Of we nou naar ons werk gaan of op visite, we verplaatsen ons met grote regelmaat. De één doet dat met het openbaar vervoer, de ander met de auto. Inmiddels rijden er zo’n acht miljoen auto’s in Nederland. DroidApp zet de twaalf meest onmisbare Android-applicaties voor in het verkeer voor je op een rij.
Auto apps
Files horen eenmaal bij het autorijden, maar de auto brengt ons wel in veel gevallen van A naar B. We hebben een overzicht gemaakt met meer dan twaalf onmisbare applicaties die onmisbaar zijn voor in het verkeer. Als automobilist zijnde kan je niet alleen veel voordeel halen uit deze apps, je kunt ook nog eens slim geld besparen met een aantal apps en duidelijk inzicht krijgen in het verbruik en de kosten van je auto.
Flitsmeister
Flitsmeister geeft je een actueel overzicht met de files en flitsers van dit moment. Niet alleen in Nederland is Flitsmeister te gebruiken, ook in België kunnen we dankzij Flitsmeister geld besparen door ‘vallende sterren’ langs de weg. Tevens zijn de ontwikkelaars bezig met een Europese uitrol van Flitsmeister. Zowel voor vaste flitspalen, mobiele flitsers en trajectcontroles is Flitsmeister een onmisbare applicatie op je telefoon.
HERE
In tientallen landen van over de hele wereld offline navigeren, dat kan met de gratis app HERE. HERE is ontwikkeld door een team van oud Nokia-medewerkers en heet sinds enige tijd eigenlijk Here WeGo. Je kunt kaarten per land of regio downloaden en vervolgens met gesproken instructies offline navigeren. Gebruik je HERE online? Dan houdt de applicatie ook rekening met files en verkeersopstoppingen. HERE kan ook gebruikt worden om met het openbaar vervoer te reizen of lopend je route te volgen. Handig aan HERE is dat tijdens het rijden de maximum snelheid weergegeven wordt, iets wat bij Google Maps gemist moet worden.
Google Maps
Google Maps blijft een handige applicatie; sinds enige tijd kan je ook een omgeving offline opslaan op het geheugen van je telefoon of tablet. Wel blijft de kaart (maar) 30 dagen bewaard, waarna je hem desgewenst opnieuw moet downloaden. Ook Google Maps houdt rekening met files en ongelukken en geeft bij locaties ook reviews, openingstijden en foto’s weer. Naast reizen per auto, openbaar vervoer of lopend kan je ook met de fiets je route plannen. Google Maps heeft een handige functie genaamd Street View waarmee je alvast je plaats van bestemming of je route op straatniveau kunt bekijken. Tevens wordt sinds kort aangegeven waar radarcontroles staan en kun je uitgebreide mogelijkheden terugvinden voor de lijsten.
Fuelio
Fuelio is eerder overgenomen door de ontwikkelaars van de navigatie-app Sygic. Het grote voordeel aan Fuelio is dat de applicatie volledig gratis is en vrij is van advertenties. Misschien is dit wel de echte must-have app voor de automobilist. Je kunt er nauwkeurig je kosten bijhouden rondom je auto. Als je bij iedere tankbeurt in de app noteert wat de literprijs is en hoeveel liter je hebt getankt, krijg je na een tijdje een mooi overzicht met statistieken en grafieken te zien. Fuelio is daarnaast handig om kosten te noteren voor bijvoorbeeld de APK of de onderhoudsbeurt. In Fuelio kan je herinneringen instellen op basis van een kilometerstand of datum, bijvoorbeeld dat je auto gekeurd moet worden of een beurt nodig heeft. Ook kan je een maandelijkse herinnering instellen voor bijvoorbeeld het controleren van de bandenspanning of de olie.
DirectLease Tankservice
We weten allemaal dat de brandstofprijzen langs de snelweg hoger liggen dan bijvoorbeeld tankstations op een industrieterrein. Toch kan de prijs een liter Euro 95, diesel of LPG nog flink verschillen per pompstation in eenzelfde plaats. Met de DirectLease Tankservice app krijg je direct te zien waar je het goedkoopste kunt tanken. Daarnaast wordt ook de verwachting voor de prijs van morgen bij verschillende tankstations gegeven. Ook eventuele voorzieningen zoals een wasstraat, verse broodjes of 24 uur-service worden getoond indien aanwezig. Een erg handige applicatie waarmee je zomaar een paar cent per liter kunt besparen door twee straten verder te rijden.
