Een groot aantal sport-apps vergroten de kans op blessures. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Steven Vos van de TU Eindhoven. Sport-apps zijn erg populair; eerder werd al bekend dat 46 procent van de Nederlanders een sportapp gebruikt tijdens het sporten.
Sport-apps en blessures
Hoogleraar Steven Vos van de Technische Universiteit Eindhoven ziet een toename in het aantal blessures. De oorzaak zou hierbij liggen bij de sport-apps die de kans op blessures vergroten. Dit blijkt uit het onderzoek van Vos en zijn collega’s. Vos meldt dat sport-apps zelfs gezondheid misbruiken als verkoopargument.
De research die al bekend is, is vooral gedaan op topsportgebied. Het onderzoek van de hoogleraar zou gericht zijn op de ‘gewone mens’. Hiertussen zit een groot verschil volgens Vos. Meer dan 80 procent van de hardlopers zou stoppen met hardlopen als gevolg van blessures, ook het gebrek aan motivatie, ervaring en kennis wordt genoemd als reden om te stoppen met sporten.
Eén groep
Het probleem met sport-apps is dat deze applicaties de sporters zien als een homogene groep. Hierdoor wordt het nut beperkt, zo stelt de hoogleraar in zijn intreerede aan de TU/e. De huidige toepassingen besteden te weinig aandacht aan het bevorderen van de gezondheid. De apps zijn vooral gericht op prestatieverbetering. Het voorkomen van blessures is geen doel van de apps.
De sporthoogleraar onderzoekt nu de mogelijkheden voor een intelligente sport-app met een gepersonaliseerde benadering voor hardlopers. Middels enkele vragen kan er een profiel ontstaan, gericht op de desbetreffende gebruiker. Ook verschijnt hierbij een trainingsschema met doelen en mogelijkheden.
Sport-applicaties zijn erg populair onder Nederlanders. Van de Nederlandse sporters blijkt uit eerder onderzoek dat 46 procent gebruik maakt van een applicatie. Ook maken we graag gebruik van activity-trackers zoals de Fitbit en wearables zoals een smartwatch.
Lees ook: