De Samsung Galaxy S6 ligt sinds 10 april in de Nederlandse winkels. Samsung gooit het met de Galaxy S6 over een totaal andere boeg en heeft het toestel voorzien van een premium afwerking. Echter gaat het niet alleen maar over het uiterlijk van het toestel, ook het innerlijk is belangrijk. Wij testen de smartphone in de uitgebreide Samsung Galaxy S6 review. (laatste update: 23 april 2015)
Samsung Galaxy S6 review
Samsung lanceerde begin maart de Samsung Galaxy S6 en Samsung Galaxy S6 Edge. De meeste aandacht ging al snel naar de versie met het gebogen scherm; de Galaxy S6 Edge. In deze review richten we ons op de Samsung Galaxy S6, die 150 euro goedkoper is dan de Samsung Galaxy S6 Edge. We gaven in maart al onze eerste indruk over de Galaxy S6 en nu is het tijd voor de uitgebreide Samsung Galaxy S6 review.
Verkooppakket van de Samsung Galaxy S6
De Samsung Galaxy S6 wordt geleverd in een witte doos met een papieren wikkel. In het verkooppakket van de Samsung Galaxy S6 vinden we als eerste het toestel zelf. Verder vinden we een snellader (waar we later op terug komen), een USB-datakabel en een headset. De kleur van de headset is wit, ook al gaat het hier om een zwart toestel. De kabels en oplader is eveneens wit van kleur.
Verder vinden we een papiertje met wat korte informatie over het toestel en is er een pinnetje te vinden om het simkaartslot te openen. Een wireless charger om het toestel draadloos mee op te laden wordt niet standaard meegeleverd met het toestel.
Design en interface
De vormgeving van de Galaxy S6 heeft bij de Koreaanse fabrikant Samsung de hoogste prioriteit gehad. Deze is namelijk veel luxer dan voorgaande Samsung Galaxy S-toestellen. De voor- en achterkant van de Samsung Galaxy S6 is vervaardigd uit glas, wat het toestel een premium-uitstraling meegeeft.
Samsung heeft de Samsung Galaxy S6 voorzien van een 5,1 inch Super-AMOLED beeldscherm. Vooral de resolutie van dit beeldscherm valt op. De Galaxy S6 heeft namelijk een quad-HD beeldscherm met een resolutie van 2560 x 1440 pixels en een pixeldichtheid van 577 ppi. We hebben de pixels niet geteld, dat is ook niet mogelijk met een dergelijk hoge resolutie. Zie de update rondom het beeldscherm onderaan in de review.
Voor de weergave van het beeldscherm kan je kiezen uit verschillende standen. De basis-stand oogt wat doffer en de bioscoop-modus zorgt voor een contrastrijk beeld waarbij kleuren een tikkeltje overdreven worden. Het is persoonlijk welke schermmodus je het prettigste vind om naar te kijken.
We hebben voor deze Galaxy S6 een ander exemplaar gehad, waar diverse fouten in zaten. Tijdens het telefoneren ging het beeldscherm knipperen en drukte je per ongeluk met je oor toetsen in. Daarnaast leek de lichtsensor van de Samsung Galaxy S6 de lichtbundel niet aan te kunnen waardoor in het zonlicht het scherm knipperde en flikkerde. We hebben dit toestel omgeruild. Bij een test met het nieuwe toestel hebben we ook de flikkeringen in het scherm gemerkt bij fel zonlicht. Echter was dit wel minder dan bij de vorige, maar het is nog steeds aanwezig.
Aan de voorzijde vinden we linksboven een LED-notificatielampje, de luidspreker die zijn werk doet tijdens telefoongesprekken, een 5 megapixel front-camera en enkele sensoren die bijhouden of je het toestel draait of de helderheid bepaald.
Onder het beeldscherm bevinden zich twee tiptoetsen (zogenoemde touch sensitive toetsen) waarmee je een stap terug kunt gaan en naar taakbeheer kunt gaan en zo kunt multitasken. Wanneer je van bijvoorbeeld een HTC afkomt, zitten de toetsen omgekeerd en zal je zeker in het begin nog vaak misdrukken. In het midden bevindt zich de home-button waar een vingerafdrukscanner in verwerkt zit. Hier komen we later op terug.
