LG heeft altijd geprobeerd te innoveren met smartphones en kwam vorig jaar met de LG G5 met modules. Deze sloegen niet aan en keert LG met de LG G6 weer terug naar de basis. Is dat een verstandige beslissing geweest? DroidApp heeft in de afgelopen weken de LG G6 getest en je leest er alles over in onze LG G6 review.
LG G6 review
De LG G6 is het nieuwste toestel van de Koreaanse fabrikant die de strijd aan moet gaan met andere high-end smartphones. De concurrentie is hevig waarbij de Samsung Galaxy S8 en de Huawei P10 (review) de grootste concurrenten zijn. Kan LG hiervan winnen? Het succes van de LG G5 was niet om over naar huis te schrijven. Op papier was hij geweldig, in de praktijk viel het tegen.
Geen overdreven poespas bij de opvolger van de G5 en slechts één echte innovatie; het 5,7 inch display met 18:9 beeldverhouding. Wel is de behuizing van een nog meer premium-uitstraling voorzien en is de dual-camera verbeterd. Maar is dit genoeg om de consument te overtuigen? Je leest het in onze uitgebreide LG G6 review.
Verkooppakket
De LG G6 wordt geleverd in een zwarte doos die verder niet echt de aandacht trekt, het gaat dan ook om het product in de doos. In het verkooppakket vinden we naast de G6 zelf een USB Type-C laadkabel en een adapter. Tevens is er in het pakket een pinnetje te vinden om het simkaartslot te openen. Oordopjes worden niet meegeleverd met de LG G6.
Dit alles is opvallend. Samsung levert namelijk wel een AKG headset mee bij de Galaxy S8 en Huawei levert een achterkant-cover mee voor de Huawei P10.
Design en interface
LG onderscheidt zich van de rest van de toestellen met een groot beeldscherm met smalle schermranden. Ook Samsung volgt met de Samsung Galaxy S8 deze nieuwe trend. LG heeft de G6 voorzien van een 5,7 inch display met een hoge resolutie; 2880 x 1440 pixels. Dat het scherm groter is, betekent niet dat de omvang van het toestel ook groter is. De telefoon is qua lengte net zo lang als de LG G4 maar is smaller dan haar twee voorgangers.
18:9 beeldverhouding
Het display heeft een 18:9 beeldverhouding waar we later in de review op terugkomen. Daarbij is op zonnige dagen het scherm prima afleesbaar en is er een zogenoemde ‘Comfortabele weergave’. Hierbij krijgt het scherm bijvoorbeeld in de avonduren een gelige (vaak zien we juist een rode) tint krijgt zodat het rustiger is voor je ogen. Een ander aspect is dat de hoeken van het scherm niet hoekig zijn, maar rond. Dit geeft het net weer een ander beeld. Als je heel goed kijkt zie je dat de ronding niet helemaal rond is, maar dit is zeker niet storend.
Voorkant
Persoonlijk ben ik een voorstander van een LED-notificatie. Deze moeten we al direct missen bij de G6, dat vind ik jammer. Meldingen hoef je niet te missen vanwege het Always On Display, maar dit verbruikt over het algemeen net wat meer accu dan een LED-notificatie en het leidt iets sneller af. Bij de LG G5 was er zowel een LED-notificatie als het Always On Screen. Aan de voorkant vinden we verder een 5 megapixel front-camera en de luidspreker voor het voeren van gesprekken. Ook de sensoren zijn hier aanwezig.
Voor de LG G6 review kregen we de G6 in de kleur ‘Platinum Silver’ toegestuurd. Hoewel de zwarte G6 eerder in de winkels is en deze binnen enkele weken volgt, ben ik erg onder de indruk van deze kleur. De zwarte is een flinke vingerafdrukmagneet en bij deze valt dat veel minder op. De achterkant is van stevig Gorilla Glass 5 met een patroon van geborsteld metaal. Bij normaal dagelijks gebruik zal de kans op krasjes niet heel groot zijn, maar mocht je hem echt goed willen beschermen; dan is een hoesje zeker een aanrader.
Achterzijde
Wat verder opvalt aan de achterzijde is de dual-camera met daar tussenin de LED-flitser. Hier heeft LG verschillende verbeteringen bij doorgevoerd, ten opzichte van de LG G5. We zullen hier later in de LG G6 review uitgebreid op terugkomen. Daarnaast is er de vingerafdrukscanner die tevens dienst doet als power-button. Hij voelt minder fragiel aan dan bij de G5 en reageert ook duidelijk beter dan bij de voorganger. Wel is hij in het begin moeilijker te vinden, maar dit went gelukkig vrij snel.
De dikte is 7,9 millimeter en het ligt perfect in de hand. Dat het toestel zo prettig in de hand ligt komt door de zeer lichte bolling aan de achterzijde. Niet zo flink als bij de LG G4, want het toestel ligt wel gewoon plat op tafel. Aan de bovenzijde van de telefoon is (gelukkig) de 3,5 millimeter aansluiting te vinden voor de hoofdtelefoon. HTC, Motorola en Apple hebben deze bij een aantal toestellen weggehaald en dat is wat ons betreft geen fijne zet.
Aan de onderzijde zien we de USB Type-C poort en de speaker. Links zien we de volumetoetsen die degelijk aanvoelen en rechts is het slot voor de simkaart en de geheugenkaart geplaatst. Daarnaast is de behuizing IP68-gecertificeerd waardoor het toestel stof- en waterdicht is.
Interface
Over Android 7.0 Nougat heeft LG haar eigen skin gelegd; LG UX 6.0. Deze versie van de User Interface geeft het toestel wat extra mogelijkheden. Wanneer je LG gewend bent zijn de wijzigingen (bijvoorbeeld ten opzichte van de LG G4) vooral bij instellingen minimaal. De instellingen zijn onderverdeeld in tabbladen en of je dit bevalt is persoonlijk; wij vonden het niet storend.
De LG UX 6.0 skin heeft ook verschillende systeem-apps zoals de dialer en de berichten-app een nieuwe lik verf gegeven. Het ziet er prima uit, alleen zet LG standaard een speels vierkant, zogenoemde pictogram vormen, om in app-icoontjes. Gelukkig kan dit uitgeschakeld worden in de instellingen. Als je nog meer wilt personaliseren kun je desgewenst kiezen uit wat thema’s.
Standaard worden de applicaties, widgets en dergelijke geplaatst op verschillende homescreens zoals we dat eerder bij Huawei zagen. Via een kleine omweg kun je de App Drawer instellen en heb je dus gewoon een apart menu met je apps.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
De LG G6 is uitstekend geschikt om mee te bellen, gelukkig maar, want het blijft een smartphone. De belkwaliteit is bovengemiddeld goed en gesprekken zijn helder en duidelijk. Het scherm wat je te zien krijgt tijdens het bellen is duidelijk en prettig bedienbaar, iets wat fijn is wanneer je bijvoorbeeld een keuzemenu krijgt.
Op het gebied van netwerken is de LG G6 ook rijk uitgerust. Zo is er uiteraard 4G-ondersteuning en kun je WiFi (2.4 GHz en 5 GHz) gebruiken. Tevens is er Bluetooth 4.2, NFC en GPS aan boord van het nieuwe vlaggenschip voor 2017.
Multimedia: muziek en film
De LG G6 die in ons land en in de rest van Europa beschikbaar is, mist een aantal dingen. De Koreaanse versie heeft bijvoorbeeld DAC-ondersteuning, waarmee de geluidskwaliteit nog beter is bij Hifi-audio. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die we hier niet krijgen. Apart. Waar LG nog wel -bijna- uniek in is, is het meeleveren van een FM-radio. Op vrijwel geen enkele (high-end) smartphone vinden we deze nog, bij de LG G6 gelukkig wel.
Voor het beluisteren van muziek is er de muziekspeler en natuurlijk kun je apps gebruiken zoals Spotify. Over het algemeen is de geluidskwaliteit van de LG G6 prima, komen tonen goed tot hun recht en kan het volume hard genoeg. We hebben hier niet het wow-effect maar het volstaat prima.
