Vorig jaar februari lanceerde Honor de 5X. Deze maand werd het portfolio van de Chinese fabrikant uitgebreid met de Honor 6X. Het toestel is voorzien van een dual-camera, een metalen behuizing en nog veel meer. DroidApp test de smartphone in de Honor 6X review.
Honor 6X review
De Honor 6X is een smartphone met een stijlvol design, iets wat we gewend zijn van de Chinese fabrikant. Het dochterbedrijf van Huawei weet net als Huawei zelf smartphones te maken met een erg goede afwerking. Op het eerste gezicht lijkt dit ook het geval te zijn bij de Honor 6X, de opvolger van de Honor 5X (review). We hebben de afgelopen tijd rondgelopen met de Honor 6X en we bespreken onze bevindingen in de Honor 6X review.
Design en interface
Aan de voorzijde heeft de Honor 6X een 5,5 inch Full-HD display met daarboven een LED-notificatie, een speaker, 8 megapixel front-camera en sensoren. De achterkant biedt een 12 megapixel dual-camera, de flitser en de vingerafdrukscanner. Bij de 6X vinden we aan de onderzijde twee grilles, waarbij één voor de luidspreker is en achter de andere grille de microfoon schuilgaat. De volumetoetsen en power-button vinden we aan de rechterkant, aan de linkerkant het slot voor twee simkaarten of één simkaart en een geheugenkaart. De 3,5 millimeter hoofdtelefoon-aansluiting vinden we aan de bovenzijde.
Bij het bekijken van de smartphone valt op hoe strak dit toestel ook weer is. De afwerking is dik in orde en het toestel voelt degelijk aan met de metalen behuizing. Wat wel opvalt is dat de screenprotector die vanuit de fabriek op het scherm wordt geplakt, niet het hele scherm bedekt. Dit merk je ook tijdens het bedienen, als je aan de zijkant veegt.
Het toestel biedt een speciale oogcomfort-modus. Deze kan je inschakelen bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Het blauwe licht van het beeldscherm wordt dan gefilterd, wat beter en rustiger is voor de ogen.
EMUI
De Honor 6X is sinds deze maand op de markt gebracht en het is jammer dat we dan op het toestel nog EMUI 4.1 vinden. De telefoon draait namelijk nog op Android 6.0 Marshmallow, daar waar Huawei enige tijd geleden bijvoorbeeld de Huawei Mate 9 lanceerde met Android 7.0 Nougat en het nieuwe EMUI 5.0. Weliswaar wordt in het tweede kwartaal van dit jaar de update naar Nougat verwacht, het plaatje was helemaal perfect als direct Nougat op de smartphone was geïnstalleerd. EMUI 5.0 heeft namelijk zoveel meer te bieden dan EMUI 4.1.
Net als bij eerdere toestellen van Honor en Huawei is er met deze versie van EMUI geen aparte app-drawer. De icoontjes voor de apps en de widgets staan verspreid over de verschillende homescreens en ogen wat aan de grote kant. Vanuit de notificatiebalk vind je snel je notificaties en kan je de snelle instellingen bedienen. Wat opvalt is dat de helderheid van het beeldscherm hoog is en dat deze ook in (direct) zonlicht nog prima afleesbaar is.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Bellen met de Honor 6X gaat prima. De persoon aan de andere kant van de lijn is duidelijk te horen. Bij de 6X heb je beschikking over het 2G-, 3G- en 4G-netwerk. Uit onze testen blijkt dat de Honor 6X veel meer moeite heeft met het overschakelen naar 4G, dan bijvoorbeeld de LG G4. Het toestel blijft dan langer hangen op H+. Dit ervaren we op meerdere momenten, op meerdere locaties. Voor internet is het toestel uitgerust met ondersteuning voor WiFi 2.4GHz. Helaas is er geen mogelijkheid om met een WiFi 5GHz te verbinden. Dit is iets wat we vaker zien bij toestellen in deze prijsklasse.
We hebben het eerder gezien bij Honor/Huawei-toestellen; Link+. Dankzij deze functie schakelt de telefoon automatisch over tussen WiFi en mobiele data als je binnen of juist buiten het bereik van het desbetreffende netwerk bent. WiFi wordt automatisch ingeschakeld als een bekende locatie wordt genaderd. Andere specificaties qua connectiviteit zijn Bluetooth.
Internetten met de Honor 6X verloopt via de voorgeïnstalleerde Chrome browser. Mocht deze je niet bevallen, kun je altijd uit de Play Store een andere browser downloaden.
Multimedia: muziek en film
Aan de onderzijde van de Honor 6X is een speaker geplaatst voor muziek. Het geluid kan luid genoeg en weet het geluid goed over te brengen. In het overzicht met apps vinden we ook een FM-radio. Zodra je een hoofdtelefoon aansluit kan het luisteren naar radiozenders beginnen. De hoofdtelefoon dient namelijk als antenne.
Het beeldscherm van de Honor 6X toont de beelden in Full-HD resolutie en doet dit goed. Ook op een zonnige dag is de afleesbaarheid dik in orde. De kleuren spatten van het scherm en zijn kleurgetrouw. De 6X leent zich dus prima voor het bekijken van een filmpje.
Camera: foto’s en video’s
Anders dan bij zijn voorganger, de 5X, is de Honor 6X voorzien van een dual-camera. Deze heeft een LED-flitser en is voorzien van de mogelijkheid om in Full-HD te filmen. We hebben uiteraard in de afgelopen tijd veel foto’s gemaakt. We kunnen concluderen dat de fotokwaliteit van de smartphone erg goed is.
De kleuren worden natuurgetrouw vastgelegd en bevatten veel detail. Wat ons opvalt is dat bij grote contrastverschillen het toestel niet snel de neiging heeft om het beeld onder te belichten. Wel is de kwaliteit van foto’s in de avonduren maar matig. We zien dit vaak bij toestellen in deze prijsklasse. Ze bevatten relatief veel ruis.
Bekijk alle foto’s die gemaakt zijn met de Honor 6X in het fotoalbum
Je bereikt het menu met instellingen in de Honor 6X door in de camera-app naar links te vegen. Daar vind je onder andere de optie om de resolutie aan te passen, het sluitergeluid uit te schakelen, de locatiegegevens bij de foto op te slaan en nog veel meer. Door naar rechts te vegen kan je live filters toepassen over je foto’s. De gemaakte beelden bekijk je in de galerij-app.
Video
Video’s maken kan natuurlijk ook met de Honor 6X. De hoogst instelbare resolutie is Full-HD. Net als bij de foto’s valt op dat de video’s goed opgenomen worden. De beelden zijn natuurgetrouw, voorzien van rijke kleuren en ook qua doortekening zit het wel goed.
Overige mogelijkheden
De Honor 6X is uitgerust met nog een aantal extra features en mogelijkheden. Deze sommen we voor je op in dit hoofdstuk van de Honor 6X review.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner van de Honor 6X zit aan de achterkant van het toestel, zoals we van de Chinese fabrikant gewend zijn. Je kunt meerdere vingers toevoegen om het toestel mee te ontgrendelen, of juist bepaalde acties te bevestigen. Handig voor je bankier-app, het bevestigen van een aankoop in de Play Store of voor andere acties. Je kunt bijvoorbeeld met de vingerafdrukscanner ook het notificatiepaneel naar beneden vegen. De vingerafdrukscanner van de Honor 6X reageert onwijs snel en is nauwkeurig.
Features, tools en meer
De Honor 6X bevat weinig bloatware. In het mapje met tools vinden we nuttige apps. Denk aan een calculator, de FM-radio, de zaklamp en een kladblok. Ook is er een spiegel waarbij gebruik gemaakt wordt van de front-camera. Er is verder een kompas aanwezig en je kunt de recorder gebruiken. Op de Honor 6X vind je zoals we gewend zijn van EMUI een app waar je het thema desgewenst van de smartphone kunt aanpassen.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De Honor 6X is een absolute uitblinker als we het hebben over het uithoudingsvermogen. Zo kunnen we de accu van het toestel wel omschrijven. De accucapaciteit bedraagt 3340 mAh en weet het erg lang uit te houden. Bij erg intensief gebruik is de batterij nauwelijks in een dag leeg te krijgen. We halen hier ook met gemak anderhalve dag met intensief gebruik. Minimaal twee dagen is zeker mogelijk bij relatief normaal gebruik. De screen-on-time is indrukwekkend; we haalden gemiddeld 5 uur en 40 minuten schermtijd met nog 9 procent accu over.
Onder de motorkap van de Honor 6X bevindt zich een Kirin 655 octa-core processor van Huawei zelf. Deze processor levert een rekenkracht van 4x 2.1 GHz en 4x 1.7 GHz. We merken in het dagelijkse gebruik geen overdreven snelle prestaties. We hebben met regelmaat wat haperingen ontdekt en dan met name in de camera-app die met regelmaat vast blijft hangen. In principe zou dit met een software-update opgelost moeten zijn, maar soepel liep het niet.
Het geheugen van de smartphone bedraagt 32GB en kan uitgebreid worden met een geheugenkaart. Netjes, voor deze prijsklasse. Er is verder 3GB RAM-geheugen beschikbaar bij de Honor 6X. Jammer is wel dat je bij het simslot kiest voor een tweede simkaart of een geheugenkaart.
Beoordeling
De Honor 6X is een smartphone met een erg strak design, zoals we dat gewend zijn van de Chinese fabrikant. Het bedrijf heeft de afwerking weer uitstekend op orde en heeft een waardevolle opvolger uitgebracht voor de Honor 5X. De camera van de 5X was erg teleurstellend en de Honor 6X heeft een camera die er met kop en schouder bovenuit steekt. Het scherm is van goede kwaliteit en de accu is absoluut het hoogtepunt van de 6X.
De stabiliteit in de prestaties zijn geen grote belemmering, maar zijn wel storend. Hier kan een software-update hopelijk nog wat aan verbeteren. De concurrentie is enorm in deze prijsklasse, zelfs uit eigen huis. Want sinds vorige week is bijvoorbeeld de Huawei P8 Lite (2017) te koop. Deze draait, in tegenstelling tot de 6X, wel op Android Nougat direct vanuit de doos en EMUI 5.0. De update komt voor de 6X wel, maar laat nog op zich wachten. Kort gezegd; de Honor 6X is gewoon een prima smartphone, maar met wat schoonheidsfoutjes.
De Honor 6X kost 249 euro en is verkrijgbaar bij vMall, de eigen webwinkel van Honor en Huawei. Een overzicht van specificaties en gerelateerd nieuws vind je op de smartphone-pagina via onderstaande button.
Honor 6X
-
9/10
-
7.5/10
-
8.5/10
-
6.9/10
-
9.5/10
-
7.9/10
Beoordeling
Pluspunten
- Camera
- Uithoudingsvermogen
- Beeldscherm
- Design en afwerking
- Vingerafdrukscanner
Minpunten
- Moeite met overschakelen naar 4G
- Verouderde software vanuit de doos
- Geen dual-sim én geheugenkaart
- Geen ondersteuning 5 GHz WiFi
- Geen snelheidsmonster