Begin september kondigde de Chinese fabrikant Huawei de Huawei G8 aan, de opvolger van de Huawei Ascend G7. Over de G7 waren we in onze review al erg enthousiast. Weet de Huawei G8 dit succes te evenaren of zelfs te overtreffen? In onze uitgebreide Huawei G8 review lees je alles over deze stijlvolle smartphone.
Huawei G8
Tijdens de IFA in Berlijn heeft Huawei de Huawei G8 aangekondigd. Vorig jaar december publiceerde we de uitgebreide Huawei Ascend G7 review en nu is het tijd voor de opvolger.
De Huawei Ascend G7 was voor die tijd erg groot, maar in het afgelopen jaar is er veel veranderd en mag de smartphone voor velen gerust wat groter zijn. Toch is de Huawei G8 anderhalve millimeter korter en bijna een millimeter smaller maar is hij even dik (7,5 millimeter). Echter is de Huawei G8 op papier op vrijwel alle fronten verbeterd. We nemen de Huawei G8 mee op review-reis.
Verkooppakket
De Huawei G8 zit ‘verstopt’ in een verticale doos waar we ook de adapter, USB-kabel, headset en beknopte handleiding vinden. Voor het openen van de sleuf voor de simkaart is er een pinnetje meegeleverd. De harde plastic case die bij de G7 werd meegeleverd, vinden we niet terug in het verkooppakket van de Huawei G8.
Design en interface
Wat opvalt aan het het design van de Huawei G8 is de volledige metalen behuizing. Ook bij de voorganger was het materiaal van het toestel van aluminium. De voorzijde beslaat een 5,5 inch IPS LCD beeldscherm met een resolutie van 1080 x 1920 pixels en is goed afleesbaar op een zonnige dag. Boven het scherm is ook een 5 megapixel front-camera aanwezig en een LED-notificatielampje.
De Huawei G8 is aan de linkerzijde voorzien van een uitneembare sleuf. Je kunt ervoor kiezen om twee simkaarten te plaatsen of één simkaart en één geheugenkaart. Aan de onderzijde vinden we de aansluiting voor de Micro-USB kabel en zit er achter een van de twee grills de speaker verwerkt. Aan de rechterzijde van de Huawei G8 zijn de power-button en de volumetoets geplaatst en aan de bovenkant de 3,5 millimeter aansluiting voor de headset.
De afwerking van de Huawei G8 is erg goed, geen rare kiertjes of openingen. De achterzijde is ook strak afgewerkt en we zien daar onder andere de vingerafdrukscanner. Daarboven is de wat uitstekende 13 megapixel camera geplaatst met de dubbele LED-flitser. Het metaal zorgt ervoor dat het toestel erg glad aanvoelt, en dat is wel een aandachtspunt. Bij zachte handen heb je door de gladde achterkant en toch ook wel de grootte van het toestel minder grip op de Huawei G8.
Interface
Huawei heeft de G8 net als de rest van haar Android-smartphones voorzien van een eigen skin over Android. EMUI 3.1 ligt als saus over Android en laat je net als de iPhone de apps vinden door naar rechts te vegen. Tussen de snelkoppelingen door kan je je widgets plaatsen en icoontjes verplaatsen. Ook de andere dingen van de interface zijn anders dan hoe je die doorgaans ziet in Android.
De Emotion User Interface (EMUI) zorgt ervoor dat je wel veel kunt instellen en aanpassen qua vormgeving. In het onderdeel thema’s heb je een enorme keuze aan thema’s die je kunt selecteren. Een thema bepaalt de vormgeving van de gehele interface. Uiteraard kan de achtergrond gewoon aangepast worden naar een wallpaper die je zelf wilt.
Op de Huawei G8 vinden we een handige functie die we ook op andere Huawei-smartphones tegenkwamen; bedienen met één hand. Door horizontaal over de navigatiebalk te vegen verkleint het scherm zich naar de hoek, waardoor je met je duim bij alle functies op het scherm kunt komen.
