Sinds kerst 2014 loop ik met een Android Wear smartwatch om mijn pols. Mijn ‘gewone’ standaard horloge maakte plaats voor de LG G Watch R. Nu ruim een jaar later vond ik het tijd om mijn bevindingen met jullie te delen. Is een smartwatch echt zo handig, of is het vooral een gadget?
Android Wear ervaring na één jaar
De smartwatch zoals we die nu kennen is pas zo’n twee jaar oud. In de jaren tachtig brachten merken als Seiko en Casio slimme horloges uit die konden communiceren met een toetsenbord of met een computer. In de jaren erna is er veel veranderd en zo werd in juni 2014 Android Wear door Google aangekondigd. De wearable zoals we die nu kennen was geboren.
Samsung kwam met de Gear Live, Motorola met de Moto 360 en de eerste was LG met de LG G Watch. Qua vormgeving wist niet elke fabrikant erin te slagen om een smartwatch op een doorsnee horloge te laten lijken, zo viel de LG G Watch op door zijn vierkante scherm.
De LG G Watch werd opgevolgd door de LG G Watch R, een horloge dat qua uiterlijk goed in de buurt zit van de traditionele horloges. Zelf ben ik sinds december 2014 in het bezit van een LG G Watch R. Is een smartwatch onmisbaar? Waar kan je hem voor gebruiken? Is het echt nuttig? Vragen die ik me voor aanschaf ook afvroeg, nu ruim een jaar later bespreek ik mijn ervaringen.
In het begin
De LG G Watch R draagt prettig en omdat hij qua uiterlijk niet heel anders is dan een doorsnee horloge, went het snel. Een van de dingen waaraan ik toch wel moest wennen in het begin was dat je een trilling ontvangt bij een nieuwe melding. Je hoefde nooit meer iets te missen. Je bent dus altijd direct op de hoogte.
Nu beschouwen we het eigenlijk als normaal, maar toen de smartwatch net voet op aarde had gezet, keken mensen je raar aan als je zei dat je horloge aan het opladen was. Dit was ook een van de dingen waaraan ik in het begin moest wennen. Het batterijtje uit een normaal horloge gaat jaren mee, de accu van de smartwatch moet om de zoveel tijd opgeladen worden. Het gebeurde me met regelmaat in het begin dat het horloge leeg was. Inmiddels weet je niet beter en is het doodnormaal om een horloge op te laden om de zoveel tijd. Later in dit artikel kom ik uitgebreider terug op de accuduur.
Aanbod van apps
Toen ik in december 2014 de LG G Watch R pakte, was het aanbod apps nog maar magertjes. In het afgelopen jaar is dit toch wel flink veranderd. Diverse ontwikkelaars voorzagen hun apps van een update waarbij Android Wear-ondersteuning werd toegevoegd. Dit waren bijvoorbeeld Buienradar, Omroep Brabant, Skype, Flightradar24 en Shazam. Ook zijn er inmiddels stand-alone Android Wear apps.
Op mijn telefoon heb ik de Twitter-app Tweetings staan, die ook ondersteuning biedt voor Android Wear. Ik gebruik het werkelijk nooit. Niet alleen duurt het te lang, als ik wil antwoorden doe ik dat toch liever via mijn smartphone. Er zijn apps die ik wel zo nu en dan gebruik op mijn smartwatch. ING heeft ondersteuning voor Android Wear waardoor je snel het saldo van je bankrekening kunt opvragen. Google Maps kan routebeschrijvingen tonen op de smartwatch, maar ook dit ervaar ik niet als iets wat praktisch werkt. Autorijden met je telefoon in een autohouder werkt voor navigatie absoluut beter, al is het maar omdat je ogen langer van de weg gehouden worden als je je horloge onder de mouw van je jas vandaan moet schuiven.
Notificaties
Wanneer mijn smartphone in mijn zak zit, bijvoorbeeld tijdens het fietsen, merk je ook de toevoeging van een smartwatch. Ik hoor op de fiets niet altijd mijn telefoon als ik gebeld wordt, en dan maakt de trilling van de smartwatch mij hier toch alert op. Notificaties van apps als Pushbullet en natuurlijk de chat-apps Telegram en WhatsApp zijn snel af te lezen op de LG G Watch R.
