Huawei introduceerde tijdens het Mobile World Congres van dit jaar haar nieuwe P10 serie. Nadat we eerder al de Huawei P10 stevig aan de tand hebben gevoeld is het nu tijd voor de Huawei P10 Lite. Wat heeft de P10 Lite wat de gewone P10 niet heeft en hoe presenteert het toestel? Wij zochten het voor je uit in de Huawei P10 Lite review.
Huawei P10 Lite
Huawei heeft in haar P10 serie een drietal smartphones geïntroduceerd waarvan de P10 Lite de voordeligste van het stel is. Op het gebied van hardware zijn kleine verschillen te ontdekken en ook het uiterlijk laat zien dat de P10 Lite net even anders is dan de Huawei P10. Tijdens de lancering van de Huawei P10 op het MWC kreeg de P10 Lite geen aandacht op het podium. Waarom Huawei er voor kiest om haar goedkopere model niet te noemen is onduidelijk want ook de Huawei P10 Lite heeft jou veel te bieden.
Huawei heeft ons voorzien van een witte Huawei P10 Lite waarbij we in ieder geval vast kunnen stellen dat er een USB adapter en Micro-USB laadkabel wordt meegeleverd met het toestel.
Design en interface
Wanneer we de Huawei P10 Lite voor het eerst oppakken valt meteen op dat het toestel geen zwaargewicht is. De smartphone past goed in de hand en heeft een premium uitstraling. De afwerking is met uitzondering van de linkerbovenhoek, waar het aluminium duidelijk iets uitsteekt, prima in orde.
Als we een rondje om het toestel maken dan vinden we aan de voorzijde het 5,2 inch display, wat 0,1 inch groter is dan de Huawei P10. Verder zien we een front-facing camera en een luidspreker voor telefonie. In de rechterbovenhoek is een LED-notificatie te vinden. Aan de bovenzijde vinden we een 3,5mm aansluiting voor hoofdtelefoons en de onderzijde is gereserveerd voor de microfoon en luidspreker. Helaas heeft de P10 Lite geen USB Type-C aansluiting maar een Micro-USB 2.0 aansluiting.
De achterzijde van het toestel is soms wat glad en een echte vingerafdrukken magneet. We hebben het toestel zonder hoesje gebruikt en mogen concluderen dat de achterzijde best tegen een stootje kan. Er is geen enkel krasje te bekennen op de achterzijde, wel een 12 megapixel camera en een vingerafdrukscanner.
Links van het toestel bevindt zich de nano-sim en MicroSD-tray, rechts hebben we de volumeknoppen en de aan- uitknop. Wie niet van de witte kleur houdt kan er ook voor kiezen om het toestel in de kleur zwart, goud of blauw te bestellen.
Interface
Vanzelfsprekend vinden we op de smartphones van Huawei het eigen EMUI versie 5.1 terug. EMUI 5.1 is vooral gericht op het verbeteren van de prestaties van je smartphone en de gebruikersinterface.
De interface biedt een reeks aan personalisatiemogelijkheden zoals thema’s, achtergronden en het veranderen van hoe apps worden gepositioneerd op het scherm. Wil je bijvoorbeeld niet alle apps op het startscherm weergeven dan open je in instellingen de optie startschermstijl en kies je “Lade”. Je apps staan dan in een eigen overzichtelijke app drawer.
In de statusbalk worden naast je notificaties, bereik en tijd getoond. Helemaal links vind je de naam van je mobiele telecomprovider, wil je deze naam uitschakelen dan kan dit via instellingen, meldingen en statusbalk. Hier zet je het schuifje uit bij “Naam provider tonen”. Eventueel meer tips vind je in ons overzicht met Huawei P10 tips.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Mede dankzij het gewicht is de Huawei P10 Lite een prettig toestel om mee te telefoneren. De geluidskwaliteit omschrijven we als helder en de telefoonverbindingen komen ook snel tot stand. Je kunt met de Huawei P10 Lite ook sms’en en mms’en, al zal dat laatste langzaam uitgefaseerd worden door verschillende providers.