Beeldverhouding
Het bekijken van een video is op de LG G6 net even wat anders dan bij andere toestellen. Dit komt door de 18:9 beeldverhouding waar we straks nog uitgebreider op terug komen in de LG G6 review. Doordat veel video’s 16:9 (breedbeeld) zijn, resulteert dit bij veel (YouTube-) video’s in zwarte randen aan de zijkanten. Storend is het niet, maar zeker bij het grijze model van het toestel valt dit des te meer op. LG geeft aan dat verschillende content zoals Netflix en dergelijke nog geoptimaliseerd moet worden voor het bekijken op een scherm met deze beeldverhouding.
De beeldkwaliteit is prima en de kleuren komen goed tot hun recht dankzij de resolutie van 2880 x 1440 pixels (QHD+) en de diverse extra’s. De extra’s zijn namelijk Dolby Vision en HDR10. LG belooft met het FullVision display een verbeterd contrast en heldere kleuren. Amazon Prime Video en Netflix zouden bepaalde content optimaliseren die beelden hiervoor optimaliseren.
Camera: foto’s en video’s
De camera is iets waar LG al langere tijd goed mee weet te scoren bij haar smartphones. Sinds de invoering van de LG G5 maakt LG bij de G-serie gebruik van een dual-camera. Bij de LG G6 is deze echter voorzien van een flinke verbetering ten opzichte van de G5. Beide lenzen tellen 13 megapixel, terwijl bij de G5 de ene lens 13 megapixel had, en de ander 8 megapixel. In verschillende situaties ontstond hierdoor kwaliteitsverschil wat het resultaat van de foto niet ten goede kwam.
Dual-camera
Toch is er wel een aandachtspunt bij het gebruik van de dual-camera. Hoewel beide lenzen 13 megapixel hebben, zit er verschil in het diafragma. Bij schemering en weinig licht merk je dit duidelijk. De lichtgevoeligheid van de hoofdlens is f/1.8 waardoor foto’s in omgevingen met weinig licht nog goed te maken zijn, maar de andere lens heeft een lichtgevoeligheid van f/2.3 wat zorgt voor veel ruis. Deze combinatie zorgt ervoor in donkere situaties dat er ruis op kan treden.
De dual-camera is voorzien van verschillende extra features. Zo is er optische en elektrische beeldstabilisatie voor scherpe foto’s en kun je met beide lenzen samen een beeldhoek vastleggen van 125 graden. Zoals bij alle camera’s met een dergelijke groothoek krijg je aan de zijkanten hierdoor wel vertekening. Voordeel van de dual-camera is dat je veel meer in beeld krijgt, wat ideaal is als je voor een gebouw staat en het normaal niet in één foto krijgt. Hierdoor heb je veel meer mogelijkheden dan met een enkele camera. Hieronder zie je een vergelijking.
Square Mode en meer mogelijkheden
LG heeft de camera voorzien van verschillende extra functies. Daarbij is er bijvoorbeeld de Square Mode. Hiermee kun je vier foto’s maken en deze vervolgens als een soort collega als één foto opslaan. Andere keuzes in de Square Mode zijn er ook. Zo kun je een momentopname maken met zowel een foto met de front-camera als een foto aan de achterkant en kun je een geleidelijke opname maken. Ook zijn er verschillende andere standen. In het modus menu kun je ook ‘pop-out’ selecteren en in een kader de foto eruit laten springen. Hieronder vind je hiervan een voorbeeld.
We zijn nog niet klaar met de mogelijkheden van de LG G6 camera. Je kunt namelijk ook weer de handmatige modus gebruiken waarbij je direct de instellingen aan kunt passen. Daarbij kun je ook foto’s schieten in RAW, waarna je ze met een fotobewerkingsprogramma of app nog kunt bewerken zonder kwaliteitsverlies.