Mocht je je smartphone thuis zijn vergeten, dan heb je je smartwatch alleen om de tijd op af te lezen. Dit omdat het horloge verbinding maakt via Bluetooth. Sinds medio 2015 kunnen de meeste smartwatches ook verbonden zijn via een eerder opgeslagen WiFi-netwerk. De smartphone en het horloge hoeven in dit geval niet met hetzelfde netwerk verbonden te zijn om meldingen door te krijgen. Onderweg (bijvoorbeeld in de auto of op de fiets) heb je hier echter veel minder aan.
Taal
Ideaal aan de smartwatch is dat je gewoon even snel, als het een geschikt moment is om je telefoon te pakken, een whatsappje te beantwoorden met een emoticon. Een nadeel is dat Android Wear tot op de dag van vandaag nog steeds niet in het Nederlands beschikbaar is. Daarnaast mis ik nog steeds een optie waarmee je bepaalde zinnen voor chat-apps vooraf kunt instellen, zodat je die snel kunt versturen als antwoord.
Wel kan je met je stem een bericht in het Nederlands beantwoorden. Het nadeel hiervan is dat in een rumoerige omgeving al snel andere woorden worden gehoord. Voor het geven van korte antwoorden via spraak is de spraakbesturing wel aardig goed te doen, maar voor het schrijven van een lange reactie minder. Dit komt mede doordat bij spraakbesturing er geen rekening gehouden wordt met leestekens zoals punten en komma’s. Een andere mogelijkheid is het tekenen of selecteren van een emoji.
Watch face
Watch faces zorgen er voor dat je de wijzerplaat kunt personaliseren. Ik heb lange tijd de stationsklok watch face gebruikt. Nu ben ik voor de afwisseling weer de ‘standaard’ analoge klok gaan gebruiken. Je kan gemakkelijk wisselen en je kunt kiezen uit de meest verschillende watch faces.
De mooie watch faces en de notificaties zijn niet altijd een voordeel. Nog steeds gebruik ik de wearable om de tijd af te lezen. Echter kan een interessante notificatie je doen vergeten om ook daadwerkelijk naar de tijd te kijken. Wel moet ik toegeven dat ik in het begin soms meerdere keren per dag wisselde van wijzerplaat, maar dat ik inmiddels gerust een week of twee met een watch face doe.
Prestaties
Het display is goed afleesbaar en ook de snelheid is goed. Wat wel jammer is, is dat je zelf de helderheid moet bepalen en dat er geen sensor in zit die automatisch de helderheid van het scherm aanpast aan de lichtomstandigheden.
Opladen
Opladen was voor mij misschien wel het meest wennen. In de 13 maanden dat ik de smartwatch heb merk ik dat de keuze tussen een ‘standaard’ watch face en een zelf gedownloade wijzerplaat veel verschil maakt. Ongeveer na anderhalve dag is de accu leeg, maar ook het aantal notificaties wat door moet komen is mede bepalend voor de accuduur. Wel is de LG G Watch R vrij snel weer opgeladen. Dit omdat de accu slechts 410 mAh bedraagt.
Het opladen gaat bij de LG G Watch R als volgt; je legt de smartwatch op een plaat, een zogenoemde cradle en op de cradle zit een Micro-USB poort. In een uurtje is het horloge volgeladen.
Conclusie
Ik ervaar de smartwatch niet als onmisbaar, maar wel een gadget die je nog luier maakt. Notificaties krijg je direct binnen op het horloge en de aanpasbare watch face is erg leuk. Apps gebruik ik zelf nauwelijks omdat ik dan net zo goed mijn smartphone erbij pak. De smartwatches staan nog steeds in de kinderschoenen; de schermresolutie zou zeker nog wat omhoog mogen, de accuduur zou verder verbetert mogen worden en de toevoeging van de Nederlandse taal zou zeer welkom zijn. Toch zou ik mijn smartwatch niet weg willen doen. Je hoeft immers nooit meer iets te missen.
Lees ook: Android Wear: 27 onmisbare apps voor je smartwatch