Samsung heeft de Samsung Galaxy S6 aan de achterzijde voorzien van een 16 megapixel camera, met LED-flitser. De camera steekt wel wat uit waardoor het toestel leunt op de camera, als het bijvoorbeeld op tafel ligt. Onder de flitser bevindt zich een hartslagsensor waarmee je niet alleen je hartslag kan meten, maar ook snel selfies kunt schieten.
De onderzijde van het toestel is de plaats waar we de Micro-USB aansluiting vinden en de aansluiting voor de 3,5 mm headset. We vinden aan de onderkant ook de speaker voor het beluisteren van muziek. We zullen later in deze review hier uitgebreider op terug komen.
De Galaxy S6 heeft aan de linkerkant twee losse toetsen, die samen de volumetoets vormen. Deze zijn netjes afgewerkt en er is geen speling merkbaar. Aan de rechterzijde van het toestel bevindt zich de power-button en de sleuf voor de Nano-simkaart.
Tot slot hebben we nog de bovenzijde van de Samsung Galaxy S6 waar we een infrarood-sensor vinden voor bijvoorbeeld het bedienen van de televisie. Aan de bovenkant vinden we ook de microfoon, die tevens ook aan de onderkant van het toestel nog extra is te vinden.
De Samsung Galaxy S6 ziet er stukken strakker uit dan de voorgangers uit de Samsung Galaxy S-reeks. Samsung heeft aandacht besteed aan de perfecte afwerking van het toestel en dat moesten we soms bij eerdere Galaxy S-toestellen wel eens missen. Wel is daarvan de keerzijde dat glas een stuk gevoeliger is voor krassen en barsten en zeker ook voor vingerafdrukken.
Wat erg jammer is, is dat Samsung met de Galaxy S6 niet meer de mogelijkheid biedt om het geheugen uit te breiden met een geheugenkaart. Je kiest nu van tevoren het interne geheugen (32GB, 64GB of 128GB) en daar moet je het mee doen. In vergelijking met de Galaxy S5 is het toestel niet meer waterdicht en is de accu niet meer verwisselbaar.
Interface
Over Android 5.0.2 Lollipop, waar de Samsung Galaxy S6 momenteel op draait, ligt de vernieuwde versie van Samsung TouchWiz. De nieuwe versie oogt duidelijk beter dan de eerdere TouchWiz-versies en is zelfs voorzien van Material Design elementen. Daarbij kan je nu de rasterweergave aanpassen en kan je meer personaliseren (zie ook de 18 handige Samsung Galaxy S6 tips).
De notificatiebalk oogt wat mij betreft nog steeds een beetje kinderlijk. De interface doet denken aan Symbian, wat op eerdere Nokia toestellen werd gebruikt. Wat jammer is aan de Galaxy S6 is dat je in de notificatiebalk de twee knoppen ’S Finder’ en ‘Snel verbinden’ ziet staan. Deze kan je helaas niet vervangen door eigen snelkoppelingen. De overige icoontjes kun je wel aanpassen en door op een icoon langer te drukken krijg je de instellingen betreffende dat onderdeel. Zo kan je door op het WiFi icoontje te drukken de instellingen voor de WiFi-verbinding ophalen.
Mocht je de interface willen aanpassen in een compleet ander thema, dan is er de Samsung Theme Store. In de Theme Store vind je een divers aanbod van thema’s waarmee je de Galaxy S6 kunt veranderen in onder andere Lego-stijl. De thema’s veranderen de weergave van bijvoorbeeld de icoontjes, de achtergrond en de ringtones naar de stijl van het thema.
Het menu van de Samsung Galaxy S6 is een minpunt aan de nieuwe TouchWiz. We missen hier veel opties, die je op elk ander toestel eigenlijk wel kan vinden. Allereerst is er de grootte van de app-iconen. Deze zijn naar mijn mening te groot waardoor je onnodig veel tabbladen krijgt met apps. De raster-grootte van het menu is niet aan te passen.
