In wijken waar gebruik gemaakt wordt van buurtpreventie via WhatsApp-groepen, is een grote daling te zien in het aantal inbraken. De afschrikkende werking zou er volens het onderzoek voor zorgen dat inbrekers deze buurten vaker links liggen. Via WhatsApp laten buurtbewoners elkaar op de hoogte van verdachte omstandigheden en personen.
WhatsApp buurtpreventie
Buurtpreventie via WhatsApp-groepen lijkt zijn vruchten af te werpen. Uit onderzoek van Universiteit Tilburg kan geconcludeerd worden dat het aantal inbraken dankzij WhatsApp-preventie met 50 procent is afgenomen. Via groepschats houden bewoners elkaar op de hoogte van verdachte situaties en personen in hun buurt. De daling die uit het onderzoek naar voren komt is veel groter dan verwacht, laat onderzoeker Martijn Akkermans aan het AD weten.
In het geval van verdachte omstandigheden moeten bewoners eerst 112 bellen. Daarna wordt een beschrijving gedeeld in de WhatsApp-groep. Hierop kunnen andere buurtbewoners reageren. In Tilburg worden deze berichten ook doorgegeven aan de politie, waardoor op deze manier al tien inbrekers op heterdaad betrapt zijn. Volgens de laatste cijfers zijn er in Tilburg duizenden mensen aangesloten bij een WhatsApp-buurtwacht.
Door de WhatsApp-preventie zouden bewoners niet alleen meer alert zijn op verdachte omstandigheden, maar zelf ook meer doen aan een betere beveiliging van hun woning. Dit werkt ook mee aan het omlaag brengen van het aantal inbraken. Het is bij groepsgesprekken voor preventie wel noodzakelijk dat de gemeente of eventueel wijkagent goed de gesprekken coördineert, zodat het gesprek centraal gehouden wordt.
In november vorig jaar werd een inbrekersduo betrapt tijdens een poging tot inbreken. Na een bericht in een WhatsApp-groep sprongen door heel de wijk lampen aan, waarna de inbrekers de benen namen. Een ludieke actie die wel een daadwerkelijke inbraak op dat moment wist te voorkomen.