Fotokwaliteit
We hebben een groot aantal foto’s geschoten. Juist omdat de mogelijkheden zo uitgebreid zijn is het leuk om hier zo nu en dan eens mee te spelen. Het grootste deel van de foto’s voor de review hebben we geschoten met op de ‘basis’ stand, ofwel de automatische modus. Zo hoef je niet zelf na te denken over de ISO-waarde en de sluitertijd. Bij een 4:3 verhouding schiet de telefoon ze in 13 megapixel, bij de breedbeeld 16:9 beeldverhouding wordt teruggeschaald naar 9.7 megapixel.
- Bekijk ook ons LG G6 fotoalbum.
De LG G6 camera levert erg scherpe beelden. Daarbij valt op dat de kleuren van het scherm spatten en dat de fabrikant rijkelijk met de verzadiging strooit. Soms is de oververzadiging iets wat overdreven, maar niet direct storend. De plaatjes bevatten veel details en de doortekening is goed. Ook in de avonden weet het toestel doorgaans goede foto’s te schieten maar kun je het beste de enkele camera gebruiken vanwege de gevoeligheid voor ruis.
Daarbij hebben we de camera van de G6 vergeleken met die van de LG G4, het vlaggenschip van twee jaar geleden. De camera van de G4 scoorde toen erg goed maar LG heeft flinke stappen gezet. Als we kijken naar de camerakwaliteit ogen de foto’s van de G4 duidelijk minder scherp.
Front-camera
De front-camera telde bij de G5 nog 8 megapixel, bij de G6 is dat 5 megapixel. Nu zegt het aantal megapixel niet alles over de kwaliteit. Toch valt de kwaliteit ons tegen. Overdag presteert hij prima, maar binnenshuis en in omgevingen met minder licht komt er al snel ruis en onscherpte om de hoek kijken. Overigens staat standaard de resolutie van de front-camera op een lage resolutie, dus vergeet dit niet aan te passen; anders wordt het resultaat nog teleurstellender.
Videocamera
Uitgebreide tools kwamen we al tegen bij de fotocamera van de LG G6 en ook de videocamera is uitgebreid voorzien van mogelijkheden. Net als bij de LG V10 kunnen we bij de LG G6 gebruik maken van de handmatige videocamera. Hierbij kun je verschillende onderdelen zelf instellen zoals de belichting, en kun je zelfs de audiosporen voor het opnemen van geluid aanpassen.
In de handmatige modus kun je veel instellen. Bij filmen in 4K (UHD) kun je niet de functie ‘stabiele opname’ activeren, maar daarna wel. Deze functie zorgt voor nog scherpere beelden. Daarnaast vind je een optie voor het opnemen van Hi-Fi Audio en kun je de framerate en bit rate aanpassen. Filmen kan in de handmatige modus in verschillende resoluties. Denk aan 16:9, 21:9 (Cinema), 18:9, Full-HD en HD. Keuze genoeg dus! Echter kun je ook gewoon met de automatische film-modus aan de slag.
Windruis
We weten dat smartphones moeite hebben met het opnemen van geluid en dat al snel windruis aanwezig is. De LG G6 beschikt in de handmatige stand over een modus waarmee je het windruis filter kunt gebruiken. Het scheelt duidelijk, alleen wordt de rest van het geluid ook wat meer gedempt. Hieronder vind je een video met het verschil. Bij 15 seconden schakelen we het windruis filter uit.
De filmkwaliteit is erg goed bij de LG G6. Het geluid wordt goed vastgelegd en de kleuren zijn realistisch. De videobeelden zijn scherp en tijdens het filmen kun je schakelen tussen de dual-camera en de enkele camera. Zo krijg je nog meer in beeld. De video’s zijn verder erg stabiel en rijk aan details. Hier hebben we niks op aan te merken.
Galerij
De video’s en foto’s kun je vervolgens bekijken in de galerij-app op het toestel. Deze sorteert de bestanden op verschillende onderdelen. Onder andere de verschillende modi op de camera, favorieten en natuurlijk albums. Vanuit de galerij-applicatie kun je direct een notitie toevoegen aan een foto (altijd handig), kijken welke beelden er nog meer op die dag zijn gemaakt en bewerken. Uiteraard hoort ook het delen bij de vele mogelijkheden. Ook vind je een optie in de app om bij een foto direct je handtekening te plaatsen.