Door van boven naar beneden te vegen komt er een extra venster tevoorschijn. Je kunt op een snelle manier zoeken naar contactpersonen en berichten maar ook naar geïnstalleerde applicaties en games. Als je een zoekterm intikt kan ook naar dat woord op bijvoorbeeld Twitter gezocht worden.
Het ontgrendelen van de Huawei G8 kan op verschillende manieren. Je kunt het toestel ontgrendelen door de vingerafdrukscanner te gebruiken, maar je kunt ook instellen dat het scherm opgelicht als je twee keer tikt op scherm tikt. Je kunt ook een pincode of patroon gebruiken. Vooral het gebruik van de vingerafdrukscanner werkt goed, maar hier komen we later in de review op terug.
Wanneer je voor het eerst kennis maakt met een Huawei-smartphone is het handig om iets goed te onthouden. Krijg je op je Huawei geen WhatsApp-melding door, of geen notificatie van een nieuw bericht via Telegram? Het is iets waar niet iedereen van op de hoogte is. Bij de instellingen van de Huawei G8 kan je bij ‘beschermde apps’ aangeven welke applicaties op de achtergrond actief mogen blijven. Als een app beschermd is, dan blijft deze actief op de achtergrond. Dit is wel zo handig bij WhatsApp en andere chat-apps en apps waarvan je notificaties wilt ontvangen.
Een andere functie in EMUI is meldingsbeheerder. Hier kan je instellen welke applicaties meldingen mogen weergeven op het scherm van je G8. Je kunt instellen dat bijvoorbeeld de DroidApp app meldingen mag weergeven in de statusbalk en op het vergrendelscherm, maar dat je agenda-items alleen in de statusbalk komen en niet op je lockscreen worden weergegeven.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
De Huawei G8 heeft ondersteuning voor dual-sim, wat betekent dat er twee simkaarten in het toestel gestopt kunnen worden. Er kan gebruik gemaakt worden van het 2G, 3G en 4G netwerk. De tweede simkaart geeft alleen toegang tot het 2G-netwerk en is vooral handig om mee te telefoneren. Het gebruik van WiFi kan op de 2.4GHz frequentie-band, 5GHz wordt helaas niet geboden op de G8.
De Huawei G8 schiet niet tekort als het gaat om telefoneren. Zonder problemen kunnen we een telefoongesprek voeren en ook de persoon aan de andere kant van de lijn ondervindt geen problemen. Het geluid klinkt goed en komt helder over.
Het toetsenbord op de Huawei voldoet ook prima om mee te typen. Voor het ‘Huawei Swype keyboard’ kan er gekozen worden uit vier verschillende thema’s en kan je ook andere instellingen aanpassen. Mocht het toetsenbord toch niet helemaal aan je wensen voldoen, dan is er nog genoeg keuze aan vergelijkbare apps in de Play Store.
Naast de eerder genoemde WiFi en mobiele netwerk-ondersteuning heeft de Huawei G8 meer te bieden. Zo is er ook Bluetooth 4.0, GPS en kan er gebruik gemaakt worden van NFC.
Multimedia: muziek en film
Achter een van de grilles aan de onderzijde van de Huawei G8 bevindt zich de speaker voor het afspelen van muziek. Naast de muziek-app Google Play Music, van Google zelf, kan ook de muziekspeler van Huawei gebruikt worden die er netjes uit ziet. Uiteraard kan je ook gebruik maken van andere apps uit de Play Store.
De geluidskwaliteit is goed op de Huawei G8. Wanneer we deze vergelijken met die van de LG G4 valt wel op dat het geluid van de LG duidelijk voller klinkt. Echter is de geluidskwaliteit van de Huawei G8 zeker niet slecht en kan deze ook luid genoeg.