Een toch wel groot nadeel aan de nieuwe TouchWiz is dat wanneer je apps installeert, ze door elkaar worden weergegeven in het menu. Er is geen enkele mogelijkheid om binnen TouchWiz de menu-items op alfabet te sorteren. Dit is echt een gemis en het is te hopen dat Samsung dit nog een keer met een update meebrengt.
Het vergrendelscherm van de Samsung Galaxy S6 is voorzien van een aantal handige functies. Het ontgrendelen van het toestel kan bijvoorbeeld met de vingerafdrukscanner. We komen later uitgebreid terug op de vingerafdrukscanner. Op het lockscreen vind je het actuele weer, de tijd, een sneltoets om te bellen en een mogelijkheid om direct een foto te maken.
In de interface zijn een aantal handige tools te vinden. Een daarvan is Multi-Window waarmee je het scherm in tweeën kan delen en dus bijvoorbeeld de browser en WhatsApp tegelijkertijd kunt gebruiken. Niet elke applicatie ondersteunt deze functie, maar wanneer je je aan het voorbereiden bent op een reis kan het best handig zijn om de browser en Google Maps tegelijkertijd te gebruiken.
Communicatie: bellen, SMS en internet
Het bellen met de Samsung Galaxy S6 gaat prima, hier is niks op aan te merken. De persoon aan de andere kant van de lijn klinkt warm en zonder vervorming. Ook andersom is de kwaliteit van het telefoongesprek van goede kwaliteit.
Samsung heeft de Galaxy S6 voorzien van een antenne die niet de sterkste in zijn klasse is. We hebben een meting gedaan met een LG G2, een HTC One M8 en de Samsung Galaxy S6. Hierbij is de signaalsterkte van de Galaxy S6 aanzienlijk minder dan bij de andere twee toestellen.
We hebben met alle drie de toestellen het getest op hetzelfde moment, op hetzelfde netwerk van T-Mobile. Dit betekent dat wanneer je op een plek bent met een mindere dekking, dat je met de Galaxy S6 als eerste zonder dekking komt te zitten. Ook op het eerdere S6-exemplaar die we hadden, merkten we een mindere dekking dan bij andere toestellen.
Op de Samsung Galaxy S6 vinden we een toetsenbord die goed zijn werk doet. Het is wellicht even wennen, maar ook de tekstvoorspelling is prettig in het gebruik. Met de Samsung Galaxy S6 kan je verder prima uit de voeten om een SMS-bericht, mail of op een andere manier een bericht te sturen.
Voor het internetten op de Samsung Galaxy S6 kan je gebruik maken van de standaard Samsung-browser of van de Google Chrome browser, welke eveneens op het toestel te vinden is. Eoen handige functie in de Samsung browser is de mogelijkheid om in te loggen met je vingerafdruk. Hierdoor hoef je niet elke keer je gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren. Helaas is deze functie niet te vinden in de Chrome browser.
Internetten met de Galaxy S6 gaat vlot en prima. De Samsung Galaxy S6 biedt ondersteuning voor 2G, 3G en natuurlijk ook het 4G-netwerk. Het is ook mogelijk om via een WiFi-verbinding te internetten. De Galaxy S6 is verder voorzien van GPS, Bluetooth 4.1 en een mogelijkheid om een hotspot op te zetten.
Multimedia: muziek en film
Tegenwoordig gebruiken we ons toestel niet meer alleen om te bellen. De Samsung Galaxy S6 is dan ook voorzien van de meest uitgebreide snufjes als het gaat om multimedia. Eerder in de review bespraken we al de plaatsing van de speaker, aan de onderzijde van het toestel. Mijn vorige toestel, een HTC One M8, was echt een uitblinker als het gaat om de geluidskwaliteit dankzij de BoomSound-speakers.
De plaatsing van de speaker vinden we wat nadelig bij de Galaxy S6. Wanneer je rechtshandig bent zal je vinger al snel de uitgang van de speaker bedekken waardoor het geluid gedempt zal worden. De geluidskwaliteit is dik in orde bij de Samsung Galaxy S6, toch is de geluidskwaliteit van de Galaxy S6 minder warm en voorzien van minder bass dan bij de HTC One M8. Je krijgt bijna spijt als je de geluidskwaliteit van de S6 naast die van de M8 legt.