Overige mogelijkheden
Een smartphone zou geen smartphone zijn als er nog meer features aan het toestel waren toegevoegd. In dit hoofdstuk bespreken we de verschillende aanvullende mogelijkheden. Denk aan Knock On, de vingerafdrukscanner en het Always On Display.
Vingerafdrukscanner
Bij de LG G5 kon je de vingerafdrukscanner duidelijk voelen doordat het iets hoger lag op de behuizing. Bij de LG G6 is deze op het gelijke niveau geplaatst. In het begin is het erg zoeken en aftasten, want de lichte rand om de vingerafdrukscanner voel je nauwelijks. Na een paar dagen weet je niet beter en is de vingerafdrukscanner blind te vinden. De prestaties van de vingerafdrukscanner zijn erg goed. Hij is erg nauwkeurig en doet snel zijn werk. Daarbij kun je meerdere vingers instellen.
Knock On
De vingerafdrukscanner bevindt zich bij de LG G6 dus aan de achterkant. Echter hoef je niet perse het toestel op te pakken om het scherm aan te zetten. Ook de LG G6 is weer voorzien van de handige feature ‘Knock On’. Hiermee kun je het scherm activeren door twee keer op het scherm te tikken. Dit werkt erg goed en je kunt ook het scherm weer vergrendelen door twee keer te tikken op de statusbalk.
Knock Code
Eventueel kun je als extra beveiliging ook gebruik maken van Knock Code. Hiermee maak je van tevoren een bepaald patroon aan van minimaal zes tikken verspreid over het scherm. Hiervoor hoeft het scherm niet eerst aan te staan. Dit kan dienen als alternatief voor een patroon of pincode.
Always On Display
Bij de LG G5 paste de Koreaanse fabrikant voor het eerst het Always On Display toe. Hiermee blijft het scherm gedimd actief en toont het de actuele tijd, datum, batterijpercentage en icoontjes van meldingen. Bij een nieuwe melding wordt het icoontje van de desbetreffende toepassing enkele tellen groot weergegeven en er worden in totaal maximaal vier icoontjes getoond. Je kunt bij de instellingen van het Always On Display instellen dat tussen bepaalde tijden het scherm automatisch uitgeschakeld moet worden, je kunt de helderheid ervan verhogen en de weergave van de klok aanpassen.
We missen wel stiekem de LED-notificatie bij de G6, want als je ervoor kiest om het display uit te schakelen, zie ook niet snel welke meldingen je hebt.
Waterbestendig
Dankzij de IP68 certificering is de LG G6 water- en stofbestendig. Dit betekent dat je het toestel maximaal 1,5 meter onder water kunt houden voor dertig minuten. Daarnaast moet het toestel volgens LG ook een val van één meter overleven. Dat laatste hebben we niet getest, maar het toestel voelt in ieder geval degelijk aan. Daarbij kan het toestel ook prima tegen water. Wel belangrijk om in gedachten te houden is dat je de 3,5 millimeter audio-aansluiting en USB Type-C poort pas gebruikt als deze niet meer nat zijn. Wel valt op dat wanneer de vingerafdrukscanner nat is, deze niet echt meer reageert. Vanzelfsprekend is dit met droge vingers daarna geen enkel probleem.
Bloatware
LG voorziet haar LG G6 van de bekende voorgeïnstalleerde Google-apps. Ook heeft het net als bij andere fabrikanten de telefoon voorzien van andere apps. We vinden een vrij grote hoeveelheid apps van LG zelf. Sommigen hiervan zijn nuttig, sommigen voegen weinig toe.
Zo is er de gezondheids-app LG Health, een agenda-app, LG Friends Manager voor bijvoorbeeld de LG 360 Cam, Smart Doctor, een HD Audio Recorder en verschillende andere apps. Daarnaast is er LG SmartWorld waar je extra content zoals thema’s en dergelijke kunt downloaden voor je G6. Echter zijn er ook verschillende niet-LG apps te vinden. Zo vinden we Evernote, Facebook en Instagram alvast op de telefoon.