Het bekijken van een filmpje is ook geen issue op de Huawei G8. Details in de beelden worden duidelijk en scherp getoond en ook op het gebied van kleurweergave ontbreekt het aan niets. De helderheid van het beeldscherm is goed genoeg om ook op een zonnige dag het scherm af te kunnen lezen.
Camera: foto’s en video’s
Aan de achterzijde van de Huawei G8 bevindt zich de 13 megapixel camera. Echter worden plaatjes in deze resolutie alleen vastgelegd in de 4:3 verhouding. Als je ze in het tegenwoordig meest gebruikte 16:9 breedbeeld-formaat wilt hebben, wordt de resolutie naar beneden gehaald tot 10 megapixel.
Tijdens de testperiode valt op dat de Huawei G8 snel zijn plaatjes weet te schieten maar dat ze soms wat aan de donkere kant zijn. Ook ontbreekt het soms aan de verzadiging waardoor kleuren niet tot hun recht komen. Dit is echter niet iedere keer het geval en lijkt te verschillen per situatie.
In de avond of in een donkere omgeving nog even een foto maken met de Huawei G8? Dit doet de Huawei G8 prima. Geen overduidelijke ruis en geen lantaarnpalen waarbij het licht als een discobal over de foto verspreid wordt.
Hierboven vind je een foto die we hebben geschoten met de Huawei G8. In het Huawei G8 fotoalbum op Flickr vind je alle foto’s onder verschillende omstandigheden die we met het toestel hebben geschoten.
De gemaakte foto’s en video’s kan je natuurlijk bekijken in de galerij op het toestel. De foto’s worden onderverdeeld in mappen maar je kunt er ook voor kiezen om alle bestanden op een rij weer te geven. Vanuit de galerij-app kan je de foto’s bewerken en natuurlijk delen met je vrienden.
Front-camera
De front-camera van de Huawei G8 heeft een aantal opvallende functies. Mocht je je make-up vergeten zijn en toch een foto willen maken; geen probleem. Dankzij de beschikbare tools is het mogelijk je ogen te voorzien van oogschaduw en lippenstift op je lippen te smeren. Net als de ‘schoonheidsmodus’ levert dit niet bepaald natuurlijke en realistische plaatjes op. De kwaliteit van de 5 megapixel front-camera is verder over het algemeen prima.
Videocamera
De Huawei G8 laat je filmpjes schieten in 1080p Full-HD resolutie. De kwaliteit van de opnames zijn aardig en de kleuren zijn doorgaans natuurgetrouw. Wel valt op dat de videocamera de neiging heeft om het beeld te donker vast te leggen waardoor details soms verloren gaan. Hieronder kan je een met de Huawei G8 gemaakte video bekijken.
Overige mogelijkheden
Naast alle genoemde functies en mogelijkheden heeft de Huawei G8 nog meer te bieden. De extra’s die het toestel te bieden heeft bespreken we hieronder. Denk bijvoorbeeld aan de vingerafdrukscanner maar ook aan een aantal apps die op het toestel zijn te vinden.
Vingerafdrukscanner
Aan de achterzijde van het toestel bevindt zich de vingerafdrukscanner. Door je vinger hier op te leggen kan je het toestel ontgrendelen, maar kan je hem ook gebruiken om het beeld vast te leggen met de camera, als de camera actief is. In het menu met instellingen kan je er ook voor kiezen om door de vingerafdrukscanner ingedrukt te houden een oproep te beantwoorden, het wekalarm te stoppen of het venster met notificaties weer te geven. De vingerafdrukscanner reageert goed en je kunt maximaal vijf vingerafdrukken opslaan, zodat je hem bijvoorbeeld met zowel je linkervinger als je rechtervinger kunt ontgrendelen.