Samsung levert een witgekleurde in-ear headset mee. De geluidskwaliteit laat niets de wensen over en zit erg goed in het oor. De geluidskwaliteit is prima en klinkt warm en zowel de lage- als hoge tonen komen goed tot recht. Daarbij is er nog het uitgebreide ‘Adapt Sound’. Hier kan je diverse stappen doorlopen aan de hand van hoorbare piepjes. Nadat je deze stappen hebt doorlopen wordt de geluidskwaliteit van de headset helemaal aangepast aan jouw gehoor, iets wat verrassend goed werkt!
Beeldscherm
Met een resolutie van 2560 x 1440 pixels heeft de Galaxy S6 een van de beste schermen die je op dit moment kunt krijgen. Eerder in de review gaven we al aan dat op het blote oog een dergelijk hoge resolutie, in combinatie met een hoge pixeldichtheid een helder en scherp beeld geeft.
Het bekijken van een filmpje is geen enkel probleem op het vlaggenschip van Samsung. De kwaliteit van het beeldscherm van de Galaxy S6 is strak en is een genot om naar te kijken. We hebben niks op de beeldkwaliteit van het toestel aan te merken. Ook maakt het niet uit of de helderheid op laag of op maximaal staat, het blijft van indrukwekkende kwaliteit. Zie de update rondom het beeldscherm onderaan in de review.
Jammer aan de Galaxy S6 is dat we een FM-radio moeten missen. Het beluisteren van radiozenders wanneer je bijvoorbeeld in de trein zit, zal voortaan moeten via applicaties als TuneIn en gaat dan van je internetbundel af.
Camera: foto’s en video’s
Samsung gaf de Galaxy S5 een 16 megapixel camera mee, en heeft ook de Galaxy S6 voorzien van een 16 megapixel camera. Het grote verschil is dat bij omgevingen met minder licht het toestel nog steeds prima foto’s weet te maken, zo meldt Samsung. Het maken van bewogen foto’s moet volgens Samsung eveneens verleden tijd zijn, want dankzij de slimme sensoren en de optische beeldstabilisatie maak je voortaan de mooiste foto’s. Uiteraard heeft DroidApp deze belofte op de proef genomen.
De camera kan met twee snelle drukken op de home-button gestart worden. Natuurlijk kan je ook gewoon via de snelkoppeling de camera-app starten. De camera op de Galaxy S6 biedt verschillende programma’s waarin je je foto kunt schieten. Standaard activeert de app de automatische stand. Wanneer de lichtomstandigheden niet optimaal zijn kan de Galaxy S6 de automatische HDR-functie activeren. Hierdoor krijg je een realistischer beeld. HDR kan bijvoorbeeld voor betere foto’s zorgen wanneer je fotografeert met tegenlicht.
Met Tracking AF kan je een bewegend onderwerp vastleggen. De autofocus beweegt dan automatisch mee met het onderwerp. De camera op de Galaxy S6 heeft ook de Prof-mode. Om het mooiste plaatje te schieten kan je hier vrijwel elke camera-instelling aanpassen, zoals de ISO-waarde, de witbalans en de belichting. Vervolgens kan je deze aangepaste instellingen opslaan voor later gebruik.
Andere standen die je kunt vinden op de Galaxy S6 is de mogelijkheid om een slow-motion video te schieten of juist een versnelde video. Verder vind je de selectieve focus voor het maken van foto’s waarbij verschillende waarden van scherptediepte worden opgeslagen. Zo kan je later de foto met de gewenste focus opslaan.
Met virtuele opname kan je een 360 graden foto maken en dus je onderwerp van alle kanten vastleggen. Je kan aanvullende add-ons downloaden voor de camera waarmee je nog meer effecten en toeters en bellen aan je foto kunt toevoegen.
> Bekijk hier het fotoalbum met foto’s gemaakt met de Galaxy S6
De fotokwaliteit beoordelen we als wisselend, maar over het algemeen prima. De kleuren worden soms dof weergegeven en er lijkt een blauwzweem over de foto’s te zitten. Apart, want door velen wordt de camera van de Samsung Galaxy S6 geroemd. Wij zijn echter niet in alle gevallen enthousiast over de camera. We merkten al op dat ons vorige exemplaar niet de mooiste foto’s schoot, maar ook dit exemplaar weet niet altijd te overtuigen.