QuickMemo+
Een handige toepassing is QuickMemo+ die je met de volume-up toets direct kunt openen. Hiermee kun je snel een tekening maken, een screenshot bewerken of een notitie maken. Je kunt QuickMemo+ ook starten als losse toepassing en vanuit de notificatiebalk. Deze applicatie kennen we van eerdere LG toestellen.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
LG wist als één van de weinige fabrikanten vast te houden aan een verwisselbare accu bij haar smartphones. Het grote voordeel hiervan is dat als de accu slecht presteert, bijvoorbeeld als je abonnement is afgelopen, je niet per definitie het toestel hoeft te vervangen. Echter is met de komst van de LG G6 het niet meer mogelijk om de accu uit het toestel te halen en de accu te verwisselen. Juist hiermee scoorde LG altijd punten. We zagen het echter wel aankomen. Er wordt ruimte bespaard door de accu niet verwisselbaar te maken en dat zal bij de LG G6 dus ook het geval zijn. Helaas bieden ook andere fabrikanten deze mogelijkheid niet altijd meer. Gelukkig is er wel een andere oplossing; een powerbank. Al is het hierbij wel handig als deze ook volgeladen is.
Uithoudingsvermogen
De LG G6 beschikt over 3300 mAh accu, wat over het algemeen bovengemiddeld is in vergelijking met andere toestellen uit hetzelfde segment. De accuduur is van vele factoren afhankelijk en dit maakt het lastig om een goed beeld te schetsen van het uithoudingsvermogen. In de afgelopen weken hebben we de LG G6 intensief gebruikt en de accuduur is in orde. Je zou wat accu kunnen besparen door het Always On Display uit te schakelen, maar juist door het ontbreken van een LED-notificatie hebben we deze ingeschakeld gehouden.
Bij intensief gebruik houdt de G6 het precies een dag vol. Hierbij halen we een screen-on-time van tussen de 4 en 5 uur, soms iets minder. We hebben hem in ieder geval niet in de loop van de dag nog moeten bijladen. Bij een gemiddeld gebruik dient de telefoon na ongeveer 1,5 dag weer aan het stopcontact gelegd te worden.
Quick Charge
De LG G6 heeft ondersteuning voor Quick Charge wat betekent dat het toestel weer snel opgeladen kan worden. Snel is toch wel een breed begrip. Een voorbeeld; het toestel werd om 12:22 uur aan de lader gelegd met 10 procent resterende capaciteit. Precies een half uur later stond het accupercentage op 45 procent. Een uur later (13:22 uur) was dit 82 procent en rond 14:00 uur was de accu op 100 procent. Het toestel heeft dus zo’n twee uur nodig om volledig vol te laden.
Processor
Genoeg over het uithoudingsvermogen; we gaan naar de processor. Omdat Samsung en Qualcomm een exclusieve overeenkomst hadden gesloten voor het gebruik van de Snapdragon 835, koos LG ervoor om hier niet op te wachten. De Koreaanse fabrikant gebruikt in de G6 een Snapdragon 821. Er wordt door sommigen gesteld dat de LG G6 verouderd is, omdat het een processor is van vorig jaar.
Op papier is hij misschien niet de nieuwste, maar op datzelfde papier staat ook dat er met de rekenkracht en snelheid niks mis is. Persoonlijk vind ik het geen deal-breaker of er nou een 835 of 821 in zit, het gaat om de praktijkervaring en een verschil tussen deze twee zal nauwelijks iemand opvallen. De LG G6 reageert direct en soepel op acties en voert deze goed uit. Het spelen van een game en ook multitasken gaat zonder problemen. Daarnaast is de LG G6 uitgerust met 4GB RAM-geheugen.
