-HD. Op papier is dit misschien minder goed dan Quad-HD en verschillende andere resoluties; wij zijn van mening dat het scherm ook in (direct) zonlicht goed afleesbaar is en het de kijkbeleving niet afdoet.
De Galaxy S8 heeft een 5,8 inch gebogen display, en door deze buiging is een screenprotector net wat moeilijker aan te brengen. Dat kan een dingetje zijn. Verder is er absoluut niks aan te merken op het display van de Galaxy S8 en spatten de kleuren van het scherm. Aandachtspuntje van Super AMOLED is wel; het is duidelijk gevoeliger voor kleurzwemen (bijvoorbeeld een rode gloed) over het scherm, ook is van AMOLED bekend dat het sneller kan inbranden.
LG heeft de LG G6 net als bij de S8 voorzien van een beeldverhouding van 18:9. Dit betekent dat het scherm langwerpiger is en je doorgaans minder hoeft te scrollen en dus meer te zien krijgt op het scherm. Lang niet alle content is hiervoor aangepast; waardoor YouTube-filmpjes zwarte balken krijgen. Nu is dit geen ramp, en kun je de grootte dan opschalen bij de S8 en G6. De grootte van het G6 IPS-LCD display is 5,7 inch met een resolutie van 2880 x 1440 pixels.
Vingerafdrukscanner
De voorzijde van de Huawei P10 valt in vergelijking met de Huawei P9 op door de vingerafdrukscanner aan de voorzijde. Dit is overigens geen home-button die je in kunt drukken, maar werkt wel goed. De vingerafdrukscanner van de LG G6 is wel gelijk een hardwarematige toets en deze functioneert eveneens erg goed. De vingerafdrukscanner bij de Galaxy S8 is verhuisd naar de achterkant en zit naar onze mening op een erg onprettige plaats; naast de camera. Daarnaast reageert deze ook duidelijk minder snel dan bij de andere twee toestellen.
Mocht je waarde hechten aan een smartphone die tegen water kan, dan valt de Huawei af. De twee anderen, de S8 en de G6 zijn allebei waterbestendig en bestand tegen stof. We schreven in onze zomertips al dat dit overigens wel alleen geldt voor zoet water, zout water kan funest zijn voor een telefoon.
Zoals we in de Huawei P10 review al schreven is dit toestel qua vormgeving niet bijzonder, maar wel gewoon goed. Juist LG kwam met een groot scherm en smalle schermranden. Toch is het toestel net zo groot als de LG G4. Samsung gaat met de Galaxy S8 nog een stap verder. Een aan de zijkanten doorlopend scherm met een heel groot oppervlak. Samsung gaat er met de winst vandoor als we beoordelen op ‘genot voor het oog’.
Samengevat: het mooist is de Galaxy S8. Het meest praktisch is de Huawei P10 maar het meest bestendig is de LG G6.
Functionaliteit
Alle toestellen hebben elk hun eigen handige functies. De LG en Samsung hebben het Always On Display waarbij de Galaxy S8 ook nog een LED-notificatie heeft. Ook de Huawei P10 heeft een LED-notificatie, maar geen Always On Screen.
Interface
EMUI, de skin over Android van Huawei is standaard voorzien van vele mogelijkheden. Zo kun je bepaalde applicaties zoals Facebook en WhatsApp dupliceren om zo op één toestel twee accounts te gebruiken. EMUI is met de versie die op de P10 is te vinden duidelijk verbeterd. Alle drie de fabrikanten bieden de mogelijkheid om een thema in te stellen, waarbij vooral Huawei en Samsung de meeste keuze bieden. Doordat alle toestellen draaien op Android Nougat kun je ook gebruik maken van de verbeterde notificaties en split-screen; waarbij je twee apps op één scherm kunt openen.
Mocht je waarde hechten aan een FM-radio, dan blijft alleen de LG G6 over. We zien de radio steeds minder vaak terugkomen bij een smartphone anno 2017 en deze is bij de andere toestellen dan ook niet aanwezig. De geluidskwaliteit via de speaker is bij alle drie de smartphones van goede kwaliteit en ook is er in alle gevallen een 3,5 millimeter aansluiting aanwezig voor het aansluiten van je headset.