Toch zijn we niet negatief over de camera. In ons Flickr-album (zie hierboven) kan je zien welke foto’s we met de Galaxy S6 hebben geschoten. Een groot aantal foto’s zijn echt van erg goede kwaliteit en kunnen echt wel ingelijst worden. Voor een smartphone presteert de camera van de Galaxy S6 zeker niet slecht.
We hebben de foto’s in verschillende omstandigheden gemaakt. Daarbij hebben we ook verschillende instellingen geprobeerd, maar daarbij wel in het achterhoofd, dat het grootste deel van de bezitters niet voor elk moment de instellingen zal gaan aanpassen.
De foto’s die je gemaakt hebt met de Galaxy S6 zijn te bekijken in de galerij. Hier kan je naast het sorteren op map ook de locatiegegevens bij een foto gebruiken. Aan de hand daarvan kan je op een interactieve kaart precies zien waar een foto is genomen. Tevens is het mogelijk om gebeurtenissen aan te maken, ook zal de Galaxy S6 een aantal gebeurtenissen herkennen en zelf deze aanmaken.
Natuurlijk kan je ook selfies schieten met de Samsung Galaxy S6. De 5 megapixel camera aan de voorzijde doet zijn werk goed. Handig is dat je een selfie kunt schieten door je vinger op de hartslagsensor te drukken.
Video
Voor het maken van video’s kan je de Galaxy S6 prima gebruiken. In de instellingen kan je kiezen om in verschillende resoluties je video’s te schieten. De hoogst haalbare resolutie is 3840 x 2160 pixels (UHD). Bij het filmen in UHD, QHD (2560 x 1440) en FHD 60fps (1920 x 1080 met 60 frames per seconde) kan je geen gebruik maken van HDR, video-effecten, videostabilisatie, AF-tracking en kan je tussendoor geen foto’s maken. Dit kan bij de lagere resoluties wel.
De filmpjes die de Samsung Galaxy S6 schiet zijn van prima kwaliteit. Wel valt op dat ook maar bij een zuchtje wind dit overdreven meegenomen wordt in de opname. We merken dat de filmpjes soms wat diepte qua detail moeten missen en dat ook hierin de kleuren niet altijd even goed tot recht komen. Hoewel de Samsung Galaxy S6 geen slechte filmpjes schiet, hadden we voor deze prijs iets beter verwacht.
Overige mogelijkheden
Bloatware
Samsung had beloofd met de komst van de Galaxy S6 minder bloatware mee te installeren. Voor een toestel wat met minder bloatware geleverd wordt is er nog opvallend veel aan overbodige apps te vinden. We vinden meerdere Microsoft apps zoals OneNote, OneDrive en Skype.
Daarbij vinden we apps als Samsung Go, S Voice en nog een aantal Samsung-apps. Tevens vinden we na de update naar Android 5.0.2 Lollipop nog een snelkoppeling naar WhatsApp, de Instagram en Facebook-app. Jammer is dat er dus nog teveel bloatware wordt meegeleverd. Slechts een enkele app kan verwijderd worden, maar veel kunnen niet van het toestel afgehaald worden maar enkel uitgeschakeld worden. Hiermee blijft het dus op het toestel staan en geheugen innemen. Hier had wat ons betreft Samsung beter de mogelijkheid kunnen bieden om apps zelf te laten installeren.
Galaxy Apps
Galaxy Apps heeft een aanbod van diverse applicaties, die je niet in de Play Store kan vinden. De Samsung App Store, zoals de downloadwinkel eerst heette, biedt applicaties aan die specifiek voor Galaxy toestellen zijn ontwikkeld. Tevens vind je hier een aantal zogenoemde Gift-apps zoals Wunderlist en Evernote waar je met de aankoop van de S6 voordeel uit kan halen.