Bloatware
Op de Huawei G8 is helaas aardig wat bloatware te vinden. Nutteloze applicaties die we ook zelf uit de Play Store zouden kunnen downloaden. In het menu vinden we een mapje met zes games. Gelukkig kan je deze games wel verwijderen, maar het was beter geweest als we zelf de mogelijkheid kregen om de apps überhaupt te installeren. Andere applicaties die bij aanschaf op het toestel staan zijn onder andere ook Twitter en Facebook.
Telefoonbeheer en apps
Een andere toepassing waarmee je je telefoon verder kunt beheren is de app Telefoonbeheer. Hier kun je nummers blokkeren, applicaties afsluiten, meldingen beheren en andere tools vinden voor het beheren van je smartphone. Andere applicaties die op de Huawei G8 geïnstalleerd staan zijn natuurlijk de bekende apps als de agenda, bestandsbeheerder, de wekker en een notitieblok.
Accu, snelheid en geheugen
De Huawei G8 is voorzien van een 3000 mAh accu. Deze weet erg goede prestaties te leveren. Bij gemiddeld gebruik kan je ongeveer twee dagen doen met je smartphone met ruim vier uur aan screen-on-time. Gebruik je het toestel intensief dan zal de G8 na ongeveer anderhalve dag aan de lader moeten. Erg nette prestaties voor een smartphone. De tijd die de batterij nodig heeft om op te laden is vrij lang. Ruim drie uur heeft de Huawei G8 nodig om de accu volledig vol te laden.
De Huawei G8 is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 615 octa-core processor met vier kernen van 1.5 GHz en vier kernen van 1.2 GHz. Deze doet zijn werk zoals het moet en kan eigenlijk alles goed bijbenen, mede dankzij de 3GB aan werkgeheugen. Wel merken we af en toe lichte vertragingen, bijvoorbeeld bij het opstarten van een applicatie maar dit is niet heel storend.
Het interne geheugen van de Huawei G8 bedraagt 32GB. Voor de gebruiker blijft hier echter een stuk minder van over, namelijk 24GB. Dit is alsnog netjes, want veel smartphones voor deze prijs hebben al geen 32GB aan intern geheugen beschikbaar. Mocht je aan één simkaart genoeg hebben, dan kan je het andere slot gebruiken voor een geheugenkaart waarmee je het geheugen uit kunt breiden tot 128GB.
Beoordeling
De Huawei G8 is een prima smartphone. Het design en de afwerking heeft Huawei prima voor elkaar. Het uithoudingsvermogen van de G8 is ook erg goed en de algemene indruk is ook positief. Op verschillende vlakken is de Huawei G8 een verbetering op de Huawei Ascend G7 hoewel de adviesprijs van de G8 honderd euro hoger ligt dan die van de G7.
Eerder liet Huawei al met de Huawei Mate S zien dat het niet langer meer goedkope, uitgebreide smartphones wil uitbrengen maar net als andere fabrikanten de prijs onnodig hoog laten liggen. Echter omdat de prijs ook door de andere fabrikanten hoog wordt gehouden, valt een prijs van iets minder dan 400 euro aan de ene kant niet heel erg tegen. Wel zouden we graag de camerakwaliteit iets beter willen hebben en zou ondersteuning voor WiFi 5GHz ook welkom zijn. Al met al; de Huawei G8 is mede door het design, de kwaliteit en de goede accuduur zeker een aanrader.
Interesse?
De Huawei G8 specificaties, alle prijzen en het gerelateerde nieuws vind je op de uitgebreide Huawei G8 pagina. Die kan je bereiken via onderstaande button.
Huawei G8
-
8.8/10
-
7.7/10
-
7.4/10
-
7.8/10
-
9.3/10
-
8.9/10
Beoordeling
Pluspunten
- Geweldige accuduur
- Design en afwerking
- Prijs-kwaliteitsverhouding
- Vingerafdrukscanner
Minpunten
- Geen 5 GHz WiFi-ondersteuning
- Camera levert wisselende resultaten
- Honderd euro duurder dan toen Huawei Ascend G7 uitkwam
- Glad