Camera
Camera’s in smartphones hebben in de afgelopen jaren steeds grotere stappen gemaakt. Nu is het de tijd van de dual-camera, maar daar doet Samsung met de Galaxy S8 nog niet aan mee. De dual-camera zit er bij de LG om groothoek-foto’s mee te maken en bij de P10 voor het verbeteren van de camerakwaliteit waarbij vooral details beter vastgelegd moeten worden. In de reviews van de toestellen zijn we uitgebreid ingegaan op de mogelijkheden en de prestaties. We hebben in een aantal situaties de camerakwaliteit kunnen vergelijken van de smartphones en daar komen we tot een aantal interessante conclusies.
Doordat we niet alle drie de toestellen tegelijkertijd tot onze beschikking hadden, hebben we helaas niet alle foto’s met de drie toestellen kunnen maken. Kort gezegd blijkt uit de bovenstaande en onderstaande foto’s dat de Huawei P10 binnen sterker is dan de LG G6, maar dat buiten de G6 het wint van de P10.
Camera-vergelijking
Interessanter zijn misschien wel de verschillen tussen de camera van de Galaxy S8 en de LG G6. Beide smartphones weten erg goede foto’s te maken en het is in sommige situaties een kwestie van smaak welk eindresultaat je voorkeur geniet. Alle foto’s in dit bericht zijn geschoten in de automatische stand.
Zowel de LG, als de Samsung en de Huawei bieden een manuele modus waarbij je handmatig de camera-instellingen kunt aanpassen. Tevens kan er gebruik gemaakt worden van het fotograferen in RAW-formaat, waardoor je achteraf in Photoshop bijvoorbeeld zonder (veel) kwaliteitsverlies foto’s kunt optimaliseren.
De Huawei P10 scoort punten wanneer je wilt fotograferen bij tegenlicht. De Samsung Galaxy S8 kan met de meeste situaties prima uit de voeten en weet een goede balans te vinden tussen het vastleggen van kleuren en contrast. Daarbij wint de S8 het van de andere twee toestellen als je in het donker foto’s maakt in de automatische stand.
Onder de streep valt op dat de kwaliteit tussen de LG G6 en de Samsung Galaxy S8 zeer dicht bij elkaar zit. In de ene situatie is de LG beter, in de andere situatie ligt de voorsprong bij de S8. De LG G6 biedt meer mogelijkheden, de S8 heeft weer opties zoals het direct toevoegen van effecten zoals maskers en stickers. Ook valt op dat doorgaans de LG G6 net wat meer details in de doortekening vastlegt, bijvoorbeeld zoals in het water te zien is. Buiten presteert de Huawei P10 net wat minder in de automatische stand; de score tussen de G6 en de S8 is nek-aan-nek.
Videocamera
Degenen die graag hun smartphone gebruiken om mee te filmen, kunnen het best voor de LG G6 kiezen. De video-instellingen zijn bij dit toestel namelijk enorm uitgebreid. Van een windruis-filter, tot aan het nauwkeurig aanpassen van de audio-instellingen, de frame rate en de bitrate. Ook kun je bepaalde belichting en dergelijke aanpassen tijdens het filmen met de LG G6. De video’s van de twee andere toestellen is zeker niet slecht, maar qua mogelijkheden heeft de G6 absoluut meer te bieden.
Video-vergelijking
Omdat we de Huawei P10 niet meer in ons bezit hadden voor een videovergelijking met de drie toestellen, is deze helaas niet meegenomen in onderstaande videotest. Hieronder vind je video’s van eenzelfde moment die gemaakt zijn met zowel de Galaxy S8+ als de LG G6. We hebben hiervoor de automatische modus gebruikt, en dus geen audio- of video-instellingen aangepast.
Accu
De capaciteit van een accu zegt maar voor een deel hoe lang een batterij meegaat. Misschien is het uithoudingsvermogen van je nieuwe smartphone wel de belangrijkste reden om wel of niet voor een toestel te kiezen. Dat realiseren we ons ook, en dus nemen we uitgebreid per toestel de tijd om te kijken hoe de batterij presteert.
Bij de LG G6 behaalden we een screen-on-time van tussen de 4-5 uur. Goed, maar niet bijzonder. De Galaxy S8 hebben we niet kunnen testen, dus we noemen hier de accuprestaties van de S8+; die presteert erg wisselend met een screen-on-time variërend tussen de 3,5 uur en 5,5 uur; gemiddeld dus 4,5 uur. De Huawei P10 scoorde ongeveer hetzelfde met 4 uur schermtijd. De S8+ heeft als voordeel dat je hem ook draadloos op kunt laden, mocht je hier behoefte aan hebben. Alle drie de modellen bieden een spaarstand aan waarmee je batterij kunt besparen. Tevens maken ze allen gebruik van een USB Type-C aansluiting.
Prestaties
Zowel bij de S8+, de LG G6 als de P10 ligt de snelheid in de praktijk op prima niveau. Ongetwijfeld zullen er verschillen te zien zijn als je er verschillende tools op los laat, maar wij gaan liever voor het praktijk-gevoel; dat moet gewoon kloppen. Alle drie de smartphones voeren taken erg snel uit en merkten we geen vastlopers of haperingen.
Op papier is de LG G6 voorzien van een ‘iets oudere’ processor; de Snapdragon 821. Dat hij dan minder snel zou zijn dan de rest, is misschien met benchmarks te zien; in de praktijk hebben we in de weken van testen daar geen moment iets van gemerkt. Qua geheugen is er wel verschil; de P10 en de S8+ worden geleverd met 64GB opslagruimte; terwijl de G6 met ‘slechts’ 32GB op de markt verkrijgbaar is, terwijl de P10 bijvoorbeeld goedkoper is. De smartphones bieden alle drie de mogelijkheid om het geheugen met een geheugenkaart uit te breiden.
Prijs
Naast de accu is ook de prijs van de telefoon een belangrijk punt van afweging voor je nieuwe smartphone. De Huawei P10 kwam op de markt met een adviesprijs van 599 euro. Hiermee was de P10 het voordeligste. Inmiddels ligt de prijs medio juni ongeveer een tientje lager. De LG G6 kwam op de markt voor 749 euro. De prijsdaling is al flink ingezet want de smartphone kost medio rond de 640 euro. De Samsung Galaxy S8 prijs begon voor de S8 zelf op 799 euro en de S8+ op 899 euro(!). Inmiddels ligt de prijs van de S8 rond de 750 euro en voor de S8+ op 850 euro.
Oordeel
De strijd om wat nou de beste smartphone is, is nog niet uitgestreden. Inmiddels heeft ook HTC zich gemengd in de vlaggenschip-race met de HTC U11. Omdat we hier (nog) geen praktijkervaring mee hebben, hebben we deze logischerwijs buiten deze test gelaten. Geen van de drie is slecht, want ieder toestel heeft iets speciaals. De veel lagere prijs bij release was een groot voordeel voor de Huawei P10, maar doordat de LG G6 nu zoveel in prijs is gedaald, is die voorsprong zo goed als verdwenen.
Welke smartphone kiezen?
Zoals we al schreven in de review van de Samsung Galaxy S8, is dit een zeer prijzig toestel maar krijg je hiervoor wel het mooiste toestel van 2017, naar onze mening. Maar is dat het geld dan waard? Het is lastig aan te geven welke smartphone van deze drie nou het beste is. Als we kijken naar de camera winnen de S8 en de G6. Huawei heeft een erg goed toestel uitgebracht met de P10, maar mist het bijzondere. Wat ons betreft staat de P10 dus op een derde plaats.
De tweede plaats is dan voor de Samsung Galaxy S8, puur door de hoge prijs. Dit betekent echter niet dat het een ‘minder goed’ toestel is, want de S8 is gewoon goed; zij het met enkele verbeterpunten. De eerste plaats is volgens ons de LG G6, juist omdat dit toestel flink in prijs daalt en het geen grote nadelen kent.
Wil je alles nog eens nalezen per toestel? Hieronder zetten we de links naar de reviews op een rij. Via onderstaande buttons vind je van ieder toestel uitgebreide specificaties, de actuele prijzen en gerelateerd nieuws.