Peel Smart Remote
Met Peel Smart Remote verandert je Galaxy S6 in een afstandsbediening. Je kan met deze app niet alleen je televisie bedienen maar ook je spelcomputer, airconditioning, Blu-ray speler en zelfs je Apple TV. In de app vind je verder ook een televisiegids, die je gepersonaliseerde resultaten geeft over welke programma’s jij vast interessant zal vinden.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner zagen we al in de Samsung Galaxy S5. Dankzij de feedback van gebruikers is de werking van de vingerafdrukscanner in de Samsung Galaxy S6 flink verbeterd. De werking van de vingerafdrukscanner werkt perfect. Met een vingerafdruk kan je het toestel ontgrendelen of kan je inloggen op websites via de Samsung browser. Wanneer je met een andere vinger het toestel wilt ontgrendelen kan je meerdere vingerafdrukken toevoegen.
S Health
In deze tijd gebruiken we steeds vaker hardloop-apps. Zogenoemde gezondheids-apps helpen je bewust te worden van de hoeveelheid beweging om zo gezonder te leven. Samsung speelt hier op in met de app S Health, die standaard op de Galaxy S6 is te vinden.
Met Samsung S Health kan je zien hoeveel stappen je hebt gelopen, hoeveel calorieën je hebt verbrandt en hoeveel je nog beter vandaag kan lopen om zo fit genoeg te blijven. Dankzij de hartslagsensor aan de achterkant van het toestel kan je ook je hartslag meten. Tevens kan je in S Health ook de hoeveelheid cafeïne, slaap, stress en de hoeveelheid water dat je drinkt bijhouden. We werden er zelf aardig gestrest van toen we voor de zoveelste keer onze stress probeerde te meten, deze meting kon de Galaxy S6 maar niet voltooien.
Smart Manager
Samsung heeft op de Samsung Galaxy S6 een app gezet met de naam ‘Smart Manager’. Deze toepassing geeft je inzicht in de ‘gezondheid’ van je smartphone. Je kan er meer informatie vinden over het gebruikte geheugen, het RAM-geheugen (werkgeheugen) en details over het batterijverbruik.
Voor het beveiligen van je Galaxy S6 kan je gebruik maken van ‘Device security’. Er kan worden gescand naar malware op je toestel en kan phishing-aanvallen onderscheppen.
Accu en snelheid
De Samsung Galaxy S6 is voorzien van een ingebouwde accu met een capaciteit van 2550 mAh. Dat is minder dan veel andere toestellen in dit segment, zoals de HTC One M9 en de LG G3. Opvallend is dat de Samsung Galaxy S5 beschikte over een 2800 mAh batterij.
Volgens Samsung zou het uithoudingsvermogen hier niet onder lijden bij de Galaxy S6. Zo zou door slimme afstellingen van zoals de processor, het beeldscherm en andere technieken je lang genoeg met het toestel kunnen doen. Wij hebben dit uiteraard getest met de Samsung Galaxy S6.
Opladen Galaxy S6
Het opladen van de Samsung Galaxy S6 gaat razendsnel dankzij de meegeleverde snellader. Met de zogenoemde ‘Fast charging’ oplader wordt het toestel binnen anderhalf uur volledig opgeladen. De Galaxy S6 ondersteunt ook draadloos opladen, waarmee je de accu kan opladen door het op een speciale plaat te leggen. Je hebt hiervoor dus geen kabel meer nodig, zie hier Galaxy S6 Wireless Charger review.
Met de spaarstand kan je het nog wat langer gebruik maken van de Galaxy S6. De prestaties worden iets beperkt, zonder dat je dat als gebruiker zal merken. Wel komt dit dan ten goede aan het uithoudingsvermogen. Handig als je accu nog maar iets van 10 procent capaciteit heeft en je voorlopig nog geen stopcontact zult tegenkomen.
Accuduur Galaxy S6
We hebben de Samsung Galaxy S6 nu enkele dagen in bezit. Omdat een accu in een smartphone circa twee weken nodig heeft om te kalibreren, kan het uithoudingsvermogen nog veranderen. Hele grote verschillen zullen er naar alle waarschijnlijkheid niet zijn. Mocht de uitslag teveel afwijken, zullen we de review hierop aanpassen.