Standaard vinden we op de Huawei P10 Lite ook Facebook en Twitter, waarmee je dus meteen kunt laten weten dat je de P10 Lite hebt gekocht. WhatsApp of Telegram zal je zelf uit de Play Store moeten downloaden. Berichtjes typ je standaard op het SwiftKey toetsenbord wat Huawei voor je heeft geïnstalleerd, maar je kunt deze altijd zelf aanpassen.
Wie dat wil kan zelf de browser veranderen maar vind je Google Chrome een prima browser, dan kun je meteen internetten op de P10 Lite. De P10 Lite beschikt over een groot scala aan netwerkmogelijkheden zoals 2G, 3G en 4G maar ook 2.4 en 5GHz WiFi. Met 5GHz WiFi weten we een gemiddelde down- en uploadsnelheid van 225 Mbit neer te zetten, een prima prestatie zeker omdat 5GHz nog ontbrak in de Huawei P9 Lite.
Je kunt op de P10 Lite ook gebruikmaken van GPS, NFC en Bluetooth. Daarnaast kun je zelf een hotspot aanmaken en verbinding maken met een bedrijfsnetwerk via VPN.
Multimedia: muziek en film
Het scherm van de Huawei P10 Lite is iets groter dan de P10 en dat vinden wij een wat vreemde keuze. Toch is het verschil minimaal en zal je niet snel het verschil merken. Het 5,2 inch display kan naast vrij donker ook een hoge helderheid behalen. Hierdoor is het toestel ook tijdens zonnige dagen goed afleesbaar.
Het beluisteren van muziek via de standaard muziek-app of apps als Spotify of Deezer kosten de telefoon geen moeite. Met de 3,5mm aansluiting aan de bovenzijde is het niet nodig om te zoeken naar een geschikte hoofdtelefoon. Ook het bekijken van een filmpje is geen straf op de P10 Lite, hiervoor zijn YouTube en Google Play Films alvast voorgeïnstalleerd.
Mocht je graag naar FM-radio luisteren dan kun je op de Huawei P10 Lite gebruik maken van de ingebouwde FM-radio. Sluit hiervoor wel eerst een hoofdtelefoon aan, deze dient namelijk als antenne.
Camera: foto’s en video
Aan de achterzijde vinden we een enkele 12 megapixel camera met een LED-flitser. De camera presteert op het eerste gezicht erg goed en weet zijn grote broer prima bij te houden. De kleuren zijn erg rijk en de doortekening van objecten en landschappen zijn erg goed. De frontcamera van de P10 Lite telt maximaal 8 megapixels en weet prima selfies te maken. Zelfs beter dan bijvoorbeeld de LG G6 die toch een stuk duurder is.
Wel heeft de camera het iets moeilijker met donkere omgevingen, hierbij biedt de Pro-modus uitkomst. Door zelf met de sluitertijd en ISO-waardes te spelen kun je soms betere resultaten behalen dan in de automatische modus, wil je gebruikmaken van een lange sluitertijd dan kun je het beste een smartphone statief gebruiken.
Op de Huawei P10 Lite is een breed aanbod aan fotografie modi te vinden, naast de automatische en pro-modus. Bijvoorbeeld een HDR, Panorama of watermerk foto. Bij een watermerk foto heb je de keuze uit tal van verschillende watermerken die informatie geven over bijvoorbeeld het weer.
In ons fotoalbum vind je meer foto’s die we gemaakt hebben met de Huawei P10 Lite.
Bij het maken van een video moet je de opname-instellingen even controleren, bij ons stond deze op een 720p resolutie ingesteld terwijl de P10 Lite ook in Full-HD video’s kan maken. Video’s gemaakt met de Huawei P10 Lite beschikken over voldoende detail en het geluid is eveneens helder.
