Android is een open besturingssysteem en dat heeft veel voordelen. Dat het open is, is tegelijk ook een nadeel van Android, want het kan daardoor als je niet oppast gevoelig zijn voor virussen of andere narigheden. Een nieuw onderzoek toont aan dat een groot aantal gratis Android-apps een verzamelbank zijn van privégegevens, zonder dat je dit als gebruiker doorhebt.
Onschuldig lijkende apps
Google Android is een geweldig mobiel besturingssysteem. Toch zit er ook een keerzijde aan Android, en dan doelen we op de beveiliging en veiligheid. Eerder kwamen er al berichten naar buiten over malware, virussen voor Android en onveilige apps. In veel gratis applicaties is reclame te zien, waarbij in de ene applicatie dit meer is dan in de andere. De reclame in Android-apps lijkt vaak onschuldig, maar toch schuilt er met regelmaat meer achter dan je zou denken.
Een groot aantal applicaties welke kosteloos te downloaden zijn uit de Play Store, verzamelt op de achtergrond persoonlijke gegevens van de gebruiker. Dit blijkt uit onderzoek van het Franse Eurecom. Zij hebben uit de 25 categorieën in de Play Store, 2000 gratis applicaties gedownload en een test uitgevoerd wat er op de achtergrond plaatsvindt. Hierbij zijn applicaties geïnstalleerd die door veel mensen zijn gedownload en zijn dus niet de apps die maar een paar keer gedownload zijn. Er werd genoteerd en uitgelezen welk verkeer plaats heeft gevonden en met welke websites dit gebeurt.
De 2000 gratis apps zijn in totaal met meer dan 250.000 verschillende URL’s verbonden. Circa 10 procent van de geteste apps is verbonden met meer dan 500 externe URL’s, waarbij je op de achtergrond gevolgd wordt. Het merendeel van de apps die onderzocht zijn, maken zich schuldig aan een zogenoemde ‘kleine overtreding’ waarbij gegevens worden gebruikt voor de advertenties. Daarbij wordt er verbinding gemaakt met een zogenoemde tracking-site.
De app Music Volume Eq, die als doel heeft om het volume te regelen, spant de kroon met het aantal verbindingen. Deze app staat met meer dan 1950 verschillende URL’s in verbinding. Dit terwijl een volume-app geen enkele netwerkverbinding nodig zou moeten hebben. De populaire hardloop-app RunKeeper telt maar liefst 804 verbindingen naar sites voor het gebruik van advertenties, en ook de apps Eurosport Player, VidTrim, Logo Quiz en The Weather Channel komen niet al te best uit het onderzoek.
Lees ook:
via MIT