Bij gemiddeld tot vrij intensief gebruik houdt de accu van de Samsung Galaxy S6 het niet al te lang vol. De accu weet het 21 uur uit te houden en behaalt een screen-on time van circa twee uur en drie kwartier. We hebben daarbij een reeks foto’s gemaakt, sociale netwerken gecheckt een een paar video’s bekeken. We hebben geen spelletjes gespeeld en het beeldscherm op de gemiddelde helderheid ingesteld. We zijn heel benieuwd hoe dit over een aantal weken is, als de accu definitief gekalibreerd is.
Update 23 april: we hebben de Samsung Galaxy S6 nu wat langer in bezit en kunnen nu een beter oordeel geven over de accuduur van het toestel. Vanmorgen haalden we iets na zeven uur in de ochtend het toestel van de lader.
We hebben het toestel 13 uur en een kwartier gebruikt. Het scherm staat daarbij niet op z’n felst, maar bijna op zijn laagst qua helderheid. We hebben het toestel gemiddeld tot redelijk intensief gebruikt met Tweetings (social media), de webbrowser, een aantal foto’s geschoten, vijf minuten op YouTube gezeten en regelmatig Telegram gebruikt. Natuurlijk hebben we ook onze mail gecheckt. De screen-on-time bedraagt bijna vier uur en om half negen hebben we nog zo’n vijf procent over. Hiermee is de Galaxy S6 geen echte uitblinker qua uithoudingsvermogen, maar presteert het toestel gemiddeld.
Samsung maakt in de Galaxy S6 gebruik van een Exynos octa-core processor. Deze is voorzien van vier kernen van 1.5 GHz en vier kernen van 2.1 GHz. Het toestel is razendsnel en voert de taken direct uit. Toch is octa-core meer een marketingterm dan dat het echt een merkbaar verschil oplevert als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een quad-core. Het verschil zal hem zitten in het batterijverbruik en tijdens het spelen van echt zware games waarbij er veel van het toestel gevraagd wordt.
De Samsung Galaxy S6 heeft 3GB RAM-geheugen aan boord, waardoor tijdens het multitasken geen haperingen merkbaar zijn. Wat wel een nadeel is aan de Galaxy S6, is dat je voor het interne opslaggeheugen bij aanschaf een definitieve beslissing maakt. Je kiest uit 32, 64 of 128 gigabyte en dit kan je niet uitbreiden met een geheugenkaart. Hierdoor word je in onze ogen op kosten gejaagd, omdat er altijd nog een aantal gigabyte verloren gaat door het systeem. Bij het 64GB model gaat er nog ruim 9GB verloren aan het besturingssysteem en voorgeïnstalleerde applicaties.
Beoordeling Galaxy S6
De Samsung Galaxy S6 is een perfect toestel, toch weet Samsung met de Galaxy S6 niet aan al onze verwachtingen te voldoen. Positief zijn we over het beeldscherm waar de kleuren werkelijk van afspatten. Daarbij is de belkwaliteit van goede kwaliteit en is de geluidskwaliteit prima. Erg te spreken zijn we ook over de afwerking en het design van de Samsung Galaxy S6. De tal van handige functies zoals de vingerafdrukscanner doen goed zijn werk en zijn handig in het dagelijks gebruik.
Er zijn zoals gezegd ook punten waar de Galaxy S6 zeker nog in verbeterd kan worden. De camera presteert lang niet zo goed als we hadden verwacht en gehoopt. Over de accuduur zijn we nu al vrij sceptisch, maar wie weet staat er ons nog een verrassing te wachten. Verder zijn er nog diverse verbeteringen mogelijk in TouchWiz, zoals het sorteren op alfabet. Het ontbreken van een geheugenkaartslot is eveneens een gemis.
Samenvattend is de Samsung Galaxy S6 een perfect toestel en heeft het genoeg in huis om de S6 tot een succes te maken. Wel is de prijs aan de forse kant, kan je daar mee leven, dan heb je aan de Samsung Galaxy S6 een goede keus.
Een compleet overzicht met de laagste prijzen, uitgebreide specificaties en gerelateerde nieuwsberichten over dit toestel, vind je op onze Samsung Galaxy S6 pagina.
UPDATE 16 april:
We hebben op de redactie inmiddels drie verschillende Samsung Galaxy S6 toestellen in gebruik gehad. Allen hadden ze het probleem van een licht roze gloed, linksonder in het display. Dit is voor een toestel die veel lager geprijsd is, minder storend dan bij een toestel van 700-800 euro.