Overige mogelijkheden
Qua extra mogelijkheden zit het wel goed met de Huawei P10 Lite. Zo maak je door middel van de vingerafdrukscanner je toestel een stuk veiliger. Bij het instellen van de telefoon kun je een vingerafdruk toevoegen waarmee het toestel ontgrendeld mag worden. De vingerafdrukscanner zit aan de achterzijde van het toestel op een makkelijk toegankelijke locatie en reageert goed op aanrakingen.
Je kunt met de P10 Lite ook je dagelijkse beweging in de gaten houden, de app Huawei Health laat je precies zien hoeveel stappen je hebt gezet. In een notificatie is dit ook zichtbaar en werkt verrassend goed, uitgaande dat je het toestel altijd bij je draagt.
Op de Huawei P10 Lite zijn een aantal games voorgeïnstalleerd zoals Asphalt Nitro en Kingdoms zodat je zelf de gameprestaties kunt testen van het toestel. Zit je niet te wachten op de toegevoegde games dan kun je deze gewoon verwijderen.
Ook vinden we op de P10 Lite de app-tweeling functie waarmee je een app kunt klonen. Zo is het mogelijk dat je twee verschillende nummers in WhatsApp kunt gebruiken. Ook voor de Facebook applicatie is dit mogelijk. App-tweeling vind je in het instellingenmenu van de P10 Lite.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Zowel tijdens normaal gebruik als zeer intensief gebruik presteert het toestel goed. De batterij met een capaciteit van 3000 mAh gaat dan ook met gemak één tot anderhalve dag mee. Bij normale omstandigheden halen we 4,5 uur aan scherm-aan tijd. Opladen van het toestel gaat redelijk vlot met de meegeleverde lader in maximaal 2 uur laden is het toestel volledig opgeladen.
Onder de motorkap van de P10 Lite is een Kirin octa-core processor te vinden die geen enkele moeite heeft met multitasken. Mede dankzij de 4GB aan werkgeheugen kunnen er voldoende applicaties geopend blijven. Heb je liever een schoon geheugen dan kun je met een druk op de knop alle apps in het geheugen sluiten.
Standaard vinden we op de P10 Lite 32GB opslagruimte voor je foto’s, video’s en natuurlijk apps. Maar voor wie dit niet genoeg is kan zelf een MicroSD-kaart in het toestel plaatsen. Hiermee voorzie je het toestel van maximaal 256 GB extra opslagruimte. Op de Huawei P10 Lite is Android 7.0 Nougat geïnstalleerd met de beveiligingspatch van 1 februari 2017.
Beoordeling
De Huawei P10 Lite is een ijzersterk toestel met zeer complete specificaties. De P10 Lite weet goede camera prestaties te leveren en ook qua accuduur stelt de Huawei P10 Lite niet teleur. Bovendien krijg je met de P10 Lite 0,1 inch extra scherm voor je geld. De P10 Lite ligt prima in de hand en voelt niet zwaar aan, ook over de bouwkwaliteit zijn we tevreden.
Ten opzichte van de normale P10 moeten we wel de dual-camera missen en ook het ontbreken van USB Type-C vinden we jammer. Vind je vette vingers op de achterzijde van het toestel maar niks, dan raden we je aan een hoesje te kopen. Desondanks zijn we van mening dat de Huawei P10 Lite net zo goed is als de Huawei P10 voor dit geld.
Huawei P10 Lite
-
8.7/10
-
8.9/10
-
8.4/10
-
9/10
-
8.7/10
-
9/10
Beoordeling
Pluspunten
- Prijs kwaliteitverhouding
- Goede camera prestaties
- Iets groter dan de normale P10
- Lichtgewicht
- Uitstekende specificaties
Minpunten
- Geen dual-camera
- Geen USB Type-C
- Gevoelig voor vette vingers