De Huawei P9 Lite is het kleine zusje van de Huawei P9, de toestellen werden op hetzelfde moment aangekondigd. Ook op het gebied van specificaties zijn de verschillen marginaal. Waar blinkt de Huawei P9 Lite in uit en hoe werkt dit toestel in de praktijk? DroidApp zocht het voor je uit in de Huawei P9 Lite review.
Huawei P9 Lite
De Huawei P9 is een uitstekend toestel zoals je in onze review hebt kunnen lezen met dubbele camera’s en een uitstekende performance. Bij de Huawei P9 Lite is er gekozen voor een enkele camera maar wel met nagenoeg dezelfde specificaties. De P9 Lite richt zich dan ook op de consument met een middelgroot budget. Voor ongeveer 300 euro krijg je een Kirin 650 processor en een ruime 3GB aan werkgeheugen. In het toestel kun je tevens gebruik maken van twee simkaarten.
Verkooppakket
De Huawei P9 Lite wordt geleverd met een aantal extra’s. Zo vinden we in de doos een setje headphones, maar ook boekjes met informatie. Een USB laadadapter en kabel mogen niet ontbreken en verder vinden we nog een screenprotector die het scherm beschermt tegen krassen of andere beschadigingen.
Design en Interface
Wanneer we de Huawei P9 Lite oppakken valt het ons op hoe licht het toestel is. De P9 Lite is vierkant met keurig afgeronde hoeken. Dankzij deze hoeken ligt de telefoon ook comfortabel in je handpalm.
Aan de voorzijde vinden we naast het 5,2 inch display ook de 5 megapixel front-camera. Naast de frontcamera bevinden zich de lichtsensor en luidspreker voor telefoonoproepen. Helemaal rechts van de luidspreker zit een kleine, maar zichtbare notificatie-LED. Aan de onderzijde van de telefoon vinden we de microfoon en luidspreker. Daarnaast vinden we een Micro-USB aansluiting voor het laden en overzetten van data.
Aan de linkerzijde vinden we één tray voor zowel de Nano-simkaart als Micro-SD geheugenkaart. De sleuf voor de geheugenkaart kan ook gebruikt worden voor een tweede (micro) simkaart. Rechts van het toestel vinden we de volumeknoppen en de aan- uitknop die zich makkelijk laten bedienen.
Wie graag muziek luistert kan zijn hoofdtelefoon met 3,5 mm aansluiting probleemloos aansluiten aan de bovenzijde van de P9 Lite. Op de achterkant zijn nog een aantal features te vinden zoals de 13 megapixel camera, LED-flitser en vingerafdrukscanner.
Interface
Huawei levert de Huawei P9 Lite met het zeer complete EMUI 4.1, dit is de meest recente versie van de gebruikersinterface van Huawei. Deze interface werkt prettig maar kent wel wat omslachtige menu’s net zoals bij de ‘normale’ P9 het geval is. Zo bevinden de batterij en datum en tijd instellingen zich onder “Geavanceerde instellingen” in het instellingen menu.
Door de statusbalk naar beneden te trekken krijg je snel toegang tot instellingen zoals het in- en uitschakelen van WiFi of Bluetooth. Tik je op het tabblad “Meldingen” dan krijg je de notificaties te zien die er op je P9 Lite zijn binnengekomen.
Applicaties worden in EMUI 4.1 naast elkaar op het hoofdscherm geplaatst. Je kunt door de verschillende schermen scrollen door naar links of rechts te vegen. Heb je wel eens een iPhone gebruikt dan zal deze manier van werken je bekend voorkomen. Het is mogelijk om de achtergrond van het startscherm en vergrendelingsscherm te personaliseren. Dit doe je door de achtergrond wat langer in te drukken. Ook kun je op deze manier widgets toevoegen aan het startscherm.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Bellen is waar mobiele telefoons voor gemaakt zijn en met de Huawei P9 Lite is dat geen enkel probleem. We verstaan onze gesprekspartner prima en aan de andere kant van de lijn zijn we ook duidelijk te verstaan. De dialer is zakelijk, overzichtelijk en geeft snel toegang tot je contacten. Over de contacten-app zijn we wat minder tevreden, daar is het niet mogelijk om alleen contacten te tonen met een telefoonnummer. Hierdoor worden ook e-mailadressen en dergelijke door elkaar getoond.
Het sturen van berichtjes in de vorm van SMS of WhatsApp’jes is geen enkel probleem op de P9 Lite. Standaard vinden we op de P9 Lite het Huawei Swipe toetsenbord, die enige gewenning vereist. Mocht je niet overweg kunnen met dit toetsenbord dan kun je altijd een andere downloaden uit de Play Store. Wat wel opvalt is dat we vrij vlot op de home-knop drukken die onder de spatiebalk zit.
Internetten kan uitstekend op de Huawei P9 Lite die van de meeste internet technieken is voorzien. Zo kun je razendsnel DroidApp lezen over 4G of via een 2.4GHz WiFi netwerk. Wat ontbreekt op de P9 Lite is de mogelijkheid om met 5GHz draadloze netwerken te verbinden waarmee je theoretisch nog hogere snelheden behaalt. Standaard wordt de P9 Lite geleverd met de Chrome browser maar die kun je vervangen door bijvoorbeeld Opera of Firefox.
Naast 4G en 2.4GHz WiFi heeft de P9 Lite ook verbindingsmogelijkheden voor Bluetooth, NFC en kun je probleemloos navigeren via GPS. Voor het verbinden met zakelijke netwerken is het binnen Android mogelijk om een VPN-verbinding op te zetten.
De Huawei P9 Lite kan gebruikt worden als Dual-SIM telefoon waarmee je op twee nummers tegelijkertijd bereikbaar bent. Voor beide nummers kun je aparte beltonen instellen. Het is ook mogelijk om te kiezen via welke simkaart je wilt internetten en welke je standaard wilt bellen.
Multimedia: muziek en film
Even een lekker stukje muziek luisteren met de Huawei P9 Lite, het kan op diverse manieren. Zo kun je de interne luidspreker gebruiken voor het afspelen van je favoriete tracks. Het geluid wat de luidspreker weet te produceren is goed te noemen, klinkt warm en is prettig om naar te luisteren. Met de meegeleverde oordopjes kun je ongestoord muziek luisteren, al is het draagcomfort van deze dopjes voor ieder persoon verschillend. Je kunt zonder problemen je eigen hoofdtelefoon aansluiten via de 3,5 millimeter poort aan de bovenzijde van de telefoon.
Op de P9 Lite vinden we apps als Google Play Music om muziek te luisteren, ook de standaard muziekspeler mag niet ontbreken. Wie graag naar FM-radio luistert kan met dit toestel prima uit de voeten, want door een hoofdtelefoon aan te sluiten kun je de radio functie gebruiken.
Het beeldscherm van de P9 Lite levert levendige kleuren en biedt tal van opties om de weergave te optimaliseren. Zo kun je via de instellingen de kleurtemperatuur aanpassen en de lettergrootte wijzigen. Aan applicaties geen gebrek voor het kijken van films. Standaard zijn Google Play Films en YouTube aanwezig op de telefoon. Vanuit de Play Store kun je nog veel meer apps downloaden.
Camera: foto’s en video
Waar de Huawei P9 het met twee lenzen doet doet de P9 Lite het met één. We zijn positief verrast door de kwaliteit van de foto’s met dit toestel want de doortekening is goed. De focus snelheid is dik in orde en ook de kleuren komen natuurgetrouw over.
De camera-app van Huawei zit tegenwoordig boordevol modi zoals nachtmodus, tijdsverloop en schoonheidsmodus. Uiteraard vinden we ook de pro-foto modus terug op de P9 Lite. Met deze modus bepaal je zelf op welk punt je focust en welke ISO waarde je gebruikt. Met een beetje proberen kan je soms betere resultaten behalen dan de standaard modus!
Het toestel beschikt over een 5 megapixel front-camera waarmee je prima selfies kunt schieten. We hebben met de P9 Lite een aantal foto’s gemaakt zodat je zelf de kwaliteit kunt beoordelen. Bekijk alle foto’s in ons Huawei P9 Lite Flickr album.
Over de videocamera zijn we tevreden, de maximale resolutie is 1920 bij 1080 pixels. Dat is geen 4K maar wel Full HD en voor deze prijsklasse normaal. Voor de videocamera vinden we ook een pro videocamera modus in het menu. Hiermee kun je voordat je gaat filmen de witbalans en scherpstelmodus aanpassen. Hieronder kun je een video-sample bekijken gemaakt met de Huawei P9 Lite.
Overige mogelijkheden
De Huawei P9 Lite houdt een oogje in het zeil als het gaat om je dagelijkse beweging. Standaard is er een stappenteller actief die vrij nauwkeurig bijhoudt hoeveel stappen je zet. De stappenteller is onderdeel van de Huawei Gezondheid app. In die applicatie kun je grafieken opvragen en fitness activiteiten bijhouden.
Telefoonbeheer
Met Telefoonbeheer van Huawei kun je je smartphone ontdoen van allerlei rommel. Zo worden cache bestanden opgeschoond en de beste instellingen voor de P9 Lite gekozen. Ook kun je woorden toevoegen aan een intimidatiefilter zodat vervelende contactpersonen meteen gefilterd worden. Daarnaast kun je per applicatie toegang tot het internet verlenen en het totale gebruik bekijken. Via het meldingencentrum pas je notificatievoorkeuren per applicatie aan, handig als je bijvoorbeeld even geen notificaties wilt ontvangen van een specifieke applicatie.
Thema’s
Wie van personaliseren houdt kan de P9 Lite naar hartelust vormgeven, de Thema applicatie is hierbij van essentieel belang. In deze app vind je naast thema’s ook ringtones en icoontjes voor je nieuwe Huawei P9 Lite. In ons tip bericht vind je overigens nog veel meer handigheidjes voor de Huawei P9-serie.
Vingerafdrukscanner
Aan de achterzijde van de P9 Lite vinden we de vingerafdrukscanner, bij de installatie van de smartphone wordt al gevraagd of je een vingerafdruk wilt registreren. Met je vingerafdruk kun je vervolgens het toestel ontgrendelen of apps bedienen. De reactiesnelheid van de vingerafdrukscanner is dik in orde en weet eigenlijk altijd de vingerafdrukken te herkennen.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Onder de motorkap van de Huawei P9 Lite vinden we een Kirin 650 octa-core processor. Naast acht rekenkernen voor het serieuze rekenwerk beschikt het toestel ook over een ruime 3GB aan werkgeheugen. Met deze hoeveelheid geheugen kun je zonder problemen meerdere applicaties open laten staan zonder dat het toestel traag wordt. Traagheid hebben we dan ook niet gemerkt met de Huawei P9 Lite, het spelen van games maar ook surfen op het internet gaat het toestel probleemloos af.
Voor applicaties, muziek, films en documenten is standaard 16GB ruimte aanwezig. Na aftrek van het Android 6.0 besturingssysteem is er nog circa 8GB ruimte over voor de gebruiker. Hoewel je de P9 Lite kunt uitbreiden met een MicroSD-kaart valt de ruimte wat tegen als je het toestel als Dual-SIM smartphone gebruikt.
Positief verrast zijn we door de uitstekende batterijprestaties die het toestel met zijn 3000 mAh accu weet te halen. Bij normaal gebruik halen we een scherm-aan-tijd van 5:30 uur en gaat de batterij twee werkdagen mee. Volledig laden doet het toestel in ongeveer twee uur tijd met de standaard meegeleverde adapter.
Beoordeling
Met de Huawei P9 Lite heb je voor 299 euro een uitstekend toestel in je broekzak waarmee je op twee nummers tegelijkertijd beschikbaar kunt zijn. Het handzame formaat en lichte gewicht van de P9 Lite betekenen niet dat er bezuinigd is op prestaties. Het 5,2 inch beeldscherm levert rijke kleuren en de camera produceert prima plaatjes.
Minder vinden we de hoeveelheid ruimte die er overblijft van de 16GB opslagruimte, met 8 gigabyte is het voor een dual-SIM gebruiker al snel nodig om overbodige bestanden verwijderen. Wie minder eist van zijn smartphone zal hier doorgaans minder snel tegenaan lopen. Jammer is ook dat we 5GHz WiFi ondersteuning moeten missen.
De Huawei P9 Lite werd in mei van dit jaar geïntroduceerd en dat betekent voor de prijs dat deze inmiddels al wat gedaald is. Het toestel is nu al verkrijgbaar voor ongeveer 285 euro ten opzichte van de introductieprijs. Op onze toestelpagina van de Huawei P9 Lite vind je de specificaties maar ook prijzen en andere nieuwsartikelen over deze smartphone.
Lees ook: Huawei P9 Lite tips
Huawei P9 Lite
-
8.6/10
-
8/10
-
7.8/10
-
8/10
-
8.8/10
-
8.1/10
Beoordeling
Pluspunten
- Prestaties
- Lichtgewicht
- Dual-SIM of geheugenkaart
- Uithoudingsvermogen batterij
- Vingerafdrukscanner
Minpunten
- Geen 5GHz WiFi
- Weinig ruimte over van 16GB