Geheugen
Wanneer we kijken naar de high-end smartphones die dit jaar uitgebracht zijn, valt één ding op. Zowel de Huawei P10 als de Samsung Galaxy S8 krijgen standaard 64GB mee aan opslagruimte. Hoewel hier natuurlijk wat van af wordt gesnoept aan het systeem, is dit het dubbele van wat LG meelevert. De LG G6 beschikt namelijk over 32GB opslagruimte, wat hierdoor minder is dan de concurrentie. Gelukkig hoeft dit in de praktijk geen groot probleem te zijn omdat je het geheugen gewoon uit kunt breiden met een geheugenkaart.
We willen nog wel een ander opmerkelijk feitje aan het licht brengen. In Europa is de LG G6 duidelijk minder compleet dan wanneer je hem in bijvoorbeeld Zuid-Korea haalt. Het gaat hier niet om kleine verschillen, want zo is de Koreaanse versie voorzien van 64GB opslagruimte en is er DAC. Deze technologie zorgt voor een verbeterde geluidskwaliteit en hierdoor kun je nog meer genieten van je muziek. Daarnaast mist de Europese G6 ondersteuning voor draadloos opladen. Destemeer is het opmerkelijk dat de Koreaanse LG G6 eenzelfde adviesprijs heeft als die in Europa. Het is jammer dat LG onderscheid maakt in de versies. Het kon twijfelaars tussen de S8 en G6 mede hiermee over de streep trekken. Ideetje voor de LG G7 dan maar?
LG voorziet de LG G6 van Android 7.0 Nougat. Het is jammer dat LG niet direct Android 7.1.X Nougat heeft meegeleverd. Echter is dit bij de andere fabrikanten niet heel anders. Zo worden ook de P10 en Galaxy S8 voorzien van 7.0. LG heeft een vrij goede naam omtrent het updatebeleid naar nieuwere Android-versies. We verwachten dan ook wel de update naar de nieuwe versies van Nougat en natuurlijk Android O zullen volgen.
Beoordeling
LG sloeg de plank mis met de LG G5, de modules waren een leuk idee, maar de consument zag al snel de meerwaarde er niet in. Ook een tussenmodel, de LG G5 SE, wist het imago van de G5 niet meer te redden. Met de G6 gooit LG het nu over een hele andere boeg. Geen modules, geen verwisselbare accu, geen grote verrassingen maar wel een compleet toestel met ook de dual-camera en een schitterend display. Het 18:9 display went snel en teruggaan naar een ‘traditioneel’ beeldscherm voelt weer ‘vreemd’.
We missen wel de verwisselbare accu en de LED-notificatie. Wel krijgen we weer de FM-radio (iets wat tegenwoordig veel toestellen moeten missen) en is het toestel waterbestendig. Ook het Always On Display doet het verder goed en de vingerafdrukscanner is prettig in het dagelijks gebruik, net als Knock On overigens.
De LG G6 hebben we ervaren als een erg prettig, handzaam toestel die doet wat het moet doen en ook echt uitblinkt qua design en afwerking. Jammer daarvan is dat de Koreaanse fabrikant onderscheid maakt tussen de Europese versie en het Koreaanse model. Dan de prijs, die ligt weliswaar 50 euro lager dan bij de Galaxy S8, met 749 euro is het een dure smartphone. LG kennende zakt de prijs al na enkele maanden en wanneer dat gebeurd is, heb je aan de LG G6 echt een hartstikke goed toestel waar je niet snel spijt van zult krijgen. Maar ook met die hoge prijs blijft de G6 een voortreffelijke smartphone.
Via onderstaande button vind je op de LG G6 smartphone-pagina alle prijzen, specificaties en meer informatie over deze smartphone.
LG G6
-
9.3/10
-
9/10
-
9.1/10
-
8.9/10
-
8.9/10
-
8.3/10
Beoordeling
Pluspunten
- Mooi, robuust design
- Waterbestendig
- Belkwaliteit
- Scherm
- FM-radio aanwezig
- Knock-On
- Vingerafdrukscanner
- Camera, met vele mogelijkheden
Minpunten
- Geen LED-notificatie
- Batterij niet meer verwisselbaar
- Hoge adviesprijs
- Front-camera in verschillende situaties
- Europees model minder uitgebreid
- Geen uitgebreid verkooppakket