We lijken hierbij niet de enige te zijn, maar bij alle drie de Galaxy S6 toestellen die we hier hebben gehad, is dit probleem opgetreden. Dit vinden wij na drie toestellen zeker een minpunt aan het toestel, omdat de roze gloed direct opvalt op het scherm.
UPDATE 23 april:
We gebruiken inmiddels het vierde exemplaar van de Samsung Galaxy S6. Inmiddels is hier aan de linkerkant van het scherm ook de roze gloed opgedoken. We durven hiermee te stellen, samen met enkele berichten die we van DroidApp-lezers hebben binnengekregen, dat Samsung de zaken op het gebied van het scherm niet de zaken op orde heeft. Samsung lijkt niet veel reactie te geven, nadat we dit meerdere keren gemeld hebben. Samsung zegt het in behandeling te nemen, maar tot nu toe hebben we daar nog niks op gehoord.
We hebben met de update van deze Galaxy S6 review ook uitgebreider de accuduur van de Galaxy S6 besproken. Daarnaast hebben we aan het Galaxy S6 Flickr-fotoalbum meer foto’s toegevoegd die zijn gemaakt met de S6 en hebben we de tekst en de eindbeoordeling aangepast. We hebben de punten van de camera verhoogd van een 7,9 naar een 8,5. De punten voor het design en de afwerking (dus ook het beeldscherm) hebben we verlaagd van een 9,5 naar een 9,0. De prijs-kwaliteitsverhouding is gedaald van een 8,0 naar een 7,0. Het uithoudingsvermogen is van een 6,6 naar een 6,8.
Bekijk ook:
- 18 handige Samsung Galaxy S6 tips
- HTC One M9 vs. Samsung Galaxy S6: de verschillen
- Samsung Galaxy S6 vs. Samsung Galaxy S5: de verschillen
- Problemen Galaxy S6 stapelen zich op: de reactie van Samsung
- LG G4 vs. Samsung Galaxy S6 vs. HTC One M9: de grote vergelijking
Specificaties Samsung Galaxy S6
Vormgeving en scherm
Afmetingen (L x B x H) | 143.3 x 70.5 x 6.8 mm |
Gewicht | 138 gram |
Beschikbare kleuren | Black Sapphire, White Pearl, Gold Platinum, Blue Topaz |
Schermgrootte | 5,1 inch / 2560 x 1440 pixels px |
Scherm-technologie | Super-AMOLED / 577 ppi |
Netwerk en opslag
Netwerken | 2G, 3G, 4G, WiFi a/b/g/n/ac |
SIM | Nano-SIM |
Intern geheugen | 32GB, 64GB, 128GB / 3GB RAM |
Uitbreidbaar geheugen | Nee |
Overige connectiviteit | Bluetooth 4.1, NFC, GPS, Glonass, Infrarood-poort |
Camera
Camera achterkant | 16 megapixel / 5312 x 2988 pixels |
Camera voorkant (frontcamera) | 5 megapixel / 2592 x 1944 pixels |
Videocamera | 3840 x 2160 (UHD) |
Flitser | LED |
Android, processor en accu
Android-versie | Android 5.0.2 Lollipop |
Skin | Samsung TouchWiz |
Processor | Exynos 7420 |
Snelheid processor | Octa-core: 4x 2.1 GHz, 4x 1.5 GHz |
Accu | 2550 mAh |
Adviesprijs | va. 699 euro |
Samsung Galaxy S6
-
9/10
-
7/10
-
8.5/10
-
9.4/10
-
6.8/10
-
7/10
Beoordeling
Pluspunten
- Premium-gevoel
- Afwerking en degelijkheid
- Razendsnel
- Handige functies zoals vingerafdrukscanner
- Geluidskwaliteit
Minpunten
- Camera valt tegen
- Camera steekt uit, waardoor het toestel op de lens ‘leunt’
- TouchWiz laat steken vallen
- Geheugen niet uitbreidbaar
- Antenne is duidelijk minder dan vergelijkbare toestellen
- Roze gloed onderin het beeldscherm