Parkopedia
Parkopedia is een combinatie van de online encyclopedie Wikipedia en de naam parkeren. Over meer dan 52 landen en 38 miljoen parkeerplaatsen vind je een overzicht met de prijzen van de parkeerplaatsen en hoeveel capaciteit er is. Natuurlijk kan je ook in Nederland gebruik maken van Parkopedia. Je ziet de prijzen per uur, per 24 uur en ook zie je de openingstijden en het adres. Als gebruiker kan je de locatie ook beoordelen en een eigen foto toevoegen. Met je bijdragen kan je punten sparen die je vervolgens kunt inwisselen voor premium-functies in de app, zoals de realtime beschikbaarheid van parkeerplaatsen en meer filtermogelijkheden. Lees ook de Parkopedia review.
Vehicle Dashboard Symbols
Mocht je even niet meer weten wat dat ene lampje op je dashboard ook alweer voor betekenis had; dan is de app Vehicle Dashboard Symbols een uitkomst. Deze applicatie geeft een korte maar duidelijke uitleg bij de symbolen die op kunnen duiken op het instrumentenpaneel. Handig als je de handleiding van je auto niet in je buurt hebt.
Parkmobile
Vergeet het kleingeld wat je nodig hebt voor het parkeerautomaat. Tegenwoordig kan je gewoon betaald parkeren met je smartphone. Je start op je telefoon in bijvoorbeeld de Parkmobile app de tijd dat je begint met parkeren en klokt uit als je weer weggaat. Een voordeel hiervan is dat je niet meer hoeft te betalen dan nodig is. Mocht de maximale toegestane parkeertijd bereikt worden dan kan de Parkmobile je een melding hiervan sturen. Het registreren is voor één kenteken gratis. We raden je wel aan direct na het registreren de SMS-notificaties uit te schakelen, want daarvoor moet je betalen.
ParKing
Na een dagje shoppen vergeten waar je ook alweer je auto had geparkeerd? Met de app ParKing is dit niet langer meer een probleem. In de ParKing app kun je de (GPS-) locatie opslaan van waar je je auto hebt geparkeerd. Als je je auto zoekt kan je in de applicatie offline navigeren naar je auto middels het kompas of de app laat je navigeren naar je auto via een externe app zoals Google Maps. Met ParKing kun je ook automatisch de parkeerlocatie opslaan door de app te koppelen met de Bluetooth van je auto.
Waze
Waze is een sociale navigatie-app en sinds enige tijd onderdeel van Google. Tijdens je reis kan je andere weggebruikers op de hoogte brengen van een controle, werkzaamheden of file. De navigatie wordt aangepast op basis van deze gegevens en ook kan je snel naar contacten navigeren of andere vooraf ingestelde locaties. Als vrienden ook Waze gebruiken kan je samen met hen reizen en zien hoe laat de rest aankomt op de plaats van bestemming. Tijdens het reizen met Waze kan je punten verdienen waarmee je weer hoger in de ranglijst komt te staan. Hoewel de app Waze ook inzicht geeft in de brandstofprijzen van tankstations is tijdens onze test gebleken dat deze informatie vaak verouderd is. Waze kan je wel vertellen waar je in de buurt van je bestemming kunt parkeren.
MAXS
Maxs is een applicatie van Nederlandse bodem en helpt je met het in de gaten houden van de maximum snelheid. Een handigheidje van Maxs is dat naast de maximaal toegestane snelheid en je huidige snelheid ook wordt getoond hoeveel een boete voor de huidige overschrijding zal kosten. Mocht je gepakt worden door ‘Oom Agent’ dan weet jij in ieder geval alvast wat het ‘geintje’ je gaat kosten.
Kenteken Opzoeken
Met de app Kenteken Opzoeken van Finnik heb je alle interessante informatie en gegevens van een auto binnen handbereik. De applicatie geeft je niet alleen informatie over je eigen auto, maar ook over andere auto’s. Hierdoor is de applicatie erg nuttig als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een occassion en wil bekijken hoeveel wegenbelasting je moet betalen, wanneer de APK verloopt en hoeveel brandstof de auto verbruikt. Je vult het kenteken in, waarna je het overzicht met de gegevens van de auto kunt raadplegen. Een nuttige en handige app!
ANWB Onderweg
Een applicatie die niet in het lijstje mag ontbreken is de ANWB Onderweg applicatie. Ook deze applicatie geeft een overzicht van files en flitsers, maar de app doet meer. Bij eventuele (komende) gladheid, weersomstandigheden en dergelijke vind je in de ANWB Onderweg app ook deze nuttige informatie. Ook vind je een beknopte reisplanner, de mogelijkheid om de ANWB Wegenwacht te bellen, oplaadplaatsen voor elektrisch laden op te zoeken en tankstations te vinden. Een uitgebreide en nuttige app.
Welke auto app is voor jou onmisbaar?
Welke Android-app is voor jou als automobilist onmisbaar? Laat het weten door een reactie onder dit bericht achter te laten.
Artikel laatst bijgewerkt op 